Kratki osvrt na pucnjave u Narodnjačkim Klubovima

nedjelja, 25.02.2007.

Ovih dva - tri dana mnogo se priča o pucnjavi ispred Močvare. Mnogobrojna svjetina pokušava dokazati da se to ne događa samo ispred njima omiljenih klubova, već se eto - pucnjava događa i ispred "urbanih" mjesta. Međutim, ova pucnjava je nešto posebno. To bi bilo isto kao da na 200m od Lisinskog imate narodnjački klub i netko iz tog kluba se odluči obračunati 200m dalje, prema Lisinskom. Da se to dogodi, Lisinski bi također po toj logici trebao biti mjesto gdje zalaze naoružani tipovi, spremni ti odgristi uho ako ih samo krivo pogledaš?

To nije ista stvar. Niti može biti bilo tko iz Močvare odgovoran što su se baš ispred 4 nabrušena kokota htjela čerupati.

Ako ćemo baš posmatrat iz aspekta nekoga tko će sada "ozloglasiti" Močvaru, moramo se malo osvrnuti na prijašnje pucnjave ispred narodnjačkih klubova.

1. 1. 2006. - trojica redara su teško ranjeni u pucnjavi u Fontani.

14. 1. 2006. - šest hitaca iz pištolja ispaljeno u narodnjačkom klubu Ludnica. Ranjenom redaru nađena droga u anusu.

28. 1. 2006. - žestoka tučnjava pripadnika ATJ Lučko i redara u narodnjačkom klubu Bel Ami u Lučkom kraj Zagreba.

18. 2. 2006. - dvojica pucala u zrak iz pištolja u narodnjačkom klubu Lampaši.

1. 4. 2006. - jedan ranjen u pucnjavi u narodnjačkom klubu Blue Night

3. 9. 2006. - nepoznati pucao narodnjačkom klubu Fontana gdje su bili i naši nogometni reprezentativci
.


Napominjem da su ovo samo TEŽI incidenti. Oni lakši, samo s batinama, ali ne i s vatrenim oružjem, tako su česta pojava, da je to sasvim normalna stvar, na koju su navikli posjetitelji narodnjačkih klubova. A kada bih zbrojio još mjesta i gradove cijele Hrvatske, teško da bi stalo sve na jednu stranicu popisu.. Blog bi se malo dulje učitavo radi količine teksta tog i takvog popisa :)

25.02.2007. u 22:20 • 40 KomentaraPrintabilna verzijaID postaPodijeli na Facebooku

kako "vrtjeti žarulje" na pravi način...

petak, 23.02.2007.

Istina je to što govoriš, babitch - da nema TurboFolka, teško bi primjetili toliko primitivizma na jednom mjestu. Jednom sam bio napisao da ako postoji i jedna pozitivna strana TFolka, onda to može samo biti eksponiranje mediokriteta javnosti, ili jednostavno rečeno - primjećuju se primitivni pojedinci ili skupine...

Svi ti "metalci" i ostali adolescenti kako navodiš, povedeni su masovnom histerijom. A to samo govori o tome da društvu u kojem se oni nalaze nedostaje osnovnih načela kulture, morala i stava. Problem kod TFolka je taj što je malo ili nikako medijski praćen kod nas, osim na kabelskim televizijama, gdje možeš naći TV BN, TV PINK i druge primitivno orijentirane televizije. Problem je utoliko teži jer su "izvori" TurboFolka iz Srbije i drugih zemalja koje nisu zasupljene na našim Televizijskim kućama te se ne mogu eksponirati u toj mjeri s kojom bi se zadovoljio apetit rastućeg broja TurboFolkeraša... Kada bi se TurboFolk u kojem slučaju počeo eksponirati široj javnosti preko TV i Radio medija, morala bi se ponuditi i neka alternativa, prosto iz razloga kako bi se održala neka kulturalna ravnoteža. Pošto na našim medijima nema izvornika, nema potrebe ni za alternativom. Ako pričamo o domaćem glazbnom smeću, domaćem TurboFolku, taj pojam "TurboFolka" uopće nije primjeren - jer se domaće stvari kod nas ne slušaju u tolikoj mjeri.. eventualno kumice i bakice koje slušaju Narodni RadiJo; zbog njega nema potrebe uvoditi alternativu u medije...
Ovako TurboFolk, iako je zastupljen više od "mainstreama", još uvijek leži duboko zakopan u mraku undergrounda.

