Arhangel

12.04.2011., utorak

Smokvin list

Hrvatska je konačno na prvom mjestu! Ta informacija bi u nama probudila ponos kad ne bismo znali da je riječ o vrjednovanju s obzirom na ekonomske pokazatelje, a oni svjedoče da je Hrvatska zaista na prvom mjestu - ali na prvom mjestu po lošem gospodarskom položaju među zemljama koje se još nisu izvukle iz ekonomske krize. Dok gospodarstva zemalja u našem okruženju pokazuju malen, ali siguran gospodarski rast koji daje naslutiti da je riječ o početku ekonomskog oporavka, prognoze za tekuću i sljedeću godinu za hrvatsku ekonomiju pokazuju da će ove godine i dalje biti godine stagnacije. Ni turistička sezona, od koje se, kao i uvijek, puno očekuje, neće odviše pridonijeti oživljavanju našega gospodarstva. Razlog tome je što turizam nije gospodarska grana koja može generirati kapital koji bi pokrenuo proizvodnju jer turistička usluga, kao takva, podrazumijeva trošenje i samu uslugu. Turizam ne potiče proizvodnju koja bi poticala druge gospodarske grane. Ove su činjenice, ne treba ni spominjati, jasne svima osim našoj Vladi.
Gospodarska pitanja za našu su Vladu ostala u drugom planu. Pitanje (ne)završetka pregovora o pristupanju Europskoj Uniji postalo je prvorazredno političko pitanje. Ovdje nije riječ o pristupu Uniji kao takvom, već je za Vladajuće to (p)ostalo pitanje političkog opstanka. Njima je jasno da je pristup EU (p)ostao jedini argument koji bi im mogao omogućiti politički opstanak jer su svi drugi argumenti, poglavito argument gospodarstva, potpuno iskliznuli iz njihovih ruku. O drugim promašajima Vladajućih, poput pravnog i obrazovnog sustava, ne treba ni govoriti. Tako se pitanje zaključenja pregovora o ulasku Hrvatske u EU pokazuje kao „biti ili ne-biti“ Vladajućih. Drugo je pitanje koliko će glasači na predstojećim izborima (ma kad god oni bili) vrjednovati (ne)uspjeh spomenutih pregovora, tj. hoće li pitanje (ne)zaključenja pregovora o ulasku Hrvatske u EU biti dovoljan argument koji bi glasače motivirao da daju svoj glas za vladajuće?! Može li pozitivan (?) ishod pitanja pristupa u EU biti dovoljan smokvin list za sve promašaje u zadnjih osam godina vladavine?!
Ruku na srce, razvoj događaja ni u kojem vidu ne ide na ruku vladajućima. Bliži se termin izricanja presude hrvatskih generalima u Haagu. S obzirom na pomirljive tonove vladajućih, sva je prilika da će presuda koju ćemo čuti biti osuđujuća za naše generale. Vladajući su se u amortiziranju učinka ove presude očito obratili Crkvi za pomoć koja, kako se čini, zadnjih tjedana angažirano radi na senzibiliziranju javnosti o potrebi mirnog primitka vijesti koja se očekuje, bez histerije i nepromišljenih postupaka. Uostalom, mediji koji su (još) pod njihovom kontrolom i Crkva su ostale jedine poluge kojima će se vladajući pokušati održati na vlasti. Takva je kombinacija bila učinkovita na svim prethodnim izborima, pa se vladajući očito nadaju da će stara provjerena metoda i ovaj put biti uspješna. Međutim, činjenica da danas u društvu dominiraju problemi poput gospodarske krize i nezaposlenosti koja doslovno imaju utjecaj na živote svakog pojedinca neoboriva su barijera koju ni moć medija ni utjecaj Crkve ne mogu nadići, ma u čiju god korist radili. Jednako tako, bilo koja kombinacija rasporeda biračkih jedinica u Hrvatskoj, pitanje (ne)zaključenja pregovora o ulasku Hrvatske u EU, angažiranje HDZ-ovog biračkog tijela (dijaspora i Hrvati u BiH), angažman medija i Crkve – sva ta pitanja, sve ako bi bila i savršeno uštimana kako odgovara vladajućima, ni u kojem slučaju nisu dovoljna protuteža katastrofalnoj gospodarskoj situaciji koja pritišće pleća svakog od nas. Zato je jasno da će glasove birača privući ona politička snaga koja ponudi jasan i konkretan plan za otvaranje radnih mjesta u ovoj našoj na svaki način posrnuloj zemlji i drastičan obračun sa svakim vidom korupcije i kriminala utkanima u svaku poru našeg društva.

<< Arhiva >>