KOME JE NAMJENJEN BLOG
BLOG SELJACI I TEŽACI NAMJENJEN JE MOJIM PRIJATELJIMA I MENI (DAMIR RUKOVANJSKI) KOJI ŽELIMO DA NAŠI TEKSTOVI BUDU DOSTUPNI ŠTO JE MOGUĆE VEĆEM BROJU SELJAKA I TEŽAKA I SVIMA ONIMA KOJE ZANIMA POLJOPRIVREDA. SVI SMO ČLANOVI AGROEKOLOŠKOG DRUŠTVA KOJE BROJI ZAVIDNIH 1922 ČLANA

Agroglas poljoprivredni savjetnik

22.12.2007., subota

U TOVU PILIĆA VODITI BRIGU O PROSTORU I OPREMI

Povećana količina amonijaka može dovesti do smanjenja prirasta tjelesne mase i do 20% kod sedam dana starih pilića

Budite spremni proširiti prostor za piliće i pomičite opremu svakih 4-5
dana. Zapamtite da pilići udvostručuju težinu svaka 4 dana tijekom prva 2 tjedna. Kad je papir rasprostrt preko prostora za prijem pilića potrebno ga je maknuti u starosti od 4-5 dana.
Pilićima treba omogućiti pristup cijeloj površini objekta između 10-14 dana starosti ovisno od klimatskih uvjeta. Pri tome temperatura duž cijelog objekta mora biti ujednačena.
Temperaturu u prostoru za piliće treba postupno i stalno smanjivati za 2,8şC tjedno, sve dok temperatura u cjelom objektu ne bude 18-21şC, s oko 35 dana starosti. Provedite vrijeme, djelomično i noću, promatrajući ponašanje pilića prije i poslije podešavanja ventilacije.
Ako pilići izbjegavaju neka područja i sakupljaju se na hrpu provjerite odstupanja u temperaturi i utvrdite postojanje propuha.
Pilići nemaju sposobnost termoregulacije tjelesne temperature prvih 15 dana, zbog toga ovise o uvjetima u farmi koji trebaju osigurati odgovarajuću temperaturu . Ukoliko je u objektu hladno, tjelesna temperatura pilića će se smanjiti, što dovodi do kržljavosti pilića i većoj izloženosti bolestima.
Odličan pokazatelj temperature poda je temperatura nogu pileta. Stavljanjem nogu pileta na vrat ili obraz možete odrediti da li je pilićima toplo ili hladno. Ukoliko su noge hladne provjerite sistem za grijanje i temperaturu pri podu. Ukoliko su noge ugodno tople pilići će se aktivno kretati duž cijelog objekta.
Pored pravilne temperature potrebno je obratiti pažnju i na ventilaciju. Ventilacija raspoređuje toplinu duž cijelog objekta i održava kvalitetu zraka na uzgojnoj površini. Manji pilići su mnogo osjetljivi nego stariji pilići na lošu kvalitetu zraka. Povećana količina amonijaka može dovesti do smanjenja prirasta tjelesne mase i do 20% kod sedam dana starih pilića.
Nivo amonijaka treba biti ispod 10 ppm tijekom cijelog tova.

Bilježite dnevni i ukupni mortalitet. Ukupni mortalitet za prvih 7 dana ne bi trebao prijeći 1,5%, s vjerojatnim vrhom ( tj. špicom) između 4. i 6-og dana. Uvijek obavijestite svog savjetnika ( tehnologa ili veterinara), ako je rani mortalitet veći od uobičajenog. Informirajte valionicu o mortalitetu u prvih 7 dana.

Ovo je faza tova s najvećom mogućnošću gubitka na težini, operacija koja treba biti pažljivo pripremljena na farmi. Loš postupak s pilićima uvjetuje stvaranje modrica i gubitke na težini, što smanjuje dobit. Planirajte hvatanje pilića usklađujući ga sa točnim vremenom dolaska klaoničkog kamiona. Iznesite sve hranilice iz objekta 8-12 sati prije utovara kako bi se smanjila kontaminacija mesa fekalijama tijekom klanja i vađenje iznutrica. Podignite obješene ili uklonite koritaste hranilice iz objekta. Pojilice ostavite do hvatanja, a tad zatvorite vodu i uklonite ih s puta kojim prolaze hvatači, kako bi oni mogli raditi bez opasnosti u uvjetima slabe rasvjete.
Svjetlo u objektu smanjite na minimum, uklanjanjem žarulja, ako je potrebno. Podijelite objekat u manje sekcije i praznite ih jednu po jednu. Prenošenje peradi smanjite na minimum. Perad hvatajte za noge ( stopala i goljenice) nikada za batak, ne više od dva komada u jednu ruku. Pažljivo ih stavljajte u gajbe.

Ukoliko situacija na tržištu zahtijeva višekratno iseljavanje objekta, piliće treba hvatati od centra objekta prema krajevima. Na taj način će se smanjiti rizik od sakupljanja svih pilića na jednom mjestu. Bitno je da se preostalim pilićima voda , hrana, intenzitet svijetla i ventilacija osiguraju brzo nakon hvatanja. Sat vremena nakon završenog hvatanja provjerite stanje u objektu kako bi ste bili sigurni da su se pilići ravnomjerno rasporedili i da je sve u redu sa njima.
Osigurajte da cijelu operaciju zajedno izvedu hvatači i osoblje sa farme.
Žautor = D.DUBRAVAC

- 00:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Srpanj 2008 (5)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (13)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (10)
Prosinac 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Vijesti
ČITAJTE ČASOPISE U KOJIMA SURAĐUJU ČLANOVI AGRO EKOLOŠKOG DRUŠTVA

1. Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu 031 223282
2. Gospodarski list, dvotjednik za poljoprivredu
3. Ovčarstvo i kozarstvo, dvomjesečnik
4. Pčela, mjesečnik za pčelare
5. Holstein, časopis za uzgajivače holstein goveda
6. Moj pas, časopis za kinologiju
7. Lovački vjesnik, mjesečnik za lovstvo
8. Racing pigeon, njemački časopis za golubarstvo
9. Nova Zemlja, povremenik za poljoprivredu