24.01.2006., utorak

Dobro došli u svijet aromaterapije!

Aromaterapija je slojevito umijeće iscjeljivanja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi čuvalo zdravlje tijela i smirenost uma.

Aromaterapija je jedan od rijetkih načina liječenja koji možemo opisati kao stvaralački, jer aromaterapeuti trebaju biti sposobni pripraviti prekrasne mirisne prearate. Za razliku od mnogih kliničkih terapija, na primjer homeopatije i akupunkture, aromaterapija je učinkovita jer potiče maštu i trenutačno stvara osjećaj sreće ili smirenje. Aromaterapija stvara užitak jer potiče osjetila mirisa i dodira. Ako tome dodate nešto nježne glazbe i ugodan prostor, probudit ćete takođerosjetila sluha i vida. Svemu treba prići s puno pozornosti i ljubavi i postići ćete fizičko, emocionalno i duhovno ispunjenje.

Eterična ulja, ili "esencije" kako ih još nazivaju, visoko su koncentrirane tvari koje se dobivaju od raznih dijelova aromatičnih biljaka i drveća. Obično se dobivaju parnom destilacijom. Velika većina sastoji se od stotina komponenata (terpeni, alkoholi, aldehidi i esteri). Mogu se nalaziti u različitim dijelovima biljke: u laticama, lišću, kori, korjenju, sjemenkama, lukovici, smoli... Kada se eterično ulje koristi prvi put, bilo bi dobro narpaviti test na koži, osobito ako vam je koža osjetiljiva. Poželjno je izbjegavati neka ulja ako ste skloni alergijama ili imate veoma osjetljivu kožu. Postoje i brojna ulja koja se preporučuju u trudnoći. Savjetuje se izbjegavati korištelje esencija za kožu tijekom dojenja. Bitno je nabaviti isključivo najčišća aromaterapijska eerična ulja. Svakako provjerite piše li na eteričnom ulju je li 100%-tna esencija. Najbolje ih je čuvati u dobro začepljenim bočicama od tamnog stakla, ne smiju se zatvoriti gumenim čepom. Teoretski, većina eteričnih ulja traje nekoliko godina. Odlučite li čuvati eterična ulja u hladnjaku, uvijek ih izvadite barem pola sata prije uporabe.

- 11:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

  siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Osnovna načela, aromaterapeutika, tijelo, um i duša, masaža, estetska aromaterapija, kuća i vrt, kratki opisi esencija