Ovaj TurboFolk "spektakl" će malo poboljšati stvar. Osobno smatram da nakon 7. 3. 2007. neke stvari nikada više neće biti iste-ne samo iz razloga jer će turbofolk biti iskopan iz mraka narodnjačkih klubova, već će mnogi mediji izaći sa svojom kritikom nakon ovog spektakla, a šira javnost biti će upoznata s onim činjenicama koje do sada nisu bile relevantne (osobno imam par informacija o prijenjama novinarima koji su pokušali napraviti neku reportažu u dotčnim klubovima)... Dakle, budućnost razvitka TurboFolka uglavnom će ovisiti o skupljenim dojmovima Folk Revije, 7. 03. 2007. u Paviljonu 5. Zagrebačkog Velesajma.
Nama, kritičarima, ova večer će biti važna u jednakoh mjeri kao onima koji će "vrtjeti žarulje" na istom "spektaklu"...

@babitch, odgovor na tvoje pitanje monološkog tipa:
- društvu na prvom mjestu nedostaje odgoja. Škole su u totalnom raspadu sistema. Trebati će barem 25 godina kako bi se buduće generacije dovele na stanje kulture kakvo je bilo osamdesetih godina, nakon kojih je sve počelo ići nizbrdo. Neću sada miješati ove stvari s politikom, ali ona igra ključnu ulogu u cijelome ovome kaosu koji je nastao, ne samo vezan za TurboFolk, koji je, iskreno, posljedica, a ne uzrok problema. Pravi problemi se kriju duboko, jako duboko i nisu rješivi s par potpisa.... Potrebno je podesiti sustav koji će jasno i odgovorno vršiti pritisak na javnost, bilo da se radi o obrazovanju ili kulturi, svejedno. Danas Crkva vodi taj zadatak, a pomaci nisu vidljivi niti mjerljivi u promilima... Dakle, na prvom mjestu je potrebno razviti školski sustav sa modernom nastavom i profesorima koji će voljeti svoj posao, animirati djecu da se od prvih razreda zalažu za kulturu, obrazovanje te da im isto nije "samo još jedan teški zadatak kojeg (ne)će napravit te će nakon toga otići u neki narodnjački klub 'opustiti dušu' ". A pošto svi znamo u kakvom je stanju školstvo, što se tiče i nastavnog plana i programa i plaća profesorima/nastavnicima/učiteljima, možemo jednostavno zaključiti da će trebati jako puno vremena, novca i truda kako bi se školstvu uniformiralo u ustanovu koja će biti prva i odgovorna za tijek obrazovanja i očuvanje moralne svijesti, kako djece, tako i omladine....

23.02.2007. u 16:12 • 18 KomentaraPrintabilna verzijaID postaPodijeli na Facebooku

folk revija...

srijeda, 21.02.2007.

Prvo, samo da odgovorim strojaru:

Oprosti, ali ti si meni smiješan...
Ovako Strojar,kako sam već napomenuo - TF predstavlja sociološki fenomen i neprihvatljivo je promatrati ga isključivo kao stvar ukusa. Ako ti je već stalo do prizemne forme koja se bavi ovim pitanjem onda lijepo uključiš tv,nadješ PINK i to ti je to.

I da,još jednom se vrati Klajiću,podsjeti se značenja riječi ARGUMENT.
Hint-ona se ne svodi na gradaciju pridjeva glup,a i polemika sa neistomišljenicima podrazumijeva polaznu ideju.U nedostatku iste:shut the fuck up.

Vidiš,koliko se god trudio da u tvom postu pronadjem nešto što bi moglo sličiti na stav,jednostavno mi ne polazi za rukom.
Da budemo načisto,nije tebi ništa zameriti jer kako to Rambo reče:" loša estetika uvijek je poslijedica sumnjive etike".-zapravo, u malo drukčijem kontekstu.

