informacije, najave, akcije, radovi u toku...

uskoro: ugradnja sobnih vrata
Početak bloga!


Okapnica terase

13.02.2008., srijeda

Ovo je jedan mali post o okapnici koja se morala napraviti prije navlačenja završnog sloja fasade. Ekipa za fasadu me malo čekala da napravim ovo jer nema smisla navući završni sloj bez riješene okapnice, ako ništa drugo i zato da se voda od kiše ne cijedi po rubu. Kao što vidite okapnica ne treba biti limena kao što to ljudi često rade nego može i ovako.
Mi smo se odlučili kupiti granitne klupčice kakve se stavljaju kod prozora te ih rezati i slagati u luk po rubu terase. Mislim da je ovo čak i jeftinije od lima kao se uzme u obzir da u slučaju lima treba platiti i majstora i lim. Naravno, ako to sami napravite. Granit me koštao oko 1300kn, nešto fleksibilnog ljepila za pločice, malo silikona i koja šajba za rezač (na drugoj slici). Istina treba imati i taj rezač, kupili smo ga najviše zbog ove okapnice ali i zbog pločica. To je ustvari rezač za pločice iz klase jeftikaner koji može rezati do 3cm debljine, pa čak i granit. Caka je u tome što ima vodeno hlađenje šajbe. Kako će imati puno posla na našoj kući nama se ova investicija već isplatila na ovoj okapnici, inače rezač je koštao 1500kn.
Uglavnom ukratko kako sam to napravio, skinuo sam jedan dio glazure, malo štemanja, malo flekserica i u taj utor pažljivo naljepio klupčice. Nije baš išlo brzo, ali je zato napravljeno onako kako bi majstor. Najviše je vremena uzimalo rezanje granita, ne zbog brzine nego je trebalo pogoditi kut svakog reza. Visina kamena je takva da kad se stave pločice, one će biti koji milimetar više od granita, zbog slijevanja vode. Valjda ne treba reći da sam kod svakog segmenta pazio da ima pad. Kod ljepljenja, prije polaganja slijedećeg segmenta rub prethodnog sam namazao prozirnim silikonom i nadam se, da se u budućnosti neće tuda voda provući i ostaviti ružne crte po rubu čela terase.
Neki će reći da sam mogao dati izrezati oble segmente pa bi bilo ljepše. Istina, samo onda bi i koštalo višestruko skuplje, polaganje bi duže trajalo (a fasada čeka), morao bih sve prepustiti majstoru a sumnjam da bi u rezanju pogodili cijeli luk bez dodatnih komplikacija. Što se mene tiče, ovako isto ne izgleda loše.
I sigurno se pitate a fasada? Pa prvo su oni čekali mene, a sad čekamo da malo zatopli. Postavljene su sve prozorske klupčice, sve je armirano mrežicom i ljepilom, pa još jednom drugi sloj ljepila i već je sve grundirano. Čeka se samo da temeratura dozvoli završni sloj i tada ću to naravno objaviti.




Zagreb danas


Zagreb sutra