1gnjemci-kuhari5

27.03.2006., ponedjeljak

HRVATSK KUHINJA

Plata Bepina" za dvije osobe (glavno jelo),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
1 glavica luka
0,2 kg (2 kom) telećih ražnjića
0,2 kg (2 kom) ramsteka
0,2 kg (2 kom.) kotleta (svmjskih)
0,2 kg (2 kom) biftek (juneća pisanica)
0,1 kg (2 kom) domaća kobasica
0,05 kg (2 kom) slanine
0,5 kg prženog krompira za prilog
sezonska salata
sezonsko voće.

Opis:
“Meso lipo ispeći na gradelama i poslužiti u svečanom ambijentu u prigodnim prilikama lipo složeno i servirano kao na priloženoj slici uz dobru botilju crnog Peljeskog vina.”
Obitelj Majčica
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Domaći kruh (prilog),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
1 kg brašna
0,5-0,6 l vode
0,02 kg kvasca;
0,02 kg šećera
0,03 kg ulja
0,02 kg soli

Opis:
Kvasac otopiti u mlakoj vodi, dodati malo brašna, izmiješati i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U drugoj posudi pripremiti prosijano brašno, vodu, šećer, ulje, sol te dodati kvasac i umijesiti tijesto. Ostaviti oko 30 - 40 minuta da naraste, zatim ponovno malo premijesiti, oblikovati željeni oblik, staviti u posudu za pečenje i ponovno ostaviti da se digne oko 50%.
Tako pripremljeno tijesto za kruh peći u pećnici na temperaturi 200 – 220°C oko
40 minuta.
Ako odlučite kruh ispeći pod pekom treba ga peći 1,5 – 2 sata.
Napomena: Ovim postupkom može se prigotoviti kruh od brašna tip 400, 500, 600 i 800.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Džem od lubenica (desert),
Specijalitet hrvatske kuhinje


Sastojci:
3 kg lubenice
2,5 kg šećera
2 naranče
3 neprskana limuna
3 štapića vanilije
čašica ruma


Opis:
Šećeru dodati sok od naranče i limuna, vaniliju, malo naribane limunove korice i 0,25 l vode. Kad provri, smanjiti temperaturu da pomalo vrije 20 minuta. U međuvremenu lubenice oguliti, odstraniti koštice, a meso narezati na kockice. Dodati u kipući sirup i dugo kuhati provjeravajući gustoću. Potkraj kuhanja može se dodati i čašica ruma.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Epigram Lovački rog (glavno jelo),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
Za 2 osobe:
0,2 kg junćeg bifteka
0,2 kg svinjskih kotleta
0,2 kg lungića
0,2 kg teleće pisanice
0,2 kg brašna
1 jaje
papar, sol
0,1 kg šampinjona
0,1 kg umaka od rajčica
0,2 kg luka
0,03 kg ajvara
0,04 kg sira grabancijaša
0,18 kg krumpir
0,24 kg raznog povrća
0,06 l ulja
0,18 kg voća

Opis:
Biftek, kotlete, lungiće i teleći biftek izvadimo iz paca, posolimo i dodamo začine. Ispečemo na roštilju na laganoj vatri tako da meso zadrži hranjive sastojke i da bude ukusno i mekano. Serviramo na oval zajedno s krumpirom, povrćem i šampinjonima. Dekoriramo voćem i serviramo.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gulaš juha s krumpirima (glavno jelo),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
2 žlice ulja
40 g suhe slanine
2 glavice luka
300 g govedine (od buta)
500 g krumpira
sol, papar, mažuran
kumin, lovorov list
1 žlica konzervirane rajčice
1 dl crnog vina
1 režanj češnjaka

Opis:
Na ugrijanom ulju malo popržiti sitno nasjeckanu suhu slaninu i luk pa dodati na kocke izrezano meso. Posoliti i pirjati uz povremeno dolijevanje tople vode. Kad meso napola omekša, dodati kumin, mažuran i lovorov list, rajčicu, usitnjeni češnjak i kriške krumpira. dalje kuhati zajedno dok meso i krumpir ne omekšaju, a prije posluživanja dodati vino
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gurmanska sablja (glavno jelo),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
Za 10 osoba:
1 kg beefsteaka
1 kg rumpsteaka bez kosti
1 kg teleće pisanice
1 kg svinjske pisanice
1 kg dimljene svinjske pisanice,
0,5 kg dimljene hamburške slanine
0,3 kg svježe paprike
0,5 kg, svježih rajčica
1,5 kg luka
10 obroka rižoto sa šampinjonima
0,2 l konjaka
0,12 kg soli
0,01 kg papra
10 obroka umaka od gljiva

