AL-ANON SPLIT

01.07.2012., nedjelja

JEDANAESTI KORAK


«Putem meditacije i molitve pokušali smo poboljšati naš svjesni kontakt s Bogom, onako kako Ga mi razumijemo. Zamolili smo Ga da nam podari znanje o Njegovoj volji za nas te da nam poda snagu da njegovu volju izvršimo»


Radeći u prethodnim Koracima s pravom nas se dojmila pomoć o kojoj smo saznali. S Jedanaestim korakom, međutim, za mnoge od nas su se otvorili novi vidici.

Na razmišljanje o njegovom dubokom značenju potakla nas je Sila jača od nas. Svaki dio tog Koraka ponudio nam je objašnjenje tako što nam je omogućio uvid, dok je ljude, probleme i život pokazao iz jednog sasvim novog kuta pos- matranja. Na nama je bilo da naučimo kako taj korak možemo najbolje prilago- diti svojim potrebama. Svaka riječ i svaka misao govore nam nešto posebno.

Bili smo u potrazi za životom koji će biti bolje osmišljen i ispunjen. To znači da smo htjeli bolje razumjeti na koji je način vlastiti stav odlučivao o tome što nam se događalo u svakodnevnom životu.

Kako je izgledalo to traženje? Tražili smo putem molitve i meditacije. Tako smo učili prikupljati našu unutarnju snagu kako bismo njome rješavali naše probleme i donosili veće ili manje odluke. Kad smo pokušali rješenje za naše probleme potražiti onako «napamet», kako smo «rješavanje problema»sebi inače zamišlja- li, doživjeli smo brodolom. Bili smo upućeni na traženje pomoći od «mudrosti» koja je bila veća od nas.

Molitva i meditacija trebaju nas voditi tome da popravimo svoj svjesni kontakt prema Bogu, Bogu-onako kako Ga mi razumijemo. Ključna riječ u ovom je bila «svjesni». Ona je usmjerila našu pažnju na Silu koja će zauzeti jako važno mjes- to u našem životu.

Riječ «molitva» kao prateći pojam uz Višu silu pojavila se prvi put u Jedanaes- tom koraku. Neki od nas shvatili su molitvu kao obećanje da će se podrediti Božjoj volji. Kad smo stvarno bili spremni na to, vjerovali smo da će naše potre- be biti ispunjene onako kako je to za nas bilo najbolje. Jer, mi smo molili, kako to Jedanaesti korak kaže, ne za nešto što smo željeli ili zamišljali da smo to za- služili, nego samo da «se prepustimo Njegovoj volji».....

- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< srpanj, 2012  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31