Anarhisti Srbije

01.03.2007., četvrtak

O Anarhizmu

Anarhizam je društveni poredak u kojem nema države! Tako, na primer, nema policije, sudova ni vojske (time ni vojnog roka ni ratova), a državne i privatne škole su zamenjene društvenim školama, nema nezaposlenosti, kriminal je znatno smanjen, nema poreza, državnih granica... Organi vlasti su u potpunosti zamenjeni samoupravnim komunama i radničkim sindikatima kao i njihovim federacijama, što znači da postoje upravljači koje biraju sami radnici, tako da nema upravljača nametnutnih od strane države/vlasti.
Često je mišljenje da anarhizam prestavlja anarhiju, tj. opšti haos. To svakako nije tačno. Reč "anarhizam" tj. anarkizam nastao je od grčke reči anarkhos, što znači društvo bez vladara (an - bez, arkhos - vladar), dok anarhija označava bezvlašće.
Postojanje anarhizma
Anarhizam je samo teoretski društveni poredak, njegova delotvornost još uvjek nije ispitana u granicama cele države, iako je nekada postojao u određenim područjima Španije i Meksika.
Anarhizam je bio najrazvijeniji u Španiji između svetskih ratova. 1936. je u Španiji izbio građanski rat između pristalica anarhizma i malobrojnih pristalica komunizma na jednoj strani i pristalica fašizma na drugoj strani. Kao rezultat tog građanskog rata Španija je 1939. dobila fašističko društveno uređenje!
Zapravo je anarhizam prvi put korišten u Kini još u antičko doba. Danas anarhizam postoji jedino u Somaliji, gdje je uspostavljen nakon građanskog rata, a sukobi i dalje traju. Međutim, Somalija je nerazvijena zemlja, tako da nije potpuno poznato kako bi anarhizam funkcionirao u suvremenom društvu, pa je sve što ovdje pročitate o anarhizmu još uvijek samo teorija.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.