Ako si već razumio što htjedoh reći,onda je valjda očigledno da suština toga leži izvan prve 3 riječi,ili je to možda onaj prepoznatljiv pristup u nedostatku potrebnog predznanja i promišljenosti.
Strojar, Strojar...........Siguran sam da si u stanju sastaviti jednu prostoproširenu rečenicu koja bi mogla predstaviti značaj TF-a u suvremenoj Balkanskoj (ne)kulturi. Ako ti to kojim slučajem podje za rukom, vjerujem da će se razviti konstruktivna polemika.Ajd držim ti palčeve.
O tome JA tebi pričam.Razumiješ?!?
Ako ti je potrebna inspiracija,potrazi je u sljedećim stihovima:

-tece tece recica
u njoj pliva ribica,
a tala talasic,
pracnuo se sarancic,
pracnuo se sarancic,

-mala zena od velike sladja,
mala zena u srce pogadja

-Sve, sve, sve, sve ces da mi das
al ja necu s tobom jer si mafijas.

-Plitak potok, a voda duboka??????

-Mala lezi tuku mitraljezi, ja cu na te, ne boj se granate!
..........

No da sada krenem na temu.

Hodam neko večer centrom Zagreba. Zašto naglašavam centrom? Jer sam TAMO vidio plakat za ovaj megalomanski Folk Spektakl. U centru. U CENTRU ?! Inače, prije sam viđao slične plakate po periferiji grada, male, živcirajuće, bezukusne fluorescentne plakate za Pashu i Lampaše.. Ali nikada takvo nešto nije osvanulo u centru grada...

Turbo Folk Revija - revija lošeg ukusa, lakih djevojki, brzih automobila i primitivizma u neograničenim količinama. Neću sada otkrivati toplu vodu, pa se čuditi kako se to uspjelo dogoditi, već ću se satirično nasmiješiti kada pomislim TKO je organizator koncerta :)

Marijan Crnarić :)
Da, to je tip koji ima iza sebe gomilu propalih koncerata, tip koji je zbog dugova i propalih koncerata u 16 godina izgubio šest tvrtki i agencija, a 2003. godine osuđen na dvije godine zatvora zbog neplaćanja poreza, ali je u ponovljenom suđenju ipak oslobođen. U međuvremenu je, zbog mnogih otkazanih koncerata, došao na loš glas među menadžerima brojnih bendova :)
Tip koji je na inzistiranje producenta europskog dijela turneje The Rolling Stonesa, Johna Giddingsa, izbačen iz zagrebačke organizacije tog koncerta... Eto, ta ista legenda "organizira" TurboFolk Reviju. Daleko bilo od toga da ista neće uspjeti, jer su razgolićene plastične pevaljke toliko gramzljive, kao i ovi kič majstori lepog glasa, da će nastupiti pa makar to bilo i ispred paviljona 5.; već je to čisto, ispolirano ogledalo našeg krajnjeg neukusa i primitivizma.
Opet ću ponoviti: TurboFolk ne predstavlja teren za raspravu i polemiziranje oko dobrog ili lošeg ukusa, već je to sociloški fenomen koji ostavlja dalekosežne posljedice na kulturu. Negiranje ovog fenomena izjavama tipa "pa pusti neka ljudi slušaju što žele" dovelo nas je tamo gdje jesmo: u blatu i dreku jedne Balkanske stranputice. Jednog sociološkog jaza, koji razdvaja životne i moralne vrijednosti.
Pokaži mladima kako je život lijep i bez obrazovanja, morala, kulture i dobit ćep kulturni genocid. Genocid kakav u ovim krajevima nije zabilježen još od dolazaka Turaka i "janjičarenjem" među našom kulturom. Zanimljiva činjenica jest ta, da isti ta Turska, ovog puta upakirana u TurboFolk melos dolazi još jednom napraviti kulturni genocid...

To bi bila jedna najava ovog Spektakla Kič Primitivizma. Jedva čekam Dan Žena (koncert je 7. 3.), pa da vidimo bajne rezultate. Da pobrojimo mrtve, ozlijeđene. I da za Novu Godinu dočekamo jedan pravi babyboom započet ovom generalnom turnejom hodajućeg cirkusa, primitivističkog raspoloženja. Da, Prosinac pada 9 mjeseci nakon ovog velikog spektakla, nakon urnebesa koji će vladati mladim ljudima, "željnim zabave i dobrog raspoloženja" :)

21.02.2007. u 09:43 • 13 KomentaraPrintabilna verzijaID postaPodijeli na Facebooku

Opći Trend Kiča

srijeda, 07.02.2007.

