Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

utorak, 29.05.2007.

Lako riješivi problemi na Sveučilištu u Zadru nikako da se riješe


Potaknut komentarima i pitanjima nekih mojih kolega, ali i profesora odlučio sam napisati tekst u kojem ću postaviti nekoliko pitanja vezanih za opće funkcioniranje Sveučilišta u Zadru.
Kao što većina vas zna, kraj referade nalazi se 6 (slovima-šest) studomata koji su namijenjeni prijavljivanju ispita. Otkad sam ja na ovom fakultetu, tj. od 2004. godine, nikada, ama baš nikad nisu radila više od tri studomata, a najčešće samo dva. To je prouzročilo velike gužve i potpuno shvatljivu nervozu studenata koji umjesto da uče ili idu na predavanja sate provode čekajući u redu da prijave ispit. A kao rezultat svega uvijek se produljuju rokovi za prijavljivanje ispita, umjesto da se odgovorni zapitaju zbog čega studenti ne uspiju prijaviti ispite u regularnom roku. Pitam nadležne, zbog čega su samo 2-3 studomata uključena (i to ne cijeli dan, nego kad se tko u referadi sjeti), kad ih je šest dolje postavljeno? Zbog čega nema studomata u novom kampusu? Dali postoji ikakav razlog osim onog da se onima koji su odgovorni za studomate uopće neda ući u koštac sa problemom? I to je najverojatnije razlog svih naših problema: inertnost pretplaćenih činovnika na ovom Sveučilištu (tu mislim na one koji odlučuju na što novac ide). Koliko god radili, plaća je ista. Što rade gospoda u informatičkom kabinetu, osim što samo glumataju da nemaju vremena? Neki su mi se profesori potužili kako moraju mjesecima čekati da se gospoda udostoje doći i pogledati što je sa određenim kompjuterima u profesorskim kabinetima. Kad je takav odnos prema profesorima, što tek mogu očekivati studenti?
Zbog čega su u udarnim mjesecima tijekom akademske godine neopisive gužve pred referadom? Zašto se nitko od odgovornih nije sjetio da pred referadu postavi stroj sa brojevima kao što postoji u bankama, pa gužve nebi bilo!? Nedopustivo je da se redu od 50 studenata u referadi i računovodstvu kaže "radimo još samo deset minuta". Takvo ignoriranje studenata u njima uzrokuje bunt i negodovanje i s pravom traže da se to što prije riješi! Zašto se mjesecima čega da se ovjere indeksi? I to je problem o kojem nažalost nitko ne govori.
Zatim, koliko ste svi mogli vidjeti, uređuje se fasada rektorata i koliko sam načuo na to će biti potrošeno 1,5 milijuna kuna. Za tih istih 1,5 milijuna kuna moglo se kupiti najmanje 170-180 kompjutera sa svom opremom i priključkom za internet, a ne da se u čitaonici na faksu nalaze 3 kompjutera stara 10-11 godina, od kojih jedan ne radi već dugo, a druga dva su spora i na njih se ne da raditi. Samo njihovo postojanje u čitaonici je uvrijedljivo za bilo kojeg studenta kojem se prodaje demagogija o zemlji znanja! Možda se ja i varam, možda za uspješnije provođenje bolonjskog procesa i nisu potrebni kompjuteri i opća informatizacija studentske populacije. Na faksu postoji nekoliko učionica sa kompjuterima, ali oni nisu namijenjeni radu studenata već nastavi (uz iznimku edupoint učionice na novom kampusu).
Možda da ovdje spomenem i bahatost nekih ljudi u referadi? Hm, neću, ostavit ću to za neki drugi put.
Eto gospodo odgovorni iz uprave Sveučilišta, vrijeme je da se pokrenete i riješite te probleme koji ne zahtijevaju velika sredstva već malo volje, koju vi nažalost nemate.

- 11:26 - Komentari (14) - Isprintaj - #