svasta56

30.04.2012., ponedjeljak



Uploaded with ImageShack.usmah

nogomet u trogiru

u trogir ima jedan klub po imenu trogir 1912. njegov stadion se nalazi pokraj kule karmelengo.klub ce uskoro napuniti 100 godina.klub igra u petoj hrvatskoj nogometnoj lizi.davno prije je bio pre dobar i bio je na ulasku u prvu ligu, ali onda je sve krenulo nizdol.mnogi popularni igraći su ovdje poćelisvoju nogometnu karijeru kao sto je golman hrvatske reprezentacije Vedran Runje.nadam se da če za nekoliko godina biti opet dobar klub.on je lijep stadijon i on se nalazi izmedu dvije kule.ispod stadiona se nalazi more.trava kada se posadi ljeti dobro raste no odma nakon prve kiše više ne valja.hrvatskaparty

kula karmelengo

mahhrvatskatvrđava ili kaštel karmelengo nalazi se na jugozapadnom rubu grada Trogira,u uglu zidina.Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja xlv.dolaska mletačke vlasti.

23.04.2012., ponedjeljak

majstor radovan

Majstor Radovan je bio kipar i arhitekt koji je živio u Dalmaciji u 13. stoljeću. Njegovo najpoznatije djelo je Radovanov portal u Trogiru koji je isklesao 1240. godine i potpisao natpisom na luneti:
FUNDATUR VALVE POST PARTUM VIRGINIS ALME PER RADUANUM CUNCTIS....



Uploaded with ImageShack.us

trogir

Grad Trogir osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st.pr.Krista. U centralnoj europi je trogir je smatran najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom.Dvorac i kula grada trogira saćinjavaju jezgru.Najznačniji dio grada trogira saćinjava katedrala i njen portal koji je sagradio majstor Radovan.



Uploaded with ImageShack.us

svasta

thumbupdeadheadbanglazeheadbang

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.