Linkovi
Jednog dana će čovjek gledati jednako na ubojstva životinje i čovjeka.
Mnogi slavni ljudi bili su vegetarijanci te na taj način se borili i promovirali prava životinja.
M.L.King
Dostojevski
L.N.Tolstoj
L.Da Vinci
F. Kafka
www.animalliberation.hr

Imajte na umu, da za izradu jedne bunde dužine 1 m, ovisno o životinjskoj vrsti, potrebno je ubiti: 100 činčila, 60 lasica, 42 lisice, 40 rakuna, 20 vidri, 20 jazavaca. Ovo je prava cijena jedne bunde!!!



OSLOBOĐENJE ŽIVOTINJA [ANIMAL LIBERATION] je neprofitna, nevladina, volonterska, aktivistička udruga građana čija je svrha promoviranje i borba za prava životinja i njihovu zaštitu. Udruga se bori protiv eksploatacije, ubijanja i mučenja svih životinja.

Cilj djelovanja udruge Oslobođenje životinja je zakonom zagarantirati životinjama pravo na život, potpunu slobodu, zaštitu od iskorištavanja, mučenja i ubijanja od strane ljudi.

Udruga se bori za ukinuće i zabranu:
- ubijanja životinja,
- uzgoja životinja za prehranu,
- lova i ribolova,
- uzgoja životinja za potrebe svih vrsta industrije,
- pokusa na životinjama,
- iskorištavanja životinja za potrebe zabave,
- zloupotrebljavanja životinja od strane ljudi.

Oslobođenje životinja

nedjelja, 29.01.2006.

Pismo urednicima modnih časopisa

Udruga Oslobođenje životinja uputila je pismo urednicima modnih časopisa sa zamolbom da ne promoviraju krzno kao modni detalj te da svojim čitateljima skrenu pozornost na alternativne odjevne predmete.
Ovim pismom želimo skrenuti pozornost na patnje koju životinje proživljavaju zbog krznene industrije.

Udruga Oslobođenje životinja ovim putem poziva sve građane da podupru naš zahtjev za zabranom uzgoja životinja radi krzna.





Poštovani,

budući da su etički problemi vezani uz korištenje životinja radi krzna sve aktualniji prije svega zahvaljujući medijima, ovim putem Vas pozivamo da ih uzmete u obzir i svojim čitateljima približite neke od alternativa odjevnim predmetima koji su izrađeni od životinjskog krzna.

Popularnost koja prati krzno temelji se na golemim iznosima novca koju krznarska industrija ulaže u marketing i promociju. Tome su, dugi niz godina dodatno pogodovali i hollywoodski filmovi, tv-emisije, slavne osobe i supermodeli koji su popularizirali nošenje životinjskog krzna. Mnogi od njih danas odbijaju nositi krzno i veliki su pobornici prava životinja. Krzno - nekadašnji simbol glamura i uspjeha, danas predstavlja simbol bezosjećajnosti, lakomosti i taštine. Sve je veći broj svjetski poznatih kreatora kao što su Stella McCartney, Donna Karan, Geoffrey Beene i mnogi drugi koji odbijaju koristiti krzno u svojim kolekcijama.

Golemi iznosi koje dobro organizirana industrija krznom troši kako bi prikrila stvarnu sliku proizvodnje, ipak ne može sakriti istinu o patnji, boli i smrti oko 40 milijuna životinja koje se godišnje ubije radi krzna. Za izradu jedne bunde dužine 1m, ovisno o životinjskoj vrsti, potrebno je ubiti 100 činčila, 60 lasica, 42 lisice, 40 rakuna, 20 vidri, 20 jazavaca…

Procjenjuje se, da se godišnje na farmama specijaliziranim za uzgoj krznašica, ubije oko 30 milijuna životinja koje čitav svoj život provedu zatvorene u kavezima sve dok ne budu ubijene, na najgore moguće načine. Postoje različite metode usmrćivanja, ovisno o vrsti i veličini životinje. One obuhvaćaju trovanje, lomljenje vratova i ubijanje strujom vaginalno i/ili analno. Često se događa da životinja ne bude usmrćena, već oderana živa. Dugotrajna izolacija, tijesni kavezi i nemogućnost kretanja uzrok su stresa, ludila i patnje u životinja koje prolaze kroz sve moguće vremenske uvjete bez adekvatne brige i njege, koja proizvođačima stvara dodatni trošak. Česta pojava među zatočenim životinjama je i kanibalizam. Isto tako, više od 10 milijuna životinja koje se koriste u krznarskoj industriji ulovljene su u prirodi, uz pomoć zamki u kojima zarobljene trpe nepodnošljivu bol i patnju po nekoliko dana. Često se pokušavaju osloboditi tako što pregrizu prignječeni dio tijela. One koje u tome ne uspiju, umiru nakon 10-12 sati od umora i boli.

Nema ničega prirodnog i lijepog u nošenju životinjskog krzna jer ono uključuje patnju i nepotrebno ubijanje životinja, a može biti štetno i za ljudsko zdravlje. Naime, znanstvenici su nedavno potvrdili da životinjska koža sadrži visoku razinu toksičnih tvari koje su kancerogene i štetne za čovjeka, a rezultat su procesa obrade krzna. S obzirom da postoji čitav niz alternativnih i modernih materijala, eksploatacija i ubijanje životinja radi krzna moralno je neopravdana i nepotrebna.

Također, žalosna je činjenica da je naša zemlja poznata kao najveći svjetski proizvođač krzna činčile, s preko 50% svjetske proizvodnje, odnosno uzgoja preko 120.000 životinja namijenjenih krznenoj industriji u zemlji i inozemstvu.

Uz dovoljno novca i uz pomoć trikova koji se koriste u oglašavanju, ljude lako možete uvjeriti u sve ono što želite. Nažalost, veliki dio medija i dalje promovira tradiciju koja se temelji na barbarskom ubijanju životinja radi krzna, umjesto da promoviraju prava životinja u skladu sa suvremenim vrijednostima.

Stoga Vas pozivamo da svojim modnim prilozima skrenete pažnju čitatelja da razmisle o prirodi odjeće koju nose i pomognete u izgradnji etički i ekološki vrednijeg društva, lišenog okrutnosti i eksploatacije životinja.

S poštovanjem,


Željko Skender
Predsjednik udruge Oslobođenje životinja
www.animalliberation.hr
animalliberation@mail.inet.hr
098/ 91 98 293
091/ 73 49 690

- 19:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ovaj blog posvečen je pravima životinja te promoviranju vegetarijanizma kao etički, ekološki i zdravstvenog stila života. Vrijeme je da čovjek shvati da i životinje imaju pravo na život.

Udruga Oslobođenje životinja-Animal liberation
www.animalliberation.hr


PROTIV VIVISEKCIJE
Što Vi možete učiniti?


Ne kupujte proizvode testirane na životinjama.

Ne sudjelujte u eksperimentima koji se provode u obrazovnim ustanovama.

Skupljajte i širite informacije.

Pomognite onima koji se bore protiv vivisekcije ili još bolje, postanite aktivist.

Budite svjesni da se sva testiranja koja se provode, plaćaju novcem poreznih obveznika.