antun kauzljar

četvrtak, 26.10.2006.

Covjek unistavatelj - nastambe

Nastambe

Ljudske nastambe su najskuplji i najsloženiji oblik čovjekove zaštite. Bez nastambe čovjek ne može živjeti. Mora se priznati da i mnoge životinje grade ili koriste postojeće nastambe koje ih zaštićuju a osobito zaštićuju njihov potomak koji je još uvijek nježan i neotporan na vanjske utjecaje. Tako i čovjek mora imati nastambe za vlastitu zaštitu sebe i svojih potomaka.
Bitna razlika je u tome što su čovjekove nastambe pretjerano «udobne» i zahtijevaju jako puno materijala, raznih uređaja i pomagala (namještaj, uređaji za zagrijavanje i provjetravanje, klima uređaji, štednjaci, perilice, radio i TV uređaji, kompjuteri, hladnjaci i zamrzivači, rasvjeta itd.).
Da bi čovjek izgradio svoju nastambu, koja je u pravilu mnogo veća no što mu je potrebno (svaki član obitelji mora imati svoju sobu, mora postojati i posebna zajednička soba, posebno kuhinja, kupaonica, WC itd.), čovjek mora utrošiti jako puno materijala, mora proizvesti puno različitih građevinskih proizvoda za čiju proizvodnju opet mora imati razne strojeve i tvornice i mora utrošiti puno energije.
Da bi čovjek opremio svoju nastambu svim stvarima i uređajima koji su potrebni za udovoljavanje njegovim velikim i često nerazumnim zahtjevima, čovjek ponovo treba vrlo mnogo materijala iz kojih će izraditi različite proizvode na tehnički i tehnološki usavršenim strojevima u suvremenim tvornicama trošeći ogromne količine energije.
Dakle, čovjek uzima od Zemlje za svoje nastambe mnogo više od bilo koje druge žive vrste na Zemlji. Uzima više jer je njegovo tijelo izgubilo prirodnu zaštitu pa se čovjek mora umjetno zaštititi ali čovjek uzima još više od toga jer želi udovoljiti svojim gramzivim apetitima, svojoj prezahtjevnoj udobnosti i svojim nerazumnim hirovima. Na taj način svoje tijelo nastavlja onesposobljavati sve više. Svoje tijelo sve više udaljava od prirodnih životnih uvjeta.

- 10:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #