20

subota

svibanj

2023

Kraljevska rolada

Dobila sam odličan recept za roladu s jagodama, a obzirom da ih još ima vrijeme je da i to isprobam... Nisam još, ali svakako hoću kroz koji dan..

Ovaj bezvremenski klasik sastoji se od jagoda, kreme od vanilije, šlaga i biskvita, a izvrstan je uz popodnevnu kavu ili čaj...



Sastojci:

- 400 g jagoda
- 6 jaja
- 200 g šećera, plus 1 žlica dodatno
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 limun
- 150 g glatkog brašna
- 150 g džema od jagoda
- 3 žlice sirupa od bazge
- 1 mahuna vanilije
- 600 ml punomasnog vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera u prahu, plus malo za posipavanje
- sušene jagode

Priprema:

1. Ogulimo pa nasitno narežemo 6 jagoda... Protvanj se obloži masnim papirom pa po tome poredamo jagode u šest redova na ravnomjernom razmaku... Stavimo protvanj u hladnu pećnicu i zagrije se na 180 stupnjeva...
2. Nakon što se pećnica zagrije izvadimo protvanj s jagodama – trebaju biti malo dehidrirane, ali još uvijek živahne i crvene...
3. U međuvremenu stavimo jaja u veliku zdjelu za miješanje, doda se šećer i ekstrakt vanilije, zatim miksamo najmanje 5 minuta ili dok ne poblijedi i utrostruči se volumen...
4. Dodamo na sitno naribanu koru od limuna, zatim se doda brašno te miješa dok smjesa ne postane glatka... Prelijemo smjesu preko pečenih jagoda i zagladi se..
Nekoliko puta lupnemo protvanjem o radnu ploču kako bi uklonili mjehuriće zraka, a zatim se peče u pećnici 15 minuta ili dok ne poprimi laganu zlatnu boju...
5. Izvadimo biskvit iz pećnice i preokrenemo ga na drugi protvanj obložen masnim papirom... Pažljivo se odlijepi masni papir sa biskvita...
6. Stavimo još jedan list masnog papira na radnu površinu i posipamo sa 1 žlicom šećera... Stavimo na to biskvit tako da jagode budu licem prema dolje...
7. S pomoću masnog papira čvrsto smotamo biskvit u roladu i ostavimo da se potpuno ohladi...
8. Preostale jagode ogulimo i na sitno nasjeckamo (nekoliko ostavimo za ukras) te stavimo u posudu s džemom i sirupom od bazge...
Sve se dobro pomiješa...
9. Mahunu vanilije prepolovimo, izdubi se te srž stavimo u čistu posudu za miješanje... Dodamo vrhnje i šećer u prahu pa miksamo dok ne dobijemo mekane vrhove... Prebaci se u veliku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom...
10. Smrvi posušene jagode u sjeckalici u super finu prašinu...
11. Ohlađeni biskvit pažljivo razmotamo i premaže se smjesom jagoda i bazge... Premažemo s većim dijelom kreme (ostavi se malo za ukrašavanje), a zatim nježno ponovno namotamo biskvit... Odrežemo krajeve da se zategnu i prebaci se na tacnu za posluživanje...
12. Rolada se ukrasi preostalom kremom, jagodama i listićima mente, pa posipamo prašinom od jagoda...

Prefino!








Oznake: #jagode #rolada #vanilija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.