< ožujak, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Anarhistička radionica za proučavanje prirode i društva
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Jebeš svijet koji ovako izgleda:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Aleksandre, a da se pomakneš, zaklanjaš mi sunce!
Diogen iz svoje bačve

Photobucket


Opomena

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!
Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!
Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!
Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!

A. B. Šimićanara
22.03.2009., nedjelja
Pljačka i otuđenje 43. zagrebačkog salona

Je li 43. zagrebački salon posvećen primijenjenoj umjetnosti i dizajnu otet i preobražen u autorsku privatnu izložbu? Na žalost Salon je pretvoren u privatnu izložbu pod krinkom "autorske koncepcije", a ne u izložbu primijenjenih umjetnika i dizajnera. Tako se moćni i neprikosnoveni i autoritarni "kustosi" uzurpirali Salon za svoje interese.
Počelo je s nejasnom koncepcijom (Tko ju je prihvatio?) koja je intelektualna zavrzlama i dobra podloga za manipulaciju i prisvajanje Salona za autorsku izložbu!
Evo nekoliko nerazumljivih rečenica u slijedu (nisu vađene iz konteksta) iz "koncepcije" Salona.
Ovo izdanje Salona bit će posvećeno temi TRAJNE ALTERNATIVE u oblikovanju, u smislu načina organiziranja i artikuliranja nove razine dinamizma i kompleksnosti suvremenoga društva. Društvena odgovornost autora, koji kroz bavljenje odnosom oblika i sadržaja (funkcije i forme, ili označitelja i označenog) preispituje kontekst i trenutak u kojemu stvara, podrazumijeva shvaćanje činjenica trenutka “sada” i djelovanje u skladu s njima. Naime, masovno društvo, koje je karakterizirao jedinstven, gotovo univerzalni standard potrošnje evolviralo je u heterogeno društvo različitosti post-fordizma sve veće kompleksnosti, u kojemu se dokida razlučivanje disciplina i medija istodobno s proturječnom tendencijom u oblikovanju da ono postaje zasebna vizualna kategorija odvojena od proizvodnih i društvenih procesa te strategijom obećanja sve brže generirajući stalno nove potrebe.
(Jao si ga prevoditeljima)
Tako se Salon pretvara u autorsko iživljavanje "kustosa", a dizajneri i primijenjeni umjetnici u robu za dokumentiranje magle.. Salon je otuđen, ukraden od dizajnera i primijenjenih umjetnika kojima je namijenjen. Time Salon nije više javna manifestacija već privatno autoritarno iživljavanje. Osim fizičke krađe novca od participacije koji je oduzet od onih kojima Ocjenjivački sud nije dozvolio sudjelovanje (participiranje) Salon je i intelektualno pokraden, otuđen od onih kojima je namijenjen. O tome govore i brojevi. Od prijavljenih 142 rada 113 autora i grupe autora Ocjenjivački sud je odabrao 35 radova od 34 autora. Nevjerojatno koliko je radova daleko od "kustoske" zamisli Salona!
Autoritaran ocjenjivački sud nije dao objašnjene i naveo razloge prihvaćanja i odbijanja pojedinih radova što je obaveza svakog suda. Na moje inzistiranje da dobijem obrazloženje "Suda" o neprihvaćanju moga rada u ime Silve Kalčić tajnica Salona Lidija Butković me počastila s preko 100 riječi okolišanja i samo s četri riječi "objašnjenja". Radi se o dvema frazama koje glase: Ocjenjivački sud je zaključio kako se svojim vizualnim identitetom i tematskim preokupacijama ne uklapam u postojeću koncepciju Salona... ...koju potpisuje Silva Kačić. (Koja je po ponašanju "vlasnik Salona")
Dakle, ne postoji zapisnik o razloziuma prihvaćanja ili odbijanja radova što je, donijeti ga ponaosob za svaki rad, obaveza Ocjenjivačkog suda!
Inzistiram na odgovornosti organizatora Salona, na odgovornosti svih tijela uprave ULUPUH-a. Očekujem da se Salonu vrati dignitet i ne prihvaćam "naprosto svršeno vrijeme". Jednako tako tražim povrat novca "neparticipantima" jer u propozicijama nigdje riječi o pravu na zadržavanju novca od onih kojima je odbijeno sudjelovanje (participacija) na Salonu. (Zadržavanje participacije onih koji ne sudjeluju u propozicijama ne može se "podrazuzmjevati".) Za povrat novca pozivam se na Zakon o zaštiti potrošača i na Zakon o obveznim odnosima kao i na Državni inspektorat.
U pozivniciza otvaranje izložbe je navedeno: "Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske." Šta to znači? Da sredstva prikupljena "participiranjem" nisu korištena za Salon? Gdje je novac od participacije? Radi se o 42.600 kuna (142 rada X 300 kuna).

Što zaključiti?
Jednostavno radi se o ponižavanju svih koji su se prijavili za sudjelovanje na 43. salonu kao i o otuđivanju javne institucije kao što je Salon i o pljački participacije!
Sramotu na vidjelo!

O ovome su obaviješteni: (u tri pisma) ULUPUH, Upravni odbor, Savjet ULUPUH-a, Nadzorni odbor ULUPUH-a.
Odgovora niotkuda!

Photobucket
Potpis pod sliku: Paul Cezanne i Milka iz Kraft Foodsa
(odbijeni rad za Salon!)
- 08:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.