srijeda, 13.01.2010.
Rižoto sa porilukom i špinatom
Ponovo rižoto, ali kada je tako jednostavan za napraviti i ne treba puno vremena. Ova kombinacija mi je pala napamet dok sam setala po tržnici u Poreču. Ne volim baš ovo doba godine jer nema nešto puno povrća u ponudi, ali nije krivo doba godine nego naši poljoprivrednici i ljudi koji baš i ne vole isprobavati nove stvari pa ostaje sve na istome. No dobro, možda se jednoga dana i to promijeni pa ćemo imati tržnicu sa ponudom barem upola kao one što su u Londonu i New Yorku. Hope so!
Uglavnom, recimo da ovaj recept računate za dvoje ako nema nastavka, tj. ako se poslije toga slijedovi ne nastavljaju. U slučaju da imate planirano kasnije još jedno ili dva jela, napravite upola toliko.
200 g riže za rižoto (to bi bila arborio, carnaroli, vialone nano - rijetka kod nas, roma, ribe, baldo)
jedan veći ili dva manja poriluka nasjeckana na kolutiće
jedan luk
malo vina
maslinovo ulje
temeljac ili sol i papar
po želji - peperoncino
200 g špinata (preporučam Novozelandski špinat jer ga je lakše oprati i očistiti, ali i onaj drugi se može iskoristiti)
Postupak je isti kao i u zadnjem rižotu. Nasjeckamo sitno luk i ubacimo u tavu koju smo prethodno zagrijali i zalili malo s uljem. Lagano neka se luk dinsta te ubacimo poriluk, polijemo sa 1 dcl vina i pustimo da se i on malo popirja. Nakon toga ubacimo rižu, začinimo ukoliko je to potrebno, pomiješamo i polijevamo temeljcem dok ne bude gotova. Probamo da li fali još neki začin i završimo.
Špinat možemo ubaciti u tavu malo prije nego što riža bude gotova i popirjati ili ga možemo nasjeckati pa nadjenuti gotovo jelo ili ga pak možemo u posebnoj posudi začiniti kao na salatu i jesti kao prilog. Napravite kako vam se sviđa, tu nema pravila.
P.S.: Rižu možemo začiniti sa posebnim začinom koji se zove KURKUMA, ali potrebno je paziti i stavljati ga u malim količinama, ali je zanimljivog okusa i mirisa! Preporučam...
Bon Apetit!
- 20:31 -