Anderlog

14.05.2004., petak

"Prisluškivanje" (The Conversation)

Gene Hackman u Prisluškivanju (The Conversation) Francisa Forda Coppole Evo pročitao sam prvi dio transkipata razgovora Mate Granića i Velimira Dolonge u jučerašnjem Jutarnjem. Jako zanimljivo štivo. Za one koji nisu upućeni radi se o sljedećem: Dolonga je vlasnik dionica Končara u vrijednosti 7,2 milijuna kuna u dionicama i još 1,3 milijuna kuna u pripadajućim dividendama i on je to htio unovčiti, prodati dionice. Ali papirnate novce u toj količini nije tako lako pretvoriti u keš, ali ako je kupac bude Končar onda je tu prilika da netko nešto ušićari. Kupnju dionica može odobriti nadzorni odbor Končara, a Darinko Bago, predsjednik uprave Končara i šogor Mate Granića, može predložiti kupnju dionica. Budući da je logično da se Bago ne smije sastajati s osobom čije dionice planira kupiti za firmu, jer bi umješanost bila preočita, on šalje svog kurirčeka, Matu Granića, čovjeka od ugleda i povjerenja, da posreduje. Granić veli Dolongi da njegov šogor traži za tu uslugu, dakle, za to što će mu Končar otkupiti dionice, polovicu dividende koje pripadaju Dolongi. Dakle za ukupnu isplatu od 8,5 milijuna kuna, Dolonga bi se trebao odreći 650.000 kuna. Dolonga je uspio čak sniziti cijenu na 450.000 kuna i takav deal su u transkriptima i Granić i Dolonga prihvatili. Rekao bih da nekih 5 posto i nije neki prestrašni iznos za takvu uslugu a ima i "fer rezona", jer Bago je ipak predsjednik uprave i zaslužan je za dividende uspješenim vođenjem tvrtke :). No, po zakonu takvo što se zove mito i korupcija, zloupotreba položaja i kažnjiva je. Stoga je Dolonga odlučio da ne da lovu i ozvučio se i sve snimio za Uskok i Jutarnji.

A sad da malo analiziramo detalje konverzacije Granić - Dolonga. Bago je izuzetno oprezan i ne želi nikako direktno doći u vezu sa osobom prodaju čijih dionica će predložiti Nadzornom Končara. Njega uopće nema u transkriptu. I on može uvijek reći, ja nemam veze s tim. A kako se doima Granić? On je zanimljiva tragična figura ovdje. Zašto se jedan čovjek koji se uvijek doimao pošten, upustio u nešto takvo, nešto očito i bez svake sumnje nečasno i protuzakonito. Meni je jedini rezon da je bio očajan i da mu treba novac. Više nije ministar ni zastupnik i tko zna ima li kakve prihode. Njegov prijatelj i šogor Bago želi mu pomoći, u poziciji je da radi stvari koje nekome mogu prilično vrijediti, pa je valjda mislio nek se šogor malo pomogne, ali ja ne želim imati ništa direktno s tim. Jer on će dionice kupiti ovako i onako za Končar. A to rekli smo vrijedi nešto. Pa evo ti šogore, iskoristi priliku, ako ti se da, ali mene tu nema. Granić se doima vrlo nespremnim, naivnim, najprije bi da mu se lova isplati preko firme, mada će dioničar Dolonga naravno dobiti novac kao privatna osoba. Pa onda na prijedlog Dolonge pristaje na ono što je jednostavnije i normalnije - da ga Dolonga ipak isplati na ruke. Osim toga, veli Granić u transkriptima, da će mu firma biti registrirana tek za koji dan. Dakle, novopečeni je biznismen. A to nije neka posebno zavidna pozicija.

Nije mi jasno, zašto USKOK koji je očito imao kontrolu nad situacijom, nije pustio da se sve doista i dogodi, da novac bude isporučen i da onda uhapse primatelja mita in flagranti, ionako se prvi dio isplate mita trebao desiti prije bilo kakvih akcija u vezi prodaje dionica. Jer su ovako ispali papci. Istražni sudac ih je otkantao kao "nedovoljni dokazi za otvaranje istrage". Mada je prema transkriptima savršeno očito da je postojala namjera, do ralizacije nije došlo. Dakle, veli istražni - nisu krivi. Na što veli Granićev odvjetnik Šeparović "da je ovo dokaz da je Hrvatska pravna država". I nisu krivi, nisu ništa loše napravili, malo se zezali na Mirogoju. Zajebavali USKOK.

Ali, pitam se ja, što bi istražni sudac napravio u situaciji kad bi netko na sličan način planirao recimo ubojstvo. Ja nisam pravnik i ne znam je li kažnjivo imati, planirati opasne namjere. Ali me jako zanima. Ne treba li zakon sudjelovati i u spriječavanju kriminalnih djela? Molim pravni savjet.

I još jedna stvar mi je upala u oči. Naime, USKOK je morao biti prilično uvjeren da ima dovoljno dokaznog materijala, jer ne mogu opet biti toliki papci. Hapsit poznate i ugledne ljude, stavljat im lisice pred novinarima, a bez da su sigurni, prilično sigurni da imaju case. Pitam se nije li možda neku ulogu odigrala i činjenica, koja se razotkriva u transkriptima, u dijelu gdje Granić kaže "on (Bago) je jako blizak sa sadašnjom vladom", na što mu Dologa potvrđuje "Da, to znam, da je sa Sanaderom prijatelj, sa svima, to sam čuo".

Naime, nije li u trodiobi vlasti, izvršna vlast ipak, možda, nedajbože, imala kakavog utjecaja na sudstvo i istražnog suca.


- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>