Turbo Folk je balkanski odgovor na opći trend kiča u svijetu.

Tko kaže - folk je sranje, a onda ode gledati Ligu Šampiona - je ostao u Turbofolku zapravo, jer to je sve povezano. Protagonisti su isti. Mi smo imali Cecu i Arkana, a Englezi (pa i svijet) imaju Viktoriju i Bekama. Dakle opet pevaljka i ovaj put nogometaš. Kakvi su to uzori mladima ?

Zapad je navikao na dvostruke brave, a naviknuti ćemo i mi. Horde poluljudi su stasale i sad pazite gdje će vas odrpariti jer mora sve: brzo, odmah, sada, itd... B`te mi`sim...

Od 2005. godine, odkad pišem oovaj Blog, svjedok sam sljedeće stvari:
Ljubitelj sam više pravaca glazbe, ali me živciraju likovi, kojima
što god da pustiš, bilo rock ili rap, psiho ili jazz, blues.. oni kažu:
"Ma bježi, kakva je to muzika? Kako ti možeš da se napiješ i veseliš uz to?"
(Pa brate ti se možeš da se napiti i bez glazbe)
I obično uz to ide pogled kao na najgoreg primitivca.
E to je ono što zeza, kada primitivac i zaostao daje sebi za pravo da kaže kako je netko drugi zaostao i kako je - primitivan.

A i dosta mi je ovih likova, koji kažu - ako ti se ne svidja, nemoj slušati,
pa nije u tome stvar, stvar je u tome što imaš osjećaj kako su ljudi krenuli bezglavo u glupost.
E sad, mene je, da kazem, briga za te ljude koji svojevoljno i svjesno idu tamo,
i još im je lijepo, neka odu svi biće mi ljepše,
ali mi je krivo što se trude da sa sobom povuku što više ljudi mogu.

Mnogo me je pogodila stvar kada sam čuo da dijete od 10 godina pjeva
"Iskoristi moje mane" ili onog klinca iz emisije Latinica kako kaže da sluša Baju Malog Knindžu (prvoklasiranog četnika, čije su pjesme korištene za huškanje srpskog naroda i vojske u Domovinskom Ratu) i stvari slične tome. Djeca tih godina su nekad pjevala uz Duška Radovića,
a sada ih oblače u odijela, na kojima piše "RICH BITCH",
od malena ih (konkretno za djevojcice) uče da budu kučke, kurve & etc.

Ako pogledate malo Latinicu, vidjeti ćete par dijelova reportaža koje su napravljene iz emisije Grand.
Grand Production je produkcijska kuća, Tvornica TurboFolka d.o.o, koja i sponzorira ovu emisiju. Prikazuje se na TV PINK i to u udarnim terminima.

Emisija GRAND bi se, po nekoj logici, trebala prikazivati poslije ponoći,
jer ako ono može u sred dana, onda može i striptiz i neka pornjava opušteno. Ionako je repertoar u sličnom žanru, i to u tolikoj mjeri, da mi čisto napamet padne kako se nakon snimanja te emisije negdje iza kamera odvijaju bučne orgije...
I da onda kažu - ajde sine što si jučer naučio/vidio na televiziji?

Užas su i ovi TurboFolk časopisi... Teen, OK, Cosmo, Gloss... Sve je to dio kič kulture i svojim velikim dijelom skirvaju komponentu upakiranu u šarenu ambalažu - Konzumerizam...
prošli su dani Burde, koju su moja mama i baka kupovale radi krojeva i shema kako nešto isplasti/sašiti. Ti i takvi časopisi su pobuđivali kreativnost, bili su edukativni u smislu kulturalnog obrazovanja---a ovi današnji---većim svojim dijelom uče mlade žene kako postati robinje kapitalizma, seksizma i konzumerizma, pretvarajući ih u zabludjele ovce današnjice....

07.02.2007. u 09:33 • 30 KomentaraPrintabilna verzijaID postaPodijeli na Facebooku

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

© 2006 nETsOLDIER. Validacija CSS & XHTML. design by nETsOLDIER