*** ANALIZA ***

Quod licet Iovi non licet bovi!

Što je dozvoljeno bogu, nije i volu

Kao povod ovom postu poslužio mi je ovaj ulomak:

Brazil se pridružio elitnoj skupini zemalja koje su sposobne proizvesti obogaćeni uran. Nakon dugih pregovora s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), nova centrifuga za obogaćivanje urana službeno je otvorena u brazilskome nuklearnom postrojenju Resende u državi Rio de Janeiro. Brazilska vlada smatra da je riječ o najnaprednijoj tehnologiji obogaćivanja urana na svijetu. Brazilski znanstvenici tvrde da je njihova tehnologija bolja od tehnologija drugih nuklearnih sila i da će centrifuga u Resedeu biti 25 puta učinkovitija od onih u Francuskoj i Sjedinjenim Državama.

Za izradu nuklearnih bojevih glava uran je potrebno obogatiti do iznosa od 95 posto, što Brazil neće i ne želi raditi, javlja agencija AP.


U ovoj priči bog je Brazil, a vol je Iran. U svakom slučaju, imao sam o čemu razmišljati - budući da je vijest o brazilskom nuklearnom programu dočekana sasvim mirno i staloženo, dok u iranskom slučaju to nije riječ.

Kako to sada razumjeti? Naizgled je situacija slična - dvije zemlje koje žele pokrenuti svoje nuklearne programe obogaćivanja urana u, kako to one same kažu, mirnodopske svrhe.

No Brazil je zemlja bez konfliktne povijesti - one na međunarodnom planu, dok Iran ima iza sebe niz konflikata, i nalazi se na uvijek trusnom području bliskog i srednjeg istoka. Istoka! Ne Zapada.

Brazil je na Zapadu. U očima međunarodne zajednice je čist. Iran je pak pod vodstvom ultrakonzervativnog Ahmenidžada koji je cijelu državu još više radikalizirao. Svojim je izjavama kako je holokaust mit i kako Izrael treba izbrisati s lica Zemlje na sebe navukao bijes Izraela, a tko naljuti Izraelce - naljutio je SAD i Veliku Britaniju. A SAD i Velika Britanija su... OK sad je svima jasno što sam želio reći.

Iranci, baš kao i Brazilci, imaju program omogaćivanja urana. Brazil je sudjelovao i surađivao u pregovorima s UN-ovim tijelom za kontrolu atomske energije, Iran to odbija. Dodamo li tome i krut stav Irana prema svemu sa Zapada, njihov stav da SAD i Velika Britanija nemaju prijateljski i iskreno stajalište u odnosu prema njima, jasno možemo razumjeti naslov ovog posta.




07.05.2006. u 21:53 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O čemu je tu riječ...

Osvrti, komentari, kritike... IT, politika, glazba, o svemu ponesto

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Kol'ko nas ima

Free Counter

hit Counter