LIFE-BIG LIE

19.12.2005., ponedjeljak

NIRVANA

''Bolje je izgorjeti nego se potpuno ugasiti''(It's better to burn then fade away),napisao je Kurt Cobain u svom oproštajnom pismu 1994.godine.Ali na sada,jedanaest godina poslije tragične smrti,njegova karizma nije nestala,sjećanje na njega nije izblijedjelo. Njegova duboka osjećajnost i snažne iskrene pjesme još nas nadahnjuju i potiču na razmišljanje.Kurt je bio roker, pjesnik i patnik.

Kurt Donald Cobain rođen je 20.veljače 1967. u gradiću Hoquaimu u američkoj državi Washington.Ubrzo se njegova obitelj,mama Wendy i tata Donald,preselila u Aberdeen,zaostali i depresivni gradić na sjeverozapadu SAD,u blizini Seattlea.

Djetinjstvo mu je bilo sretno do osme godine,a onda su počele nesuglasice između njegovih roditelja.Noćima je sjedio na svom krevetu i slušao kako se mama i tata svađaju.''Mrzim mamu. Mrzim tatu.Tata mrzi mamu.Mama mrzi tatu.Zbog toga jednostavno moraš biti tužan'',napisao je u jednoj pjesmi iz tog vremena.

Roditelji su mu se na kraju razveli i Kurt je živio na različitim mjestima-kod djeda
i bake,kod mame,kod tate,kod prijatelja,a neko je vrijeme bio i beskućnik.

U srednjoj školi je upoznao Chrisa Novoselica,s kojim ga je povezala ljubav
prema glazbi,osobito prema punku. Zajedno su osnovali prvi bend,Stiff Woodies,u kojem je Kurt svirao bubnjeve.

Ime grupe se mijenjalo nekoliko puta, sve dok 1989.Kurt nije smislio ono pravo-Nirvana.Sinulo mu je pošto je gledao na tv dokumentarac o budizmu.U budističkoj filozofiji nirvana označava stanje najvećeg blaženstva, oslobođenje od svih životnih briga i težnji.

U lipnju 1989.Nirvana je snimila prvi album,''Bleach''.Na njemu je i pjesma ''About A Girl'',posvećena Kurtovoj prvoj velikoj ljubavi,Tracy Merander.

Dvije godine poslije,1991,dotadašnjeg bubnjara Chada Chaninga zamjenjuje Dave Grohl,a Nirvana snima legendarni album ''Nevermind''.Pjesma ''Smells Like Teen Spirit'' s tog albuma dospijeva na prvo mjesto top ljestvica i Kurt,Chris i Dave postaju velike zvijezde.

To je vrijeme bilo možda najsretnije vrijeme u njegovu životu.Glazba ga je ispunjavala,a upoznao je i srodnu dušu-Courtney Love.Njih dvoje bili su istodobno slični i potpuno različiti. Vjenčali su se 24.veljače 1992.,a u kolovozu se rodila njihova kćer Francis Bean.

Iako je tvrdio da ga je rođenje kćeri potpuno promijenilo i da želi postati odgovoran otac,Kurt ipak nije uspio pobjediti unutarnje demone koji su ga razjarili.Mučile su ga teške depresije i strašni bolovi u želucu,a ovisnost o heroinu samo je pogoršavala njegovo stanje.

Kurtovo mrtvo tijelo pronađeno je u rano jutro 8.travnja 1994.,na podu njegove kuće u Seattleu.Samoubojstvo sačmaricom,glasilo je službeno izvješće.Ali u novije vrijeme postavljena je teorija da se ipak radilo o ubojstvu,jer kako je osoba s tolikom količinom heroina u sebi mogla držati sačmaricu...

Kurt je iza sebe ostavio oproštajno pismo,prekrasnu kćer,stotine divnih pjesama i milijune više nego vjernih fanova koji ga nikada neće zaboraviti...


- 15:55 - PLJUNI I OSTAVI TRAG (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

TKO SAM JA...

Prijatelji me zovu Axy...
Rođena sam u petak 13.04.1990.Nisam praznovjerna i zato ne vjerujem u nesretno djelovanje tog datuma,posebno ne vjerujem u horoskope.Živim u malom zalupanom mjestu blizu Dubrovnika.Idem u 2.razred srednje medicinske škole.
Od glazbe slušam rock i sve što je od njega nastalo,posebno power metal.Moji najdraži bendovi su na prvom mjestu Gunsi,pa Nirvana, Nightwish,Gamma Ray,Stratovarius,Ramonsi i mnogi drugi stariji rock bendovi.Od punka volim poslušat Sex Pistols,The Clash posebno...
U slobodno vrijeme pišem pjesme i nastojim naučit svirat gitaru...
Nadam se da ću uspjet...

Linkovi

CLIFF BURTON-jako puno zanimljivih tema
PRKA-luda za Nirvanom
ROCK-diskografija rock legendi

LIFE IS A BITCH
LIFE IS A WHORE
NOTHING LESS
NOTHING MORE...