02

utorak

svibanj

2023

Pužići sa sirom i šunkom - jelo koje nestaje odmah s tanjura!



Pecivo punjeno šunkom i sirom može biti doručak, užina ili nadopuna doručku.
Ukusno pecivo u obliku pužića jednostavno je za pripremu, a s tanjura nestaju u roku odmah.

Odlučila sam s vama podijeliti ovaj jednostavan recept.

Sastojci:

- 30 dag brašna (glatkog ili za dizanje)
- 1 kiselo vrhnje
- 5 dag maslaca
- 2 male žlice praška za pecivo
- 3 grama soli
- 10 dag šunke
- 15 dag sira (goude, ementalera ili sličnih topivih sireva)
- malo papra, čilija ili drugih začina
- 1 manji sirni ili mliječni namaz po odabiru
- 1 jaje za premazivanje

Priprema:

1. Sir i šunku narežite na male komadiće. Ako vam se tako više sviđa, sir i šunku možete kasnije u listićima stavljati na tijesto pa ribanje i rezanje neće biti potrebni.
2. Otopite maslac na laganoj vatri i pustite ga da se malo ohladi. Brašno i prašak za pecivo prosijajte u veću posudu. Dodajte sol, kiselo vrhnje i otopljeni maslac pa zamijesite glatko tijesto.
3. Razvaljajte tijesto na podlozi koju ste prije toga posipali s brašnom. Tijesto premažite odabranim namazom. Pospite paprom i čilijem ili pak dodajte druge začine po svojoj želji. Sir i šunku ravnomjerno raspodijelite po tijestu.
4. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
5. Zarolajte tijesto u čvrstu roladu. Oštrim nožem kojeg ćete malo pobrašniti režite roladu na komade debljine otprilike 3 centimetra.
6. Stavljajte pužiće na protvanj obložen papirom za pečenje, a ako nemate papir samo protvanj prije premažite s malo maslaca. Ostavite malo prostora između pužićima.
7. Razmutite jaje i kistom premažite svaki. Pecite oko 20 minuta ili dok ne primijetite da su pužići dobili lijepu zlatnu boju i da se donja strana lijepo zapekla.

Dobar tek!

Oznake: #doručak #pužići #šunka #sir

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.