informacije, najave, akcije, radovi u toku...

uskoro: ugradnja sobnih vrata
Početak bloga!


Sobna vrata

09.04.2008., srijeda

Oni koji prate ovaj blog malo bolje možda su se već pitali gdje su sobna vrata? Istina taj dio smo dosad prilično zanemarili i to zato što jednostavno nikako nismo mogli naći neka sobna vrata da su cijenom i kvalitetom – u ravnoteži.
Ne pokušavam reći da za nas nijedna vrata nisu dovoljno dobra nego želim reći da sve što smo vidli ili košta kao da su od zlata ili su ružna ili prekomplicirana ili je kvaliteta nikakva, ili je sve dobro ali gore je samo naljepljena folija, ili ovo ili ono... Nije nam cilj bio neki ludi dizajn, zapravo smo htjeli samo obično ravno krilo po razumnoj cijeni i kvalitetne izvedbe.
Kad smo kretali u potragu, naš cilj je zvučao kao jednostavna misija. No ubrzo smo shvatili da to neće ići tako lako, osim toga nismo ništa znali o vrstama materijala od kojih je napravljeno krilo ili štok.
I tako hodamo mi okolo, ulazimo u dućane, ponegdje pitamo prodavača za cijenu... I njihov odgovor je (prosjećno) bio «3000kn (za vrata koja bi nam „upala u oko“) ako su u ovoj boji, ako su s onom bojom onda još 1200kn nadoplate». A tek kad dođe priča o dovratniku na red, kaže pacjent dalje: «ali to je cijena za dovratnik do 15cm». A ako trebamo 22cm? «Onda je doplata 853,14kn za dovratnik do 25cm. Mislim, a ako se otvaraju koliko je onda još doplata???!!
Valjda takvi dučani prodaju po jedna vrata svakih nekoliko mjeseci, još da su nešto posebno pa bi rekli ajde, barem su nešto, nije mi jasno kako uopće opstaju na tržištu? Ostala su mi u sjećanju vrata porijeklom iz Slo., i dan danas mi nije jasno zašto toliko koštaju? Pa što ugrađuju unutra?

Hodam okolo i sve sam luđi!

U svim tim dučanima barem sam nešto i naučio, čini se da su najbolja vrata od medijapana (MDF) jer su takva tokom vremena najstabilnija. To zaključujem i iz cijene. Znate da drvo «radi», e ovaj materijal se tokom vremena neće izvitoperiti, barem ne bi trebao. Također, koliko sam skužio, ivericu ili puno drvo treba izbjegavati, iverica je skromno riješenje a puno drvo je teško i ima veliku želju promjeniti geometriju kako se bude dodatno sušilo tokom vremena. Uvijek će prodavač reći da je drvo dovoljno dugo sušeno, ali tko vam to može garantirati?
Iverica čini mi se ne ostavlja baš i puno mogućnosti za oblikovanje dovratnika i krila vrata. Ili se od tog materijala ni ne trude napraviti nešto ukusno. I tako ostaje taj medijapan kao najbolji izbor, no sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i medijapan, a to je da taj materijal ima i možda nekoliko puta veću cijenu! Ne želim ovdje opravdati sve one pacjente po dućanima koji se bez ustezanja usuđuju izjaviti da neka vrata koštaju recimo 4000kn.

I onda jednog dana...

...put nas odvede u Dugo Selo i dođemo mi u salon koji se zove DS Interijeri, točnije Drvena stolarija interijeri d.o.o. Evo s punim poštavanjem pišem cijeli naziv, pa ću sad odmah reći i adresu: Josipa Zorića 54, 10370 Dugo Selo, evo i telefon: 01/2754 249; pa i mail: drvena.stolarija.interijeri@zg.t-com.hr. Od web stranice našao sam ovo: http://www.halo-majstore.hr/content/view/888/109/

Možda se pitate a zakaj sve podatke iznosim? Jednostavno morao sam, za inat svim onim dučanima koji su si umislili da cijene koje imaju opravdavaju to što prodaju. Znam da ljudi čitaju ovaj blog i želim s poštovanjem istaknuti ovaj dučan. I zato jer je mi se čini da je to jedini salon u koji smo ušli i našli upravo ono što smo očekivali i željeli, eto, baš za inat svim onim drugim pacjentima. Ovi se za razliku od mnogih bave prodajom vrata i drvene stolarije a ne magle.
Tamo su unutarnja vrata raznih izvedbi, ona najbolja imaju razumnu cijenu, eto, dobro izgledaju i koštaju onoliko koliko bi i trebala! Kad već pišem o njima, imaju oni i vanjske stolarije, koga zanima - imaju alu-drvenu stolariju i isto tako i vanjskih masivnih drvenih vrata. Sve si mislim možda nisam trebao staviti PVC stolariju, znam da mnogi sad „briju“ na alu-drvo.
Vrata koja su nam se svidjela koštaju nešto oko 2000kn sa dovratnikom, od medijapana su, imaju oble pokrivne letvice, ali su osim toga tzv. američki stil. Nisam dosad obračao pažnju na to, ali takvo krilo nema utore po rubu nego je ravno. Takva izvedba osim toga omogućava da se panti sakriju između krila i dovratnika i ono što bih ja osobno rekao, to izgleda nekako «cool».
Pokrivne letvice mogu biti u više različitih varijanti a mi smo izabrali oble, dok je je gornja ravna. Može i ona biti obla no nama se ova kombinacija više svidjela. Na površini je lakirani furnir!!!, (a ne folija ili slično) a ima i drugih varijanti, tako da vrata izgledaju prirodno i kvalitetno. Čak djeluju nekako masivno skoro da bi rekao da su ulazna a ne sobna!
Vidio sam tamo i vrata gdje je krilo sa utorima, staklom i sl. Što se uzoraka tiče, ima više raznih uzoraka drva a mi smo izabrali čisto bijelo lakirano. Imamo takva ulazna vrata pa nam takva pašu, no eto bacite oko na slike. I tak nakon cijelog iskustva s potragom tamo smo naručili vrata. Svakako svima zaintersiranima preporučujem da ne štede benzin i nek si odu pogledati. Ionako se vrata kupuju valjda jednom i vrijedi potegnuti do Dugog Sela.
Zasad čekamo da vrata stignu, što se vratiju tiče javim se kad bude ugradnja.




Zagreb danas


Zagreb sutra