Dont seek for true. Its right front of you!

16.07.2006., nedjelja

Prijemni Ispiti

I tako. Prošla je još jedna faza mog života - prijemni ispiti. U Zagrebu je bilo ludo, odlično, nezaboravno. Margarita i Majo, fala šta ste me udomili na par dana =) Prijemni je amo reći bija poprilično lagan, barem meni. Zadaci su u prosjeku bili nešto teži nego prošle godine, ali nema veze :P Na kraju ispada da san rješija 31 zadatak, i 7 negativnih :S
Negativni: 1.) bija je jedan zadatak di smo tribali izračunat polumjer zakrivljenosti sfernog zrcala. Ja izračunan fokus i sve to lipo dobijen, ispadne mi -60 i ja zaokružin -60. Od brzine zaboravia pomnožit sa 2 da bi dobia polumjer zakrivljenosti... 2.) Ona šesni digitron koji su nam oni dali, sam mi je pribaciva u radijane, tako da mi je on zajeba jedan zadatak... 3.) Zaboravin osnovnu formulu za pretvaranje vode u led :S... i tako dalje...
Uglavnom, na kraju san bija 78. na prijemnom, da nije bilo negativnih bodova bija bi 45. Prijavljenih je bilo 1400+ a upisalo ih se 784. Znači bio sam među prvih 10% upisanih na prijemnom ^^. Na drugim tehničkim fakultetima konkurencija je bila nešto manja, i da prenesem ispit, bio bi među prvih 5 na bilo kojem tehničkom fakulteta. Na PMF Fizici san bija 8. sa 1000/1000 bodova. Ukratko, ima san direktan upis, ali ipak san se odlučija za FER :)
PoZdrav!

02.07.2006., nedjelja

Marihuana

Konoplja potječe iz Staroga svijeta, a u 16. stoljeću je prenesena u Zapadne zemlje. Pripada među najstarije kulturne biljke. Uzgajanjem, proširena je u gotovo sve zemlje globusa, pa se može smatrati pravom kozmopolitskom biljkom. Može uspijevati u najrazličitijim klimatskim i ekološkim uvjetima. Raste kao korov i kao uzgajana biljka. O velikoj raznolikosti, a i proširenosti konoplje, svjedoče i brojna imena koja se za pojedine forme marihuane upotrebljavaju u najrazličitijim dijelovima svijeta: kif (Maroko, Alžir), sutol (Sirija, Libanon), kabak (Turska), charas, ganja i bhang (Indija), dagga (južna Afrika), djamba (centralna Afrika), maconha (Brazil).
Marihuana je jednogodišnja zeljasta biljka koju zovemo „Kanabis". U botanici je klasificirana kao pripadnica obitelji Cananabiceae, roda Kanabis. Ima uspravnu stabljiku i prstenasto raspoređene listove. Postoje biljke koje se svrstavaju u konoplje, no Kanabis je najkorisnija od tih biljaka. Većina se botaničara slaže da postoje tri vrste: Kanabis sativa, najraširenija među njima, visoka je, dugih i rijetkih grana, a naraste i do šest metara; Kanabis indica je niža, visoka od 90 do 120 centimetara, piramidnog je oblika i gustih grana; Kanabis ruderalis visoka je oko šezdeset centimetara, ima malo grana ili ih uopće nema. Postoji još jedna tvrdnja, koju zastupaju drugi botaničari; prema njima, rod ima samo jednu visoko varijabilnu vrstu, Kanabis sativu, s dvije podvrste, sativom i indicom. Prva raste sjevernije i proizvodi više vlakana i ulja; druga raste južnije i proizvodi više toksične smole. Boje variraju od sivo-zelene do zeleno-smeđe, a u teksturi je slična origanu. Konoplja je dvodomna biljka (što znači da postoji muška i ženska biljka) i kada izraste do kraja, ima veoma intenzivan miris. Ženske su biljke veće i nose brojne cvjetove, dok su muške manje i tvore cvatove u obliku metlice. Plodovi biljke su sitni, jednosjemeni oraščići. Zapravo samo značenje riječi Kanabis (konoplja) i Sativa (korisna), odaje korisnost biljke.
Kanabis je najizdržljivija od svih biljaka konoplje. Njezinom obradom dobiva se najčvršća tkanina, nazvana Canavass. Canavass je bila široko upotrebljavana tkanina, služila je za izradu platna za jedra u ranoj industriji brodogradnje, jer je bila do tada jedina poznata tkanina, koja u dodiru s morem odnosno sa soli ne bi istrunula. Isto tako, Kanabis daje još tri proizvoda, koje ostale konoplje ne daju: sjeme, tvar od koje je moguće dobiti papir i gorivo te lijek.
Marihuana je osuseni listovi i cvijetovi biljke cannabis sativa, koja sadrzi razlicite kolicine ne-narkoticne droge THC (tetrahydrocannabinol). Kada pusi ili jede dobija se osjecaj "naduvanosti" (high). Razlicite vrste biljke proizvode razlicite osjecaje, svaka na svoj nacin (neke cak i lose osjecaje - rijetko) Cannabis je klasificiran kao ilegalan u RH Hrvatskoj i u vecini drzava, mada vecina biljki nemaju cak ni dovoljno THC-a da bi se zvala marihuana.
O štetnosti marihuane govore sljedeće činjenice:
Podaci o smrtnosti nekih "droga": (godišnje)
Duhan ........................ 340,000 do 425,000
Alkohol ....................... 150,000+
Aspirin ........................ 1000+
Marihuana ................... 0

Pa sami procjenite koliko je marihuana štetna za zdravlje :)

<< Arhiva >>