Annapurna2

22.10.2008., srijeda

„Camp 3, caina ...“

... pokušavajući nadglasati urlike vjetra, jučer oko 14 sati vikao je u radio stanicu Lakhpa Sherpa na visini od 7000 m. „Caina“ je nepalska riječ koja se vrlo često koristi i znači „... ništa, ... ne postoji, ... nema“.
Rano ujutro Saša, Lakhpa i Pasang krenuli su iz Logora 2 sa zadaćama pronalaženja sigurnijeg puta po vršnom grebenu, nadopune Logora 3 i izvidnice prema grebenu AIV – AII i ako vrijeme dopusti, uspon bar na Annapurnu IV u povratku. Sigurniji put bio je nužnost, jer je dosadašnji (upotrebljen samo jednom) silazio oko 250 m u sjevernu stijenu i traverzirao je 1000 m po izuzetno lavinoznom terenu, a iznad se nalaze galerije seraka visokih kao peterokatnice koji samo što se ne sruše. U seraku koji je zapriječio grebenski prolaz, Saša je ispenjao preko 70 m visoku padinu, mjestimične strmine i do 80°, a na izlazu je morao prokopati tunel kroz dva metra previsne snježne strehe. Cijelo vrijeme vjetar je puhao oko 100 km/h, a kada su došli nadomak Logora 3, udari vjetra bili su i 150 km/h te su penjači nekoliko puta bili otpuhani s grebena po desetak metara te su se morali cepinima zastavljati na padinama i ponovo penjati na greben. No, u tim nevoljama držalo ih je saznanje da se nedaleko nalazi Logor 3 u kojem će pronaći bar djelomičnu zaštitu. A onda iznenađenje. Lakhpa je prvi došao do mjesta Logora 3 i imao što za vidjeti. Točnije, nije imao što za vidjeti, jer umjesto šatora vidio je samo razvaljene šipke i poneku krpicu na njima. Nazvao je Bazu i minutama kukao: „Camp 3 caina, Camp 3 caina ... „. Slijedio je dramatičan povratak njih trojice u Logor 2 po olujnom vjetru i mećavi koji je sretno završio kasno popodne. S tog silaza imamo snimljene walkie-talkie razgovore i danas su nam prolazili trnci dok smo ih preslušavali.
U to vrijeme Marko, Aco, Ferro, Pemba i Nawang bili su u pokretu s L1 na L2, Aco je nastavio, a ostali su zadržani u L1 kako na L2 ne bi nastala gužva. Noć je kao i sve posljednje bila hladnija od prethodne.
Sažetak ovog romana je - ostali smo bez ključnog logora, koji je neophodan za bilo kakvo dajnje napredovanje. Odletio je u smjeru Manaslua i dalje u Tibet. Sretan mu put. U njemu je bilo: 2 šatora Expe, 4 vreće za spavanje (najbolje), 4 karimata, 4 kuhala i 3 lonca, 6 kartuša, lopata, hrana i sl. Cijena, prava sitnica – USD 5000.
Ali, do našeg odlaska iz BC-a ima još nepunih pet dana, pa još nije sve gotovo. Trenutno su na Logoru 2, Aco, Ferro, Pemba i Nawang, koji tamo čekaju da se vjetar bar malo umiri. Treba im jedan dan da postave Logor 3, sljedeći da pokušaju prema A2, ako je preteško bar na A4 i vrate se na Logor 2 i sljedeći dan u BC. To su tri radna dana u pet preostalih u kojima moramo obaviti i evakuaciju visinskih logora i skupe opreme. Šanse za taj plan nisu prevelike, jer je vrijeme sve lošije. Naviru oblaci, dolaze čak dvije fronte istovremeno, jedna sa sjeverozapada i druga s istoka.
Današnje slike, br. 1. i 3. su klasika – više stotina metara visoke snježne zastave koje na planini podiže orkanski vjetar. Na sl.2 je neki dan snimljen naš Logor 3 koji možda još plovi nebeskim visinama prema sretnom nalazniku. Na sl.4. je današnje mimoilažanje u ledopadu na 6000 m onih koji idu u BC i onih prema L2. Na sl.5 su portreti Saše, danas nakon povratka u BC i Ace, nekidan negdje visoko na grebenu. Na sl.6. je skijaš Dragec koji je jučer s dr.Jurkovićem tražio (i našao) teren za ekstremni spust. Vratili su se neozlijeđeni, a slike ćete vidjeti jednog dana.
S olujnih Annapurni, primite puno pozdrava, Darko

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

- 10:06 - Komentari (28) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ogulinska ekspedicija "Annapurna II 2008"


kontakt e-mail za web
kontakt e-mail za sponzorstva i medije