,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> ,blog.dnevnik.hr/aliquis" />

Dont seek for true. Its right front of you!

04.06.2006., nedjelja

THE PHILADELPHIA PROJECT

U srpnju 1943., razarač U.S.S. Eldridge "dovućen" je u područje uvale Delaware zbog pokusa koji je provodila američka mornarica. Naime, oni su provodili pokus da brod naprave nevidljivim! Službeni naziv projekta je Project Rainbow, ali je poznatiji pod nazivom Philadelphia Experiment.
Ima mnogo različitih priča oko toga što se desilo, ali jedno je sigurno. Iz nekog razloga, ubrzo nakon što je test završen, bilo je mnogo zataškavanja i poricanja oko toga što se desilo u uvali Delaware. Pretpostavlja se da je tada napravljen veliki znanstveni napredak, i da je brod bio transportiran kroz prostor i vrijeme, tako nestajući u Philadelphiji, Pennsylvania i pojavljujući se u Norfolku, Virginia. Što se točno dogodilo nije poznato, ali postoje različite teorije. Evo nekih od njih:
Službeni izvještaj mornarice. Mornarica priznaje da je U.S.S. Eldridge sudjelovao u eksperimentu koji je uključivao omotavanje trupa broda žicom u pokušaju poništenja magnetnog polja metala broda. Ovo je poznato kao demagnetiziranje. Ovo bi učinilo brod nevidljivim za podvodne magnetske mine koje rade na blizinu senzora koji bi aktivirali detonaciju. Ovi senzori rade na principu detektiranja magnetskog polja oko broda. Bez magnetnog polja, brod bi mogao prolaziti kroz minirana područja, tako nevidljivi za neprijateljske mine, ali ne i za radar i za oko.
Izvještaj mornarice je vrlo prihvatljiv, ali ne spominju nikakve rezultate ili posljedice. Ali jeli to samo jedna izmišljena priča koja bi umirila javnost, ostavljajući tako pravu istinu nekolicini ljudi i istražitelja ?
Fizička nevidljivost. Neki znanstvenici vjeruju u teoriju da je mornarica radila na pokusu da brod naprave nevidljivim za ljudsko oko. No, to nije uključivalo komplekse pojmove kao prostor-vrijeme niti išta takve prirode. Ova teorija govori kako je U.S.S. Eldridge bio opremljen sa visoko-frekventnim generatorima koji bi napravili neki "omotač" oko broda koji bi stvorio nekakvu vrstu iluzije, radeći tako brod nevidljivim oku. Ovaj fenomen je "prirodna" iluzija. Zabilježeni su slučajevi kada bi cijeli otoci pri određenom vremenu, "nestajali". Visoko-frekventni generatori zagrijali bi okolni zrak i vodu (stvarajući tako zelenu maglu koja bi trebala "obuzeti" brod), stvarajući tako iluziju, prikrivajući tako brod u vidljivom spektru. Generatori su također uzrokovali bolest (fizičku i psihičku) posade, nakon eksperimenta. Visoko-frekventni generatori mogu uzrokovati ozbiljne ozljede osobe koja je neposredno blizu generatora. Glavni problem ove teorije je što ne objašnjava kako je brod U.S.S. Eldridge viđen u Norfolku, Virginia od strane civila na putničkom brodu SS Andrew Furuseth, kada je brod nestao u Philadelphiji na 15ak minuta. Također su zabilježeni detalji kao što je, da je član posade "prolazio kroz" oplatu na trupu broda, i više nikad se ne-pojavljujući (drugim rječima - nestao je).
Transportirani kroz prostor-vrijeme? Najinteresantnija teorija oko Philadelphijskog projekta jest da je brod u biti nestao i bio teleportiran kroz prostor i vrijeme. Naime, u tom projektu sudjelovao je veliki broj najpametnijih znanstvenika tog doba (uključujući Teslu i Einsteina). No, Tesla je za vrijeme praktičnog djela projekta već bio mrtav (bar se tako misli - 07. siječnja 1943.). Teorija je da se svjetlost oko broda treba saviti kako bi brod postao nevidljiv. Kako bi to izveli, američka mornarica je obavila periferiju broda sa žicom, i počeli mjeriti "strujanje" svjetla. Ovo je izazvalo formiranje ogromnog magnetskog polja oko broda, koje je uzrokovalo savijanje svjetla, ali vrijeme i prostor isto tako! Prvi pokušaj eksperimenta nije uspio (trup broda se vidio), dok je drugi pokušaj uspio - brod je nestao i bio viđen u Norfolku, Virginia. Zanimljivija činjenica je, kada se brod opet pojavio, posada je bila u totalno dezorjentiranom stanju. Neki su oboljeli mentalno, neki fizički, neki oboje, dok se neki uopće nisu "vratili". Neki su se vratili ugrađeni u oplatu broda (zanimljivo).
Misterija ostaje. Još nije poznato što se desilo tog dana u srpnju 1943., uglavnom zbog zataškavanja američke mornarice što se stvarno desilo. Ostaje nam samo nagađati. Moguće da je to bio samo projekt koji je treba brod demagnetizirati, ali kako se onda brod par sekundi poslije pojavio u Norfolku, to nitko nezna.

<< Arhiva >>