Meštrovica https://blog.dnevnik.hr/maestra

utorak, 06.03.2018.

Rafioli

Ova kasna zima nas je zarobila u kući pa, a najbolji lijek protiv studeni i ledene kiše je miris prženih badema pomiješan s malo cimeta. I zato sam ovaj vikend radila rafiole gotovo iz zdravstvenih razloga.
U Zagrebu često nailazim na jezičnu barijeru jer mi sugovornici rafiole čuju kao raviole i sebi to prevode kao tjesteninu punjenu slanim nadjevom pa se čude zašto mi to jedemo za desert.
Rrafioli su tradicionalni dalmatinski desert u obliku polumjeseca od prhkog tijesta punjeni nadjevom od badema i šećera. I naravno da će u ovom trenutku doći do rasprave jer se oko ostalih sastojaka vode bitke između različitih dalmatinskih gradova koje polažu ekskluzivno pravo na recept. Pa tako imamo sinjske, trogirske i makarske rafiole i k tome još nadaleko poznate imotske rafiJole (sa naglašenim slovom j). Ja u bilježnici imam zapisan recept bez naznačenog geografskog porijekla po kojem ih radim godinama tako da ne mogu odgovorno tvrditi po kojoj su metodi pripravljeni.
Omiljena su slatkobica za sve fešte jer se mogu pripremiti danima unaprijed i ne treba ih čuvati u frižideru. U mnogim receptima ćete naići na napomenu da su najbolji nakon nekoliko dana kada se sve arome prožmu, ali im ništa ne fali ni kada se sve do zadnje mrvice pojede istog dana kada su ispečeni. Ako ikako možete, izbjegavajte ih raditi u dane velike južine ( tada je i inače najbolje ne radit ništa) i ljeti kada su velike vrućine ( i tada je najbolje ne radit ništa).

Recept za rafiole (cca 80 komada)
Tijesto:
30 dkg maslaca ( eventualno domaća svinska mast; margarin je zabranjen u svim kolačima)
3 cijela jaja
1 vanilin šećer
Malo mlijeka (otprilike 2 male šalice za espresso)
8 žlica šećera
Otprilike 1 kg brašna (koliko popije, znate tu dozu)
1 prašak za pecivo
Mikserom miješati maslac, šećer i vanilin šećer, dodati jedno po jedno jaje i mlijeko. Brašno (otprilike dvije trećine) i prašak za pecivo istresti na radnu površinu, u sredinu dodati ostale sastojke i umijesiti glatko mekano tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna. Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti barem sat vremena na hladnom.

Nadjev:
30 dkg poprženih, mljevenih badema
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
Malo prošeka
3 dcl mlijeka
Pola najmanje žličice cimeta
Malo naibanog muškatnog oraščića
Mlijeko stavite da prokuha zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, prošekom i začinima i u vruće umiješajte mljevene bademe. Ostavite da se ohladi.

Tijesto razvaljajte u tanki list i čašom ili metalnim rezačem izrezujte krugove na koje ćete staviti žličicu nadjeva. Krugove preklopite na pola i krajeve pristisnite stražnjom stranom male vilice da se ne otvaraju tijekom pečenja. Peći do 15 minuta na 180 stupnjeva, rafioli trebaju ostati svijetli i vodite računa da ne izgore na krajevima.
Vruće rafiole kratko gornjim dijelom umočiti u prošek ili rakiju, a odmah zatim u šećer.
Ako ih nećete odmah jesti ostavite ih da se gornji sloj koji sat osuši na zraku.

06.03.2018. u 07:18 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< ožujak, 2018  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2018 (2)
Veljača 2018 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Priče o hrani i uživanju u hrani. Bez eko, bio i organic prefiksa.

Linkovi