SATHYA SAI BABA - učenje i rad

ponedjeljak, 09.04.2007.

Što ostaje poslije smrti?

Tijelo je, prije ili kasnije, podložno propadanju. Svatko je toga svjestan. Svi znaju tu osnovnu činjenicu. Ipak, svi se boje smrti. Nitko je ne voli, nitko se ne želi susresti s njom. Smrt je neizbježna, morate se suočiti s njom, makar je ne želite, ili je pokušavate izbjeći. Sve što je rođeno mora kad-tad umrijeti. Ipak, nitko ne voli umrijeti.

Gdje je ključ tog paradoksa? Upamtite ovo: što je to što ne voli smrt.? Što se to suočava sa smrču? Što ostaje poslije smrti? Evo odgovora: tijelo umire, tijelo propada. Ono što ne umire, jest atman. Jedino što vi zavaravate sami sebe da atman ili ''vi'' umirete. Atman nema veze s umiranjem ni s rađanjem. Tijelo doživljava smrt. Atman koji je vječan – nithja, istinit – sathya, čist – nirmala, on ne umire. Vi ste taj atman koji ne želi umrijeti. To jest, vi ste istina, vaša priroda je istina. Atman je dijete besmrtnosti, a ne tijelo, deha. Atman je istinit i vječan, a ne tijelo.

Vi ste dakle ta istina, atman, entitet koji ne umire. Ta se istina nalazi u svakom tijelu i zato svako biće osjeća moć te istine u obliku vječnog nepromjenjivog postojanja. To je jasno i nepogrešivo.

Baba

Izvornik:
Gitavahini

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Filozofski pogledi na prirodu čovjeka i društva kroz duhovno učenje i rad Sri Sathya Sai Babe