Rock mi je skinuo grudnjak

ponedjeljak, 10.03.2008.

Hide & seek

PARADOXALNOST ČOKOLADE S LJEŠNJACIMA
Ovo je veoma bitan problem i tema o kojoj već dulje vrijeme želim nešto reći, ali nikad nisam pronašla priliku za to do sada

Naime, radi se o sljedećem:
Kada u dućanu kupite čokoladu s lješnjacima od 100g i običnu mliječnu čokoladu, pa ih donesete doma i staviti na vagu uistinu će obje čokolade imati 100g. Ali kada bi maknuli lješnjake iz prve čokolade van, bilo bi veoma uočljivo da u čokoladi s lješnjacima ima manje same čokolade (manje od 100g) nego što to ima u običnoj 100gramskoj mliječnoj čokoladi. Ovim primjerom željela sam pokazati da što više lješnjaka ima u čokoladi, manje će biti same čokolade.
S druge strane pak uzmimo da je omjer takav da čokolada ima 25 lješnjaka u sebi & 50 kockica - lako se da zaključiti da na svake dvije kockice čokolade dolazi jedan lješnjak.
Ili recimo da u jednom retku čokolade ima 5 lješnjaka. Ako čokolada ima 10 redaka, bit će u čokoladi 50 komada lješnjaka, zar ne? Dakle što više povećavamo količnu čokolade, povećavamo i broj lješnjaka u njoj.
Iz ovoga se na moje veliko čuđenje na kraju da zaključiti samo jedno: što je više čokolade, manje je čokolade!

Da se nebi ljubitelji čokolade s lješnjacima naljutili, navest ću još jedan primjer (od mnogih) za ovakvu vrstu paradoxalnosti kod hrane:
Sir. Narežite jednu šnitu sira, ali onog s rupama (navodno to nije od miševa, ali ja ne bih provjeravala pa se držim Podravca). Sada izbrojite rupe koje vidite na njoj. Na sljedećoj šniti možda neće biti točno toliko rupa, ali definitivno možemo konstantnim brojanjem šnita sira i rupa na njemu ustanoviti da se broj rupa konzistencionalno povećava s brojem šnita sira. Ista bi se stvar događala da sir režemo na kockice. Zaključak je, dakle, da se broj rup povećava s količinom sira.
No, kada bi vam netko pokazao lijepo zapakirani sir sa rupama i sir koji nema rupe u sebi, po obujmu vi ne biste prepoznali razliku – na pravi pogled izvana izgledaju jednako. No kada bi ga stavili u posudu s vodom, sir s rupama bi dakako istisnuo manje vode jer je njegov obujam zapravo manji. Isto tako, kad bi vam ih netko dao u ruke rekli biste da je sir bez rupa lakši. Iz svega ovog lako zaključujemo da je kod sira koji nema rupe zapravo znatno više samog sira. Zbog toga možemo reći da što više rupa ima u siru, manje će biti samog sira.
Ponovno se na kraju svega ovoga nalazi generalni zaključak: što je više sira, zapravo je manje sira.

Kao što rekoh, primjeri su mnogi & apsolutno nepobitni. Ako se itko sjeti nekog sličnog primjera neka ga napiše u komentaru.

- 21:48 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.