25.01.2021., ponedjeljak

Veliki jubilej...100 X Sretno!



Moj grad i ja

Lagano,
korak po korak
moj grad i ja
šetamo
parkovima prošlosti...

Ruže su procvjetale,
ponosom ih zalijevamo...
korijeni im u crnoj zemlji
mirišu na ugljen mrki...
žuljevite ruke rudara
snagom srca
laticama su poklonile
boju krvi...

S T O T U
ove godine zalijevamo,
stotinu ruža crvenih
polažemo uz
šapat srca

izmolimo molitvu tihu
za sve one
čije je ime zaiskrilo
u mukama rađanja
Labinske republike...

U košaru najsvjetlijih
jutara svanulih,
dodajemo
stotinu
ruža
crvenih,
moj grad
i
ja...






2. ožujka daleke 1921. godine, krupnim slovima uklesan je ne samo u povijest Labina, Labinštine i Istre, već i cijele Europe. Štrajk rudara, iz kojeg je pokrenuta prva antifašistička pobuna na Starom kontinentu, te proglašena 37-dnevna samouprava kasnije nazvana „Labinska republika“, događaj je koji je ostavio neizbrisiv trag na Labinštini, a povijest će pokazati da je imao i mnogo širi odjek.

Grad Labin i općine Labinštine već nekoliko mjeseci u zajedničkoj suradnji s građanima i civilnim sektorom rade na pripremi programa obilježavanja ovog velikog jubileja. Grad Labin još u rujnu raspisao je Javni poziv na koji su se mogli javiti svi građani, predstavnici udruga, ustanova i gospodarstvenika, kako s Labinštine tako i iz cijele Hrvatske.

Slogan manifestacije je „100 X SRETNO“. Brojka 100 simbolično ukazuje na „sto let“, 100. obljetnicu Labinske republike, uz tradicionalni rudarski pozdrav „SRETNO!“ i već dobro poznatu oznaku čekića i dlijeta u sredini. Rudarske boje, zelena i crna, dominiraju u simbolima osvježenog vizualnog identiteta manifestacije.

Slobodarska tradicija, rudarsko i industrijsko naslijeđe, multikulturalnost, briga i zalaganje za radnika i „malog“ čovjeka, od davnina su utkani pod kožu Labinjana. S ponosom na svoje korijene, na neizmjerno naslijeđe koje su nam preci ostavili da ga čuvamo, njegujemo, promičemo i nadograđujemo, u nadolazećoj godini dočekujemo još jedan veliki jubilej.



( izvor: post u cjelosti preuzet sa službenih stranica grada Labina i facebooka)




fotografije: sa interneta
divider-topshadow2


- 10:52 -

Komentari (7) -

























































agava-box

406110211-10224219476739958-6952639320603056514-n