četvrtak, 08.03.2007.

Jadranka Damjanov: ZA OTVARANJE PERCEPCIJE I OSJETILNOSTI

Jadranka Damjanov Umjetnost je osjetilni samoodgoj čovječanstva iz čega proizlazi njena univerzalnost i nije potrebno u vezi nje posebno isticati ni tolerantnost ni multikulturalnost jer ona to jeste u svom korijenu.

Umjetnost izvire iz transcendentnog, dakle iz sveobuhvatnog mira i ne treba vapiti za mirom, ona jeste mir. Rekonstrukcija umjetničkog djela pretpostavlja doprijeti do univerzalne razine koja jeste u svakom djelu i posvuda : umjesto koristiti svjetlost učiniti je vidljivom. (Malraux : umjetnost – učiniti nevidljivo vidljivim).

Čovječanstvo poznaje jedan postupak uravnotežavanja oblika i značenja – stilizaciju, jedno univerzalno pismo, jedinstvo oblika i značenja – ornament i jedno ozbiljenje tog jedinstva – apstrakciju. Moderna djela kada su uspostavila načelo slobode stvaraoca stvorila su preduvjet da se ograničeni govor pojedinih kultura zamijeni ponovo za sveobuhvatni jezik. U događanju djela leži ključ čitava odgoja kao odgoja pažnje i samo edukacija koja je i istraživanje to i ozbiljuje – otvara opažaj i osvještava osjetilnost.
- 11:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Ivan Supek

Umjetnik, fizičar, filozof, iznad svega humanist i mirotvorac Ivan Supek umro je prije tri dana. Tek jučer objavljena je vijest o smrti. Supek je tražio da bude sahranjen u krugu svojih bližnjih.
Izbjegavši ljudske hijene koje nakon smrti velikana prikazuju sebe na pogrebu, prisvajajući time dio njihova ljudskog integriteta i poštovanja koje osjećamo prema njima, pokazao je da je ostao velik i u svojim zadnjim trenutcima.
Kao udruga koja želi raditi na stvaranju pozitivne slike koju kao nacija imamo o sebi, kakvom se prikazujemo i u svijetu; smatramo da je Ivan Supek jedan od važnih nositelja te i takve slike.
- 10:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

http://www.blog.hr/ IZLAZ