Image and video hosting by 
<head>

<!-- Meta Information -->
<meta http-equiv= Nimfe - mačke psi i druge životinje - Blog.hr

mačke psi i druge životinje

09.11.2008., nedjelja

Nimfe

Bitno je da nimfe imaju četvrtasti kavez sa barem dvije strane s vodoravnim rešetkama, da je kavez smješten na mjestu bez propuha, ali s dovoljno svjetla, te da bez obzira na veličinu kaveza svaki dan smiju van iz njega i proletiti par krugova po sobi/stanu.

Osnovne dimenzije kaveza koje preporučam za jednu pticu su 50 cm širine i visine, te barem 30 cm dubine. Molim vas da ne kupujete kaveze ispod tih dimenzija jer su oni mučenje za životinje! Za dvije nimfe kavez ne bi smjeo biti manji od 60 cm visine i širine, te po mogućnosti barem 40cm dubine. Velika većina ptica preko 80% dana provodi u svom kavezu i vaša je odgovornost da je ptici u njemu ugodno i da ima dovoljno prostora. Što je kavez veći to bolje, i uvijek vrijedi pravilo da barem u dvije dimenzije ptica mora biti u stanju ispružiti krila bez da perjem dodiruje rešetke kaveza.

Malo je drugačija situacija ako su ptice cijeli dan vani ili imaju sobu za sebe. Ako im kavez služi stvarno samo za spavanje, onda su dovoljne i nešto manje dimenzije. Ipak, ako je ptica više od 5 do 8 sati u kavezu, držite se gornjih preporuka. Znam da su takvi kavezi nešto skuplji, ali isplate se zbog zadovoljstva i zdravlja vaše ptice.

Kavez treba biti opremljen sa barem dvije do tri prečke, koje bi trebale biti obavezno od drva. Neobrađene drvene prečke koje možete kupiti u dućanima su dobre, ali najbolje su prirodne grane razne debljine. One mogu biti postavljene i ukoso i možete ih povremeno i premjestiti u kavezu, jer to potice inteligenciju ptica i smanjuje teritorijalnost koja se rijetko, ali ipak ponekad pojavljuje. Drveće s kojeg uzimate grane ne smije biti tretirano nikakvim kemikalijama i ne smije stajati blizu prometnica i vrlo prometnih mjesta. Prije nego ih stavite u kavez dobro ih oribajte pod vrelom vodom (55°C ili više), detaljno osušite i tek onda stavite u kavez. Računajte na to da će ih ptice grickati, te da ćete ih povremeno trebati obnoviti.

U kavezu treba biti i nekoliko igračaka, ali ne toliko da se papiga ne može nikuda okrenuti bez da je smeta neka igračka. Pratite ponašanje vaše papige i promatrajte da li se uopće igra s igračkama koje ste joj dali. Ako ne, onda ih zamijenite drugima. Mnoge igračke iz pet-shopova brzo postaju dosadne, ali neke poput zvončića, špagica i komadića papira ili kartona gotovo uvijek uspiju zainteresirati ptice. Dajte mašti na volju, i pri tome jedino pazite da koristite neobradene materijale i neotrovna ljepila (bolje šarafe i špage).

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2009 (6)
Prosinac 2008 (5)
Studeni 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi