Arhitektura

  svibanj, 2004 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga 
Dnevna dogadjanja i polemike iz sfere arhitekture u Hrvatskoj

Sad tek pocinje prava rasprava... 
Zahvaljujem se Gagi za ideju TAG-a

 Linkovi
Drustvo arhitekata Zagreba
Arhitektura.info
KL!K

 Moji citatelji
-polygon window-
Najbolje dizajnirani blog do sada
Faraway, So Close!
Cim je moja sugradjanka u pitanju vec je zanimljivo...
pop distorzije
U svakom slucaju urbane teme
poluartist
Moja prva citateljica
-= Rambi's blog =-
Isto fino dizajnirano, a ima i arhitekture
molecule
Zanimljive opservacije zenskog uma

 21.05.2004., petak

Originalnost u arhitekturi

Stadion Ne mogu se sloziti s tvrdnjom da danas vise ne postoje originalni koncepti. To bi znacilo da smo osudjeni na kopiranje jedni drugih i da se nalazimo u zacaranom krugu. Koliko god imao poteskoca pri realizaciji i kasnijih afera, ovogodisnji Salon mladih pokazao je da ipak jos postoje originalne ideje, barem se meni tako cini. Bilo je ondje istina svega, ali dovoljan je samo jedan dobar rad pa da se opovrgne tvrdnja o nepostojanju novog, originalnog pristupa.

Kad se govori o originalnosti u arhitekturi, stvari nisu nimalo jednostavne. Naime, primjera preuzimanja tudjih koncepata i potpunih plagijata ima mnogo, a nazalost i u Hrvatskoj. Koga zanimaju konkretni primjeri, moze ih lako naci na linkovima koje sam istaknuo gore-desno.

Ono sto je zanimljivo za graditeljsko stvaralstvo jest cinjenica da su postojala razdoblja u umjetnosti kada se iskljucivo oponasalo ranija zdanja: Svaki klasicni grcki hram trazi uzor u vec postojecem (od arhajskog nadalje), dok svaka goticka katedrala pokusava biti slicna vec postojecim, ali i u necemu bolja, visa, ukrasenija,... Tu se radi o 'brusenju' proporcija, prihvacanju nekih kanona i njihovom usavrsavanju do krajnjih granica.

Danas se svaka formalna slicnost ostro napada, a pogotovo kad razlicite funkcije bivaju udomljene u naoko slicne zgrade (npr. robna kuca i dzamija). Stoga je rasprava u tom pogledu vrlo slozena, a laziranje tesko dokazivo. Slicno je i u glazbi: postoje neka pravila o 2-3 potpuno ista takta, ali ostatak je ipak na savjesti autora i kasnijoj procjeni javnosti.
- 17:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #