nedjelja, 18.02.2007.

Splitska X-generacija www.culturenet.hr 29.5.2006.

izložba
Generacija X u Galeriji Vladimir Nazor

vrijeme: 29.5.2006. - 5.6.2006.
mjesto: Zagreb; Galerija Vladimir Nazor, Ilica 163a
organizator: 4 Image
url: http://www.kvn.hr/hrv/index.asp

U Galeriji Vladimir Nazor, otvorena je izložba pod nazivom Generacija X koja okuplja 5 splitskih suvremenih autora. Kustosi izložbe su Maja Marohnić i Denis Marohnić, a radovi se mogu pogledati do 5. lipnja.

'Iako je izričaj svih autora suvremen, simbolički se može naglasiti put koji počinje tradicionalnim kiparstvom, gdje Živković Kuljiš svojim radom, gipsanim odljevom luka napetog u prirodnim materijalima kao što su drvo i konopac, procesom prenošenja biti stvara artefakt, preko Popovićevih geometrijskih intervencija na vlastitoj crno-bijeloj fotografiji, tehnikom sitotiska preslikanoj na olovnu podlogu, u kojima se daje u razmatranje prostornih odnosa između pojedinih elemenata koji tu fotografiju čine, te Čačinog socio-kulturnog dokumentarca koji svojim naturalizmom udara u želudac fino okruženje u kojem se takvi filmovi najčešće prikazuju.

Napokon, tu je i suvremeni, današnji medij - CD Rom Duške Boban na kojem su u format veličine stražnjeg džepa na trapericama, spremljeni radovi Nikole Bajte, Dubravka Kuhte, Ivana Ladislava Galete, David Larchera, Kolje Markovića, Dunje Sablić i same autorice, interpretajući otok kao simbol za izolaciju i nemogućnost komunikacije ali i kao utočište individualnosti. CD_Rom 'Put doma' publikacija je istoimene izložbe pa tako i ova autorica kroz svoje djelovanje pokušava nadvladati jedan rascjep, odnosno razdvojenost svijeta 'lijepih' i primijenjenih umjetnosti. Tu je i web rad Luke Duplančića koji kroz šaljive grimase, rečenice i video-kolaže postavljene u tri okomita retka koja skrolanjem (pomicanjem po x osi – od vrha do dna ekrana), u nas polagano stvaraju osjećaj tjeskobe i nemoći izbora, i to opet zbog rascjepa koji pojedinac neminovno osjeća između sebe i svijeta koji ga okružuje, ma koliko nam se u prvi tren sve činilo jednostavnim i smiješnim.

Šetnja između različitosti priroda tradicionalnih tj. materijalnih medija i neopipljivih, digitalnih kroz koje nas ovih pet autora vodi, daje svoj obol i potku priči o Splitskoj Generaciji X.'

Denis Marohnić

Izlažu: Duška Boban, Goran Čače, Luka Duplančić, Loren Živković Kuljiš i Viktor Popović

Više (word dokument, 23,04 kb)

- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

http://www.blog.hr/ IZLAZ