lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Anarhistička radionica za proučavanje prirode i društva




Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Jebeš svijet koji ovako izgleda:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Aleksandre, a da se pomakneš, zaklanjaš mi sunce!
Diogen iz svoje bačve

Photobucket


Opomena

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!
Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!
Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!
Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!

A. B. Šimić



anara
29.06.2008., nedjelja
Oniomanija

Oniomanija je bolest. Oniomanija (grčki one - kupovanje +) bolesni nagon za
bezrazložnim kupovanjem svega i svačega. Potrošačka groznica. Histerija kupnje radi kupnje, ovisnost gora i opasnija od pušenja! Oniomanija je oružje neokapitalizma kojim se pokoravaju pojedinci i na koncu pretvaraju u robove. Oniomanija je pandemija kojoj su glavni uzročnici mediji. Danas se uopće ne liječi, niti se o njoj javno obznanjuje.
Opisano ovako izgleda zaraziti se oniomanijom. Televizija i drugi mediji vrlo agresivno sugeriraju da baš to nešto što se reklamira nedostaje u životu i da bez toga nema osjećaja slobode. Još davnih šezdesetih prošlog stoljeća govoreći o otuđenju američkog društva Erih From („Bjegstvo od slobode“) je napisao da zapravo prosječni Amerikanac ne pije Coca-Colu jer je žedan, već zato što mu to nameće slika lijepe djevojke koja u boci izazovno, na granici s pornografijom, drži bocu Coca-Cole! Upoznavanje s djevojkom uvjetovana je Coca-Colom! Gradeći tako civilizacijski komfor – jer to se poistovjećuje sa slobodom i statusom u društvenoj zajednici – besmislena kupnja dovodi do potrošnje kojoj se psihički ne može odoljeti. Polupismeni narod se dirigirano zavađa jer odjednom banka nudi dozvoljeni minus, a kreditne mega tvrtke kao što je Diners daju karticu za trošenje da se nastavi kad je potrošen dozvoljeni minus! Preostaju lešinari – kamatari koje država nije odstrerila, dapače podstiće krajnji oblik pljačke! Naposlijetku dolazi sudstvo i pljačka zvana ovrha! Ovako se uništi i razori psiha pojedinca, potom obitelj dok je izlaz za većinu u vraćanju dugova vezano uz radno mjesto. Svjestan toga poslodavac će radnika ucjenjivati otkazom ako ne radi i 16 sati dnevno, ako se ne pokorava i ne trpi, prešutno dozvoli bezočnu eksploataciju. To je neokapitalizam kojem je oniomanija poslužila da bez policije, vojske i dodatnih troškova kazamata, bude sredstvo porobljavanja. Najžalosnije je što se „narod“ okrivljuje da je za to sam kriv! Zar nije demokratski odabrati vlastito ponašanje?
Nema „odabira“ ponašanja oniomanija je bolest koju izaziva neokapitalizam skrivajući se iza paravana „slobodnog tržišta“!
Država i Crkva u svemu tome su najveće mutikaše, dapače i one se služe oniomanijom! Kako prolaze poskupljenja – navijačkim zavođenjem polupismenog puka (Primjer: europsko prvenstvo u nogometu koje je pokazalo svu apsurdnost posljedica manipuliranja kada su navijači počeli slaviti i poraz kao pobjedu!) Kruha nema igara ima u izobilju!
A država će se pokazati kao brižnik za narod kada zabranjuje pušenje... dok još ni jedan proces nije otvoren protiv oniomanijske reklamne histerije! Crkva je dokaz da su riječi „nepodobnog“ filozofa Karl Marksa istinite: „Opijum za narod!“
Zato treba podržavati marginalne skupine koje traže da se društvo unutar sebe preispita, a da se prepozna neokapitalizam kao užasno ustrojstvo svjetskog imperijalizma kojemu je izvornik američko potrošačko društvo.
Arapske zajednice koje se nisu pokorile neokapitalizmu, a za nesreću imale naftne izvore prve su prepoznale strahote imperijalističkog neokolonijalizma. Dovedeni do očaja prihvatili su oružani gerilski otpor prenašajući svoju zbilju na „bezbrižni kapitalizam“ zapada. Odmah su ocrnjeni kao teroristi kasnije i s razlogom jer su proizveli fanatizam kao sredstvo otpora! Terorizam u svijetu je proizvela Amerika navaljujući „na male“ koji žive tamo gdje ima nafte! Nekad se to radilo vojnom silom, danas širenjem oniomanije pod izlikom „američke demokracije“! Novi oblik terorizma koji je Hrvatska prihvatila, dapače, nudeći se...

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.