Arhitektura

  svibanj, 2004 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga 
Dnevna dogadjanja i polemike iz sfere arhitekture u Hrvatskoj

Sad tek pocinje prava rasprava... 
Zahvaljujem se Gagi za ideju TAG-a

 Linkovi
Drustvo arhitekata Zagreba
Arhitektura.info
KL!K

 Moji citatelji
-polygon window-
Najbolje dizajnirani blog do sada
Faraway, So Close!
Cim je moja sugradjanka u pitanju vec je zanimljivo...
pop distorzije
U svakom slucaju urbane teme
poluartist
Moja prva citateljica
-= Rambi's blog =-
Isto fino dizajnirano, a ima i arhitekture
molecule
Zanimljive opservacije zenskog uma

 24.05.2004., ponedjeljak

Arhitektura vs. Gradjevina

Most Kad me pitaju sto studiram, a ja im odgovorim, obicno su reakcije tipa: O, to je lijepo! A jel naporno ? Cesto jedno od pitanja bude i: A koja je razlika od gradjevinarstva !?
Istina, prosjecnom covjeku ta razlika nije uvijek potpuno jasna, kao sto sam ja do pred malo mislio da su geodezija i geologija slicne znanosti (a uopce nisu).

Dakle, koje bi bile osnovne razlike i po cemu prepoznati djelo arhitekta od djela gradjevinara ? - Za pocetak, uopce se ne radi o razlicitim vrstama gradjevina. Jedan most moze biti djelo gradjevinske struke, ali isto tako i arhitektonski vrijedan artefakt.

Gradjevinska struka je cisto inzenjerska djelatnost, koja ljepotu konstrukcije postize kroz strogo postivanje logike materijala, prijenosa opterecenja, odgovarajucih spojeva i detalja. Arhitektura takodjer o svemu tome vodi racuna i poznaje materijale i njihovo ponasanje, no ona si katkada moze dopustiti i nesto naoko izvan same logike, u cilju postizanja neke dodatne prostorne kvalitete. Tu se javlja pojam simbola, znacenja i semanticke poruke gradjevine.

Gradjevini npr. nije vazno koje ce boje biti odredjena konstrukcija, bitno je samo da sluzi svrsi. Arhitekt uvijek zeli dati visestruko znacenje svome djelu. Kad radi kucu, oblikuje i ulicu. Promjene u ulici sagledava u odnosu na cijeli grad itd.

Nerazumno je svako medjusobno napadanje arhitekata i gradjevinara, jer su im predmet bavljenja potpuno razlicite stvari, a s tim ciljem i njihovo skolovanje.
- 17:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #