antun kauzljar

nedjelja, 18.11.2007.

Važnost buđenja u suvremenom svijetu

Za razliku od Boga kojega sam u mladosti odbacio, Bog kao svjetlost svijesti ne suprotstavlja se mojim znanstvenim sklonostima niti proturiječi mojoj intuiciji i razumu. Štoviše, upućuje me na konačno stjecanje znanosti i religije.

„Znanost bez religije šepa; religija je bez znanosti slijepa.“
(Albert Einstein)

Peter Russell:
Prve religije vjerojatno su se pojavile u vremenu kada su ljudska bića postala svjesna i kada su spoznala da su i drugi ljudi svjesni. Tada ih je samo mali korak dijelio od pretpostavke da su i ostala živa bića svjesna.
(Slijedilo je mnogoboštvo – politeizam, a zatim jedan bog ili monoteizam)
Zaratustrina su učenja iznjedrila religiju zoroastrizma, koja je otvorila put velikim suvremenim monoteističkim tradicijama judaizma, kršćanstva i islama.

„Misli dobro, čini dobro, govori istinu.“
(Zaratustra)

Peter Russel:
Usporedno s prijelazom iz politeizma u monoteizam pojavio se i ateizma ili bezboštvo. Pojam religije bez boga mogao bi se činiti proturječnim, no iz njega je proizašlo nekoliko važnih tradicija.
Što sam više proučavao prirodu svijesti, to sam jasnije uviđao važnost buđenja u suvremenu svijetu – u svijetu koji, usprkos svojoj tehnološkoj usavršenosti, grabi sve dublje i dublje u teškoće.
Većina današnjih teškoća – od osobnih briga do društvenih, gospodarskih i ekoloških pitanja – proizlazi iz čovjekovih postupaka i odluka. Postupci i odluke proizlaze iz čovjekova razmišljanja, njegovih osjećaja vrijednosti koje su uvjetovane vjerovanjem da sreća proizlazi iz onog što imamo i činimo, ali i potrebom za jačanjem vječno ranjivog osjećaja jastva. Takva su psihološka pitanja uzrok naših teškoća. Sve veća kriza koju opažamo u svijetu oko sebe simptom je dublje unutarnje krize – krize svijesti.
U prošlosti se dublja svjesnost o istinskom jastvu smatrala važnom za osobno dobro. Danas su pravila igre drugačija: dublja svjesnost o istinskom jastvu presudno je važna za opstanak vrste.
Dosegnuli smo stupanj razvoja koji je Buckminster Fuller nazvao našim „završnim evolucijskim ispitom“. Pred nama su jednostavna pitanja: Možemo li prevladati ovaj ograničeni oblik funkcioniranja svijesti? Možemo li odbaciti svoje iluzije, otkriti tko uistinu jesmo i pronaći mudrost koja nam je tako očajnički potrebna?

„Naša je vrsta previše pametna
da bi preživjela bez mudrosti.“
(E.F.Schumacher)

Peter Russell:
Potreba za duhovnim preporodom još nikada nije bila tako jaka, ali ni mogućnosti za takav preporod još nikada nisu bile tako velike.

„Što više duša zajedno vibrira,
to je njihova ljubav snažnija,
a svaka duša poput zrcala odražava drugu dušu.“
(Dante)

Peter Russell:
Kada u prirodu uma proniknemo duboko kao što smo proniknuli u prirodu prostora, vremena i tvari, vjerujem da ćemo otkriti kako je svijest dugo čekani most između znanosti i duha.
Kada razotkrijemo svoje zablude, oslobodimo se vezanosti, prekoračimo ograničeno poimanje samoga sebe i otkrijemo istinsku prirodu svojega bića, tama će ustupiti mjesto svjetlosti.

- 17:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #