< travanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Komentari On/Off

Opis bloga
More, nebo, ptice, ribe, masline i vino

Alkion - grčki alkyon
1. mitološka morska ptica (zimorod, ledarica, gnjurac) smatra se da proriče sreću.
2. zvijezda u sazviježđu Bika, najsjajnija u grupi Plejade (Vlašići).
3. kći Eolova, žena Keiksova, od žalosti za nastradalim mužem bacila se u more, a bogovi su ih oboje pretvorili u ptice
4. prvi istraživački brod čuvenog pomorskog istraživača Jacquesa Cousteaua


Galeb

beba

odijevanje

naslovnica




Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Alternativa

Ima neka tajna veza
helix-bubimir
košuta-Peti element?
Fanny-domaćica
JJ-svega pomalo
mladen-nježni Orlando
Rilady - s(t)jenovite misli
uspomena-samo misli
Zeleni čajek-(o)čajanke
Gaya-Dottoressa
bigg-priče
Tril-veselo
ely-jutarnja kava
k(v)adar-slika dobro
vunenica-Sunce je njeno
Borut-Izrael
izgubljena-potraga
Big blue-duboko plavo
gustirna-Nelini visovi
Čiovka-Trogir u srcu
Pero u šaci-razmišljanja
Sve što stoji u daljini svima nam se malo čini,
samo nam se naša sreća u daljini čini veća.




online

Free Web Counter





Ljubav i mašta čine svašta
Svatko može da poleti,
samo treba da se sjeti.

Alkion
06.04.2013., subota
Glad ne pita
Ili iznuđeni post?

Kozice


Ponekad se i sam iznenadim bogatstvom našeg podmorja.
Kozice, ili gamberi (kako se češće nazivaju), su dosta rijetki ulov u sjevernom dijelu Jadrana. Naravno da se u Kvarneru, uz škampe, ponekad ulovi i mala količina sitnih kozica. Kozice ulovljene u Kvarneru su crvenkaste boje i veličine pet šest centimetara. Ove kozice na slici su ulovljene na zapadnoj obali Istre i daleko su veće (petnaestak centimetara). Svi koji su ih jeli tvrde da su puno ukusnije od škampa ili bilo koje druge vrste rakova.

Za one zahtjevne:

Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Subphylum: Crustacea
Class: Malacostraca
Order: Decapoda
Suborder: Dendrobranchiata
Superfamily: Penaeoidea
Family: Penaeidae

Uobičajeni je naziv Gambero (gamberi, gambereti). Ovi desetonogi rakovi su srednjih dimenzija i jestivi su. Izduženog su abdomena, na čijem se kraju nalazi rep prilagođen za strelovita kretanja unatrag. Zavisno od podloge na kojoj žive boja im je providno – staklasta blijedo crvena do tamne, jarko crvene, a veličina im varira od pet – šest cm do preko dvadeset cm.
Može ih se pripremati na različite načine. Jedan od mogućih je:

1. Kozice očistite od glava, a repove ostavite u ljušturi. U dubljoj zdjeli pomiješajte kozice, protisnuti češnjak, nasjeckane papričice kojima ste odstranili sjemenke, limunov sok i šećer.
2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte marinirane kozice, sol i lagano pirjajte 10-15 minuta miješajući dok kozice ne dobiju jarko crvenu boju.
3. U drugoj tavi na maslinovom ulju popecite na ploške narezan luk. Dodajte blitvu, malo posolite i pirjajte oko 10 minuta. Ovako pripremljenu blitvu pomiješajte s kozicama, dodajte vino, nasjeckani peršin i kratko prokuhajte (3-4 minute).
4. Rižu pripremite tako da na maslinovu ulju popečete grubo narezan češnjak koji nakon par munuta odstranite. Dodajte rižu, kratko je popecite, zalijte kipućom vodom, posolite po želji i začinite metvicom i naribanom limunovom korom. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta.
5. Pripremljene kozice poslužite s toplom rižom i (po želji ) naribanim parmezanom.
Moj osobni savjet: rižu podlijevajte kipućom vodom u kojoj ste skuhali otkinute glave kozica.
Btw: Moje Svjetlo u tami priprema cijele kozice – ne kida im glave.


- 17:54 - Da ne dođe do prijatelj drag... (75) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>