aparatczykovi zapisi

28.12.2011., srijeda

Koncerti u 2011.

Tradicionalno na kraju godine okrećem se retrospektivi vlastite koncertne strasti, i rekapiutliram što sam sve gledao uživo i što me se najviše dojmilo.
Nažalost, bila je ovo teška recesijska godina i sve manje mi sredstava ostaje za uživanje u koncertnim nastupima. Zato se od ponečega moralo odustati, ali se ipak puno toga vidjelo. I opet, bilo je puno nastupa vrijednih pamćenja.

1. Belle and Sebastian Beč, Gasometer, 16. travnja
Najdojmljiviji nastup sezone ide jednom od klasičnih pop bendova Europe na čiji se nastup dugo čekalo. Sinergija koju Stuart Murdoch i njegov nerdy band postižu s publikom doživljaj je koji će pamtiti svatko tko je pohodio njihove koncerte. Jedan od najvećih pop bendova današnjice.

2. Terraneo festival, Šibenik, Vojarna knezova Bribirskih, drugi tjedan kolovoza
U kolovoškom postu sve je rečeno. Događaj godine u svakom pogledu, i jedan sasvim drugačiji koncept godišnjeg odmora. U gomili dobrih nastupa dobili smo koncentrat koncertne sezone u tih nekoliko dana kolovoza. Destroyer, The Thermals, Frank Turner, Mogwai, The National, i mnogi drugi, i neponovljivi good feeling!

3. Roger Waters, Zagreb, Arena, 13. travnja
Skoro sedamnaest godina nakon što sam uživo doživio Pink Floyd na aerodromu Wiener Neustadta, konačno uživo slušam i onog člana koji je tada nedostajao (osim Barretta, koji im je uvijek nedostajao). Audiovizualni spektakl kakav Zagreb još nije vidio. Javno sam se nadao da bi mu se na stageu mogao pridružiti i David Gilmour. Gilmour i Nick Mason su zasvirali sa Watersom, ali ne u zagrebačkoj Areni, nego na zadnjem koncertu turneje u londonskoj O2 Areni.

4. Mercury Rev Zagreb, Tvornica, 12. svibnja
Možda će se mnogi čuditi što stavljam konceptualni nastup Mercury Rev sa albumom Deserters songs ovako visoko, ali svako tko je pohodio njihove koncerte zna kako se njihovi nastup pretvaraju u dramu strasti. Tijekom ovakvog koncerta obično ne stignete ići po cugu ili na WC, da ne bi štogod propustili.

5. Arcade Fire, Zagreb, In music festival, kraj lipnja
In music festival bio je totalna dosada i zato nema svoj separate entry, ali Arcade Fire su ipak zapalili publiku i dali nam ono što smo tražili. Možda da nisu bili sabijeni u okvire festivala, i da im preduga turneja nije otupila oštricu zadnjeg albuma, možda bi to bio još dojmljiviji nastup. Nema veze, veliki su bend, to nije upitno.

6. The Pogues, Zagreb, Šalata, 14. srpanj
Sve je rečeno u postu o koncertu. Bum, tras, kurac pička materina i tako. Drugi dan sam jedva hodao, a bolove sam osjećao danima. Al je bila fešta.

7. The Walkmen, Ljubljana, Kino Šiška, 28. lipnja
Ugodna ljetna večer u Ljubljani, i bend koji daje posebnu atmosferu. U najboljoj tradiciji zadimljenih barova, ali u ugodnom i pristojnom kinu Šiška.

8. John Vanderslice, Zagreb, Teatar &td, 6. listopad
Još jedan stari ljubimac zagrebačke publike, koji zna da ovdje ima najbolje koncerte.

9. Woodpidgeon, Zagreb, Teatar &td, 6. ožujak
Mnogi će se čuditi zašto ovog folkie bradonju stavljam ovako visoko, ali čovjek je imao stvarno simpatičan nastup. Nažalost nisam ga uspio ponovno poslušati prije kakvih mjesec dana.

10. The Godfathers, Zagreb, Boogaloo, 9. travnja
Počasno mjesto pripada starim pizdama od kumova i mojim fejsbuk prijateljima (Peter Coyne i Del Bartle). Stare britanske propalice uvijek naprave punk show. Nije za mlađe od 35.

A što se propustilo.... Pa previše toga. Prvenstveno Interpol usred ljeta u Ljubljani, za time sam zažalio. A i još jako puno toga, posebno po raznim festivalima koje su neki moji prijatelji pohodili.

Ostaje nadati se da 2012. nosi puno dobrih svirki, i dovoljno vremena i novaca da ih uspije pohoditi!
- 23:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi