informacije, najave, akcije, radovi u toku...

uskoro: ugradnja sobnih vrata
Početak bloga!


Iskustva s podnim grijanjem

18.03.2010., četvrtak

Ok, nakon nekoliko mailova, komentara i ostalog, ajde da kažem koju o svojem podnom grijanju sada nakon dvije zime uporabe. E pa, moram Vas odmah malo razočarati, mi baš i nismo objektivni za puno priče o tome jer...

1. zato što imamo kamin koji istina zasad još uvijek stoji na dva Ytong bloka ali ono najvažnije - grije. Mislim da tu ne treba trošiti puno priče, drva su jednostavno puno jeftinija od plina, a da ne govorimo od (našeg) UNP (plina) koji je još skuplji od zemnog. Ona brutalna toplina koju kamin pruža je jednostavno nešto opijajuće i tu se nikakve tehnikalije ne mogu mjeriti s njim. Vatrica, vino, dobra glazba, vani snijeg... nema tog podnog grijanja koje može stvoriti tu atmosferu. Moja žena je osim toga i zimogrozna, npr. njoj je normalno imati vestu i kad je u kući 23°C tako da je ona čuvar vatrice u kaminu i naravno ono đubre od mačka.
Naše ložište ima (kao) nazivnu snagu po papirima 16-20kW, (ograđujem se od tih brojki) no zbilja mi s njim grijemo cijeli stambeni prostor. Radnim danom ako su vani minusi, od 17h - 22h uspijemo sa 18°C (koliko obično bude bez ikakvog grijanja) podići temperaturu na oko 22°C. Dakle, drva i kamin.

2. razlog zašto je teško govoriti o rezultatima podnog grijanja je i taj naš nesretni UNP (ukapljeni naftni plin) - to je isto ono na što se vozite u autu ako imate ugrađen plin. E pa taj plin je nešto skuplji ali i dosta kaloričniji od ovog zemnog. Uz sve svoje iskustvo programera-informatičara zbilja ni danas ne znam pretvoriti kaloričnu vrijednost zemnog plina izraženu u m3 u kal. u vrijednost UNP-a za 1l. Ok, nisam se baš ni trudio a iskreno ni ne zanima me previše. Mi nemamo zasad mogućnost priključka na zemni plin tako da nam je ovo jedini izbor. Dakle, pitanje ono koje vas sve najviše zanima, a to bi bilo: "koliko vas košta grijanje?" - ja teško da mogu reći, zapravo mogu i napisati ću dolje, no to je teško usporediti s vašim iskustvima.

dakle, podno grijanje

Ni moja zimogrozna žena, ni ja s tehničke strane zbilja nemamo nikakvu zamjerku oko ugođaja ili funkcioniranja takve vrste grijanja. Apsolutno je važno sad to reći: da! podno grijanje može grijati cijelu kuću, cijelu sezonu, bez problema (no važno je da je kuća dobro izolirana!!!) i kad su vani najžešći minusi. Ima i ono svojih čari u "romantici". Ujutro, kad je vani snijeg a ustaješ iz kreveta, zbilja je lijep osjećaj stati bos na tople pločice.
Također, isto ću reći i još jednu zanimljivu činjenicu. Mojoj ženi, (a kaj ću, stalno ju moram spominjati, a ona ovo uopće ni ne čita, no ne zaboravite na to da je ona u vesti na 23°C) nije zima kad je u kući samo 20°C a grijano je samo s poda. Želim reći, da se efekt ugodne topline postiže i sa manjom temperaturom. Da, još jednom, sa kaminom treba postići recimo 22°C da bude osjećaj isti kao i podno na 20°C. Da ne bi netko mislio da ja mjerim temperaturu zraka tak da stavim termometar na 1m od kamina!? Ne, taj stoji uvijek na istoj poziciji, i to dosta daleko od kamina. I ono đubre od mačka je tada sretno, više se ne mora izvaliti samo ispred kamina, sad ima na raspolaganju sve podove po kući.

...ali

da svuda, postoji ali - a to vam je već sada jasno - financije. Moram sad to reći iskreno, nisam očekivao da će me grijanje na UNP toliko koštati. Otprilike ovako, kad bi pustio da cijeli dan radi podno, npr. u radno vrijeme dok smo na poslu bilo bi podešeno na 18°C tek toliko, a onda recimo od 16 - 22h na 21°C, pa opet preko noći recimo na 20°C i da je vani ispod nule - taj dan bi to grijanje koštalo oko 100kn. U toj cijeni je i grijanje tople vode. Da, ode plina i do 100kn!!! dnevno ako pustim to podno da grije. 1l UNP plina = 3,36kn, no to varira. Čak si razmišljam, da li bi se mogla izvršiti neka analiza kvalitete tog UNP-a jer ponekad mislim da tu netko radi budalu iz mene! Zbilja posumnjam da miješaju plin i nešto tako da dobe volumen (jer to prodaju) a meni da manje grije tak da brže potrošim! No, napominjem, pričam o danima kad je vani stalno ispod nule pa i do minus -15°C.
U one normalne dane u zagrebačkoj klimi, npr. -2°C - 5°C, tu bi se trošilo oko 30-40kn dnevno.
Znači za usporedbu, 160m2 prostora, normalno 1000kn mjesečno ili više ako je vani naročito hladno. Ovo su brojke usporedive sa cijenom grijanja u stanu po m2. Za one koji su novodošli pa ne znaju, kuća je zidana ciglom vulgaris 29cm + 10cm stiropora. Na stropovima iznutra imam 5cm stiropora, ili knauf sa min. vunom, na krovnoj deki 10cm stiropora, a gore na krovu, sa gornje strane deke, je još 10cm vune. Znam da ova kombinacija nije baš najsretnije riješenje i da bi bilo bolje da je sva izolacija s jedne strane, no tak je. Stolarija je PVC low e 1.1W/m2K, ima je oko 40m2, pretežno sve s juga. Kad već spominjem stolariju, koncept iz pasivnih kuća zbilja funkcionira, ako je vani sunčano ali hladno zbog velikih prozora na jugu u kući je bez grijanja odmah 20°C, samo zbog stakla, no preko zime u ZG je rijetko kad sunčano.

i koliko smo potrošili?

Eto još to, potrošili smo oko 8m3 drva = 2000kn i oko 1400kn plina. Toliko nas je koštala ova zima zajedno sa toplom vodom. Šopali smo kamin u svako raspoloživo doba, često i pretjerivali a podno je u najhladnije dane bilo naštimano da se pali 3h - 7h ujutro, da se ne šokiramo kod ustajanja i dok smo na poslu da bude na 18°C čisto da ne padne temperatura prenisko. Napominjem da pričam o danima kad je bilo ispod nule. U druge dane, grijanje je bilo ugašeno. I da, još samo da kažem, znate da je podno grijanje vrlo tromo, znači dugo mu treba da pokaže rezultat, odnosno da počne grijati, ali isto tako dugo se i pod hladi pa tako grije još nekoliko sati nakon što se ugasi. Kad se upali, tek se nakon 2 sata osjeti da uopće radi. Zato bi bilo dobro, za one koji se misle tako grijati (primarno), da računaju da se to grijanje zapravo ne gasi uopće između jeseni i proljeća. Jednom, kad se obogatim, pokušati ću jednu zimu grijati se samo na pod, jer me stvarno zanima, kakva bi bila potrošnja da nema stalnog paljenja i gašenja, jer to uopće nije dobar režim rada za podno grijanje.
Volio bih da dole u svojim komentarima napišete svoja iskustva, no zanima me samo grijanje u obiteljskim kućama, stanovi su ćesto slabo izolirani pa zato ovdje nisu za usporedbu. Ako već pišete, navedite ukratko, koliko kvadrata, kakva je izolacija, kakvo grijanje i koji je to iznos.
Hvala na pažnji, tipkam opet drugi put...




Zagreb danas


Zagreb sutra