1gnjemci-kuhari5
07.04.2006., petak
RECEPTI
|
Punjeni teleći izaberite recept Punjeni teleći odrezak Isabella Teleća pisanica sa ananasom Fazan u šampinjonima Purica u kestenu Isabella Srneći hrbat u višnjama 16 dkg teleći šol 0,05 dkg sol 0,02 dkg mljeveni papar 0,5 dkg šunka 0,5 dkg ringlica 0,5 dkg maslac 0,2 dkg peršinov korijen 0,02 dkg kapari 1 dl ulje Teletinu rastučemo, posolimo i na odrezak dodajemo smjesu (finzer) od šunke, ringlice, maslaca, peršina i kapara kojom punimo odrezak. Odrezak zarolamo, stavljamo u brašno, jaja, mrvice te pohamo u zagrijanom ulju. Prilikom serviranja izrežemo ga na kolute i poslužimo s krumpirom na maslacu i kuhanim povrćem. Sastojci: ------------------------------------------------------------------------ BJELE ŠPAROGE S MLADIM KRUMPIROM 14 bijelih šparoga 1/2 limuna 1 dl maslinovog ulja mljeveni korijandar 1 ravna žličica smeđeg šećera prstohvat soli 6 manjih mladih krumpira 100 g maslaca 1 vezica svježeg vlasca 2 lista masnog papira za pečenje Priprema: Šparoge ogulite odozgo prema dolje, a zadebljane završetke odrežite. Limun narežite na ploške. U zdjeli zakuhajte vodu s limunom, smeđim šećerom, korijanderom i maslinovim uljem pa dodajte šparoge (vidi sliku). Kuhajte ih oko 3 minute, zatim ih brzo izvadite, isplahnite hladnom vodom i ocijedite. Temeljac sačuvajte i iskoristite za neko drugo jelo. Krumpir temeljito operite i skuhajte s korom u posoljenoj vodi. Ocijedite ga i isplahnite hladnom vodom. Pećnicu ugrijte na 180°C Postupak: Papir tanko premažite maslacem , potom na svaki list papira rasporedite polovicu šparoga, po tri krumpira i komadiće maslaca (vidi sliku). Papir zatvorite tako da dobijete nepropusni paketić. Oba smotuljka položite na lim i pecite u pećnici oko 12 minuta. Neposredno prije posluživanja s gornje strane prerežite papirnati omot pa šparoge pospite krupnom solju i sjeckanim vlascem. Šparoge poslužite u papiru u kojem su se pekle. ----------------------------------------------------------------------- Pečeni fileti smuđa s proljetnim povrćem Sastojci: 4 fileta smuđa 2 krumpira 1 tikvica 1 mladi luk 1/4 stabljike poriluka 2 žlice maslinovog ulja 2 žlice maslaca sol i svježe mljeveni papar posudica vrtne kreše Priprema: Riblje filete pažljivo očistite od eventualno zaostalih kostiju (pomoću pincete), zatim ih začinite solju i paprom. Oguljeni krumpir i tikvicu narežite na podjednako velike kriške. Nasjeckajte očišćeni mladi luk, a poriluk narežite na kolute. Skuhajte krumpir. Pećnicu ugrijte na 180°C. Postupak: U tavi na ugrijanom maslinovom ulju popržite riblje filete s obje strane (najprije na strani s kožom). Dovršite ih u pećnici još 10 minuta. U drugoj tavi na vrućem maslacu okrenite komadiće mladoga luka, tikvice i kuhani krumpir. Sve zajedno kratko popržite na jačoj vatri. Začinite solju i paprom te poslužite na tanjurima koje ste prije ukrasili svježe narezanom vrtnom krešom. Povrh svega položite pečene riblje filete i odmah poslužite. ----------------------------------------------------------------------- Parene okruglice (germ-knedle) Sastojci: 500 g glatkog brašna 30 g svježeg kvasca 60 g maslaca 20 g šećera 1 vanilin-šećer 2 jaja 2 do 2,5 dl mlijeka (ovisno o veličini jaja) 1 velika žlica ribane korice limuna 1/2 žličice soli Nadjev: 200 g nezaslađenog pekmeza od šljiva 3 žlice šećera prstohvat cimeta ruma po želji (1-2 žlice) 200 g otopljenog maslaca za preljev mljeveni mak i šećer u prahu za posipanje Priprema: Svježi kvasac razmrvite s dvije žlice brašna i malo šećera. Razmutite ga u malo mlakoga mlijeka i ostavite da buja. Od dignutog kvasca i drugih sastojaka mikserom temeljito umijesite mekano dizano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome da udvostruči obujam, zatim ga na dasci istanjite 1 cm debelo. U sredinu svakog kvadrata (7×7 cm) rasporedite nadjev umiješan od svih sastojaka (vidi sliku). Oblikujte okruglice i složite ih na pobrašnjenu krpu. Pokrijte ih drugom krpom i na toplome ostavite oko 30 minuta da okruglice nabujaju. Postupak: U međuvremenu pomoću razapetog platna pripremite tepsiju za kuhanje nad parom. Položite je na štednjak i zagrijte vodu, a napeto platno ovlaš namažite maslacem. Na ugrijanu površinu položite toliko okruglica koliko stane, ali dovoljno razmaknuto da se kasnije ne slijepe, jer će okruglice još narasti (vidi sliku). Tepsiju s okruglicama poklopite jednako velikom dubljom tepsijom koja će poslužiti kao poklopac. Okruglice kuhajte nad parom oko 25 do 30 minuta. Poslužite ih odmah, prelivene otopljenim maslacem i posute makom i šećerom. Ove okruglice možete umjesto maslacem preliti i umakom od vanilije. Pripremite ga ranije, dok se okruglice još kuhaju tako da u zakuhano mlijeko umiješate razmućeni prašak za puding pomiješan s 3 žlice šećera. Puding miješajte 1 minutu, zatim ga odmaknite s vatre i u njega primiješajte tučeno slatko vrhnje. Savjet: Germ-knedle možete poslužiti i s umakom od vanilije. Za umak zakuhajte 2 dl slatkog vrhnja sa sastruganim sadržajem 1 vanilije, 15 g šećera i vanilin-šećerom. Dva žumanjka umutite s 0,5 dl slatkog vrhnja, potom ih brzo umiješajte u toplu tekućinu. Čim umak zakuha, odmaknite ga s vatre i odložite na toplome. Po želji ga možete poboljšati okusom ruma ili trešnjevače. ------------------------------------------------------------------------ |