Annapurna2

12.05.2008., ponedjeljak

Pripreme

9-10.8. Julijske Alpe

Vikend 9-10.8. dio članova ekspedicije je proveo na pripremama u Julijskim Alpama. Od A2 ekipe sudjelovali su Polić, Takač, Jurković, Soldo, Ferenčak i Marković (pridruženi član za A4). Voditelj pohoda bio je Darko Berljak, a navečer je navratio i Franc Pepevnik.

Prvi dan prošli smo potez od Aljaževog doma (1050m), preko Luknje na Bovški Gamsovec (2392m), na Dovška vrata (2180), Pogačnikov dom (2052m), sedlo Planju (2349m), Razor (2601m), Mlinaricu, Škrbinu (1995m), Zadnji Prisojnik (2397m, kroz zadnje okno), Prisojnik (2541m) i potom spust na Vršić (1611m) i na kraju u bazu, Koču na Gozdu (1220m), gdje smo proveli noć. Ovu dionicu su najbrže prošli zajedno Soldo i Ferenčak za 6:30h. Do vrha Prisojnika malo iza njih bili su i ostali iz A2 ekipe, a onda su za spust odabrali najtežu moguću varijantu (Hanzov pot, ovdje je opis sa fotografijama), koja je potrajala...

Drugi dan smo se spustili u Krnicu (1000m) i preko Kriške stene (2300m) popeli se na Rdeču Škrbinu i Dolkovu Špicu (2591m), Škrlaticu (2738m) pa preko Bivka IV nazad u dolinu Vrata do polazišta, Aljaževog doma. Kao i prvi dan istu dionicu smo prolazili zajedno sa dvanaestak djevojaka iz ženske Everest ekspedicije. Drugi dan su najbrže prošli Ferenčak (6:10h), Marija Mačešić (koju minutu kasnije, bez Dolkove špice), te Jurković, Takač, Soldo Marković i Ena Vrbek (još 15-tak minuta kasnije, ali sa penjanjem na Dolkovu špicu).






25-29.6.2008. Grand Combin 4314m
Članovi ekspedicije Marko Polić, Ivan Carin, Slobodan Soldo, Dragan Dragičević, Vedran Salopek, Saša Takač, Ivan Ferenčak, te za Annapurnu4 pridruženi član Tomislav Marković (naš istaknuti planinarski fotograf) i u pratnji Pavla Kovač (penjala do 3650m) uspješno su odradili visinske pripreme na zahtjevnom usponu na Grand Combin. Odabrana je ruta iz švicarskog mjestašca Bourg Saint Pierre (1860m), preko Valsorey planinarske kuće(3050m) i Bivka Biagio Musso (3650m) te po južnoj strani (south face) na predvrh Combin de Valsorey (4184 m) i dalje laganim snježnim grebenom na glavni vrh.

Završni uspon od bivka do Combin de Valsoreya vodi strmom (većinom 45 stupnjeva) flanjkom, kroz nekoliko djelomično zaleđenih kuloara te kroz stijenu i mix detalje vrlo loše kvalitete. Ocjena težine varira od PD do AD, ovisno o uvjetima, nama je zbog malo snijega i toplog vremena (kamenje na dijelovima nije zaleđeno i lako odleti na naveze ispod) ocjena bila AD. Nažalost, prilikom uspona je od nekoliko pokrenutih komada kamena stradao član donje naveze Saša Takač zadobio prijelom kosti u šaci, no nastavio je uspon i uspješno sve odradio do kraja.

Zbog iznimno loše kvalitete stijene i nedostatka osiguravališta, te upozoreni na nedavne fatalne nesreće prilikom spusta južnom stranom planine odlučili smo povratak s vrha obaviti okolnim, sigurnijim sjeverozapadnim putem, koji nije imao ništa manju težinsku ocjenu. Absailom niz serak (Saša usprkos ozljedi raspremio štand i otpenjao solo) pa otpenjavanje opasno eksponiranih 500-tinjak visinskih metara tvrdog snijega 45 stupnjeva nagiba spustili smo se do ispod dosega brojnih lavina od prethodnih dana i popeli preko sedla Meitin pa nazad na dom Valsorey. Prilikom uspona odradili smo i brojne situacijske vježbe, od simuliranja kretanja po slaboj vidljivosti (kompas, azimut, visinomjer), isprobavanje uređaja veze, rad u navezu, podizanje velikog tereta na veliku visinu, nažalost i pružanje prve pomoći.

Ukupna ocjena izleta je zadovoljavajuća, zbog ispenjanog zanimljivog i zahtjevnog smjera i vrha, velike visinske razlike i ugodnog druženja.



Dana 18.05.2008. održana je provjera izdržljivosti članova Hrvatske alpinističke ekspedicije Annapurna II koja se održava tijekom rujna i listopada u organizaciji Športskog penjačkog kluba “Ogulin“. Cilj provjere je ustvrditi krajnje mogućnosti učesnika ekspedicije te fizičku spremnost. Na provjeru je stiglo većina članova ( Slobodan Soldo, Ivan Ferenčak, Ivan Jurković, Dragan Dragičević, Saša Takač, Brunoslav Grdić, Ivan Carin, Vedran Salopek, Darko Berljak, Marko Polić ) mada su neki zbog drugih obaveza odnosno povreda odlučili prisustvovati kao promatrači. Provjera se održala na području Bjelolasice, Jančarice te Samarskih i Bijelih stijena u dužini od 40 km po kišovitom vremenu i teškom terenu.



U petak 09.05.2008. dio članova Hrvatske Alpinističke Ekspedicije “Annapurna II 2008“ u sastavu Ivan Jurković, Saša Takač, Vedran Salopek i Ivan Carin, u svrhu priprema otišli su na visokogorsku turu na Grossglockner. Plan je bio da iz Hailingensbluta krenu po Pallavichiniju do bivka na 3250 m, tamo prespavaju i nastave ujutro do vrha. Ali pošto su ceste bile zatvorene u Hailingensblutu su ih savjetovali da odu oko brda do Kalsa i na to su izgubili oko sat i pol vožnje. Tamo su ostavili automobil i nakon cca. tri sata planinarenja stigli u planinarski dom Studelhute. Tamo su prespavali.

Sljedeće jutro u 06.30h krenuli su po Alterkeiserwegu prema vrhu ali su se nakon pola sata pješačenja odlučili odvojiti u dvije skupine. Salopek i Takač su krenuli po smjeru Studelgrat a Jurković i Carin po Alterkeiserwegu i na kraju kroz veliki kuloar prema vrhu. Nakon trosatnog uspona i sa kratkim čekanjem pred samim vrhom zbog gužve uspjeli su sva četvorica pokoriti 3798m visoki Grossglockner. Nako kraćeg zadržavanja na vrhu i slikanja krenuli su natrag put doma na specifičan način, sanjkanjem na..., pogodite čemu i za ono što im je trebalo sat vremena uspona prešli su za oko 5 min. Stigli su u dom, nešto pojeli, popili, sjeli u auto i vratili se kući. Trodnevna tura odrađena u dva dana...






naslovna

- 08:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ogulinska ekspedicija "Annapurna II 2008"


kontakt e-mail za web
kontakt e-mail za sponzorstva i medije