Opis:
Od svake vrste mesa izreže se po 10 fileta i peče na žaru. Povrće režemo na široke ploške i također pečemo na žaru. Kad je meso pečeno nabadamo ga naizmjenično s povrćem na sablju i poslužujemo na podlozi od rižota sa šampinjonima. Prije serviranja gostima, prelije se ugrijanim konjakom i zapali. Posebno serviramo umak od gljiva
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hladetina (predjelo),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
Za 4 osobe:
4 svinjske nožice
4 svinjske kožice
komad svinjske glave
5 žlica octa
3 grančice peršina
1 korijen celera
1 mrkva
1 glavica luka
3 režnja češnjaka
3 lista lovora
10 zrna papra
2 jaja
1 kriška limuna

Opis:
Zakuhati vodu s octom. Kada prokuha , dodati svinjske nožice, kožice i komad glave. Octena voda treba biti oko 5 cm iznad mesa. Kuhati jedan sat, dodati peršin, narezani celer i mrkvu, luk u ljusci, češnjak, papar u zrnu, lovor i krišku limuna. Sve zajedno kuhati oko jedan sat dok meso ne omekša. Kada je skuhano, skinuti s vatre, uliti tri žlice hladne vode i pustiti da se juha razbistri. Izvaditi meso, narezati ga na komadiće i položiti ga u porculansku zdjelu. S juhe ukloniti masnoću, zatim je procijediti kroz krpu i preliti preko mesa. Rashladiti u hladnjaku. Između mesa se može staviti kriške kuhanih jaja i komadiće povrća.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kesteni s lukom i jabukama (prilog),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
25 dg luka
4 dg maslaca ili margarina
50 dg kestena
1 dl pileće juhe
4-6 žlica bijelog vina
2 kisele jabuke
sol
svježe samljeveni papar
1 žličicu suhog mažurana

Opis:
Luk oljuštite, prepolovite i narežite na ploške pa ga ispijajte na maslacu. Dodajte kestene, nakratko ih propirjajte, ulijte juhu i vino pa kuhajte dalje 15 do 20 minuta. Oguljene jabuke narežite na četvrtine, potom na ploške, dodajte ih kestenima i kuhajte još 5 minuta. Posolite, popaprite i poslužite pečenom guskom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kraljevski odrezak (glavno jelo),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
teleće meso
pršut
pureći bijeli bubrezi
maslac
šampinjoni
kiselo vrhnje
brašno
sol, papar i vegeta.

Opis:
Teleće meso izrezati na odreske, potući ih, posoliti i prekriti pršutom. U sredinu staviti skuhane pureće bijele bubrege. Tako punjene odreske saviti kao rolade, uvaljati ih u brašno i opržiti na masnoći. Zalijemo temeljcem i pirjamo, dodamo šampinjone i začinimo. Na kraju dodamo kiselo vrhnje.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
KUKURUZNI KRUH
Sastojci:
250 g kukuruznog brašna
1 kg bijelog brašna
kvasac
ulje
sol

Opis:
Kukuruzno brašno prelijte sa pola litre vrele vode. Miješajte. U ohlađeno tijesto umiješajte bijelo brašno, kvasac i još pola litre tople vode. Čvrsto umijesite tijesto. Oblikujte kruh, namastite ga i stavite na toplo da odstoji. Nauljite posudu i u njoj pecite kruh otprilike sat i pol na 150°C.

Pečene paprike (prilog),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
8 paprika-babura
ulje, sol
češnjak

Opis:
Opere se 8 komada zelenih paprika-babura i stavi na tiganj ili ugrijanu čistu ploču od štednjaka ili se peku okrećući na gradelama. Kad su pečene, brzo im se oguli gornja kora (tanka kožica), povadi sjeme, položi u tanjur, polije dobro uljem, osoli i pospe isjeckanim češnjakom. Služe se samostalno ili uz kuhano ili pečeno meso.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pečene tikvice (prilog),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
4 tikvice
sol, papar, ulje

Opis:
Operite tikvice, uzdužno ih narežite i očistite od sjemenka. U sredinu svake udubine stavite malo soli, papra i ulja, te stavite peći na ugrijane gradele ili na tihu žeravcu. Služe se uz prženo meso ili ribu.


<< Arhiva >>