19 Srpanj

subota, 21.11.2009.

Povjest NK 19 Srpanj




NK "PROLETER" OŠTRA LUKA

Utemeljen 1936

Adresa: NK "19 Srpanj" Oštra Luka, 76279 Oštra Luka

Stadion: stari kapaciteta 3 000

Boja dresova : Žuta

Najveći uspjesi : -prvak Posavsko- podmajevičke lige 1986 / 87

-prvak Međuopćinske lige- zapad 1987/88

-član zonske lige od 1988 - 1992

-pobjednik Kupa Zadrugara 1991



Prema najstarijim pisanim tragovima na sadašnjoj je lokaciji sela Oštre Luke još davne 1548. godine bilo naselje Gornji Bok. Svoje sadašnje ime - Oštra Luka, selo ima od 1743, kada je po popisu, koji je vršio apostolski vikar Pavo Draagišević,ovo naselje imalo 10 obitelji i 48 stanovnika.

Inače, selo Oštra Luka nalazi se na 12-tom kilometru magistralne ceste Orašje - Bosanski Šamac, a po popisu iz 1991. u oko 750 domaćinstava živjela su 3022 mještanina, tako da se i ovo veoma napredno mjesto može ubrojati u veća ne samo na prostorima Oraške općine. Jos 1902. ovo je selo, zajedno sa susjednim Bokom, dobilo samostalnu katoličku župu (svi stanovnici su Hrvati), a u posljednjih dvadesetak godina izgrađeno je više od 20 km asfaltnih cesta, nova zgrada osnovne škole, nova crkva posvećena sv. Leopoldu Mandiću, uvedeni telefoni, izgrađen velik broj prodavaonica, kafića, uređen dom kulture, matični ured, ambulanta, novo grobilje...

A i nogometnom loptom se davno počelo igrati. Daleke 1929. u ovom je naselju nogomet bio poznata igra, koju je "upražnjavao" veći broj mladića. Do izbijanja II. svjetskog rata domaća momčad je odigrala i veći broj prijateljskih susreta protiv igrača iz Ugljare, Donje Mahale, Domaljevca i Tišine, a igrali su: Mato Brašnic, Ivo, Mijo i Marijan Pejić, Mija Kopić, Tunjo i Iljo Oršolić, Ivo Vinković i drugi.

Nakon rata, u proljeće 1946., i službeno je formiran Nogometni klub

"Proleter", koji je to ime nosio sve do prestanka nogometnih natjecanja u Posavini a travnju 1992. godine. Najvece zasluge za utemeljenje nogometnog kolektiva u Oštroj Luki pripadaju Stjepanu Đurčeviću-Braci, koji je kupio i prvu pravu loptu za svoje igrače. I sam je bio poznati nogometaš županjskog " Graničara", i nogomet je volio iznad svega.

Među utemeljiteljima i prvim igračima bili su i: Blaž Pejić, Tunjo Arlović, Pejo Brašnić, Stjepo Ivanović, Markica Oršolić, Ivo Pejić, Ivo Oršolić, Đuro Kobaš, Joso Kobaš, Luka Šošić, Đuro Mutapčić, Marijan Krištić, Marko Delić, Marko Krištić, Pavo Šošić, Đuro Vinković, Tado Kopić, Drago Đurčević...

U to vrijeme na posavskim prostorima nije bilo mnogo formiranih klubova, pa je i "Proleter" petnaestak sezona igrao a općinskom razredu natjecanja sa već stabilnim ligašima, kao što su bili klubovi iz Ugljare, Donje Mahale, Tolise, Boka i ostalih oraških mjesta. Prvi značajniji uspjeh klub je zabilježio u sezoni 1962/63., kada su osvojili prvo mjesto u svom rangu. Tako su se Oštrolučani izborili za nastup u Međuopcinskoj ligi zapad, gdje su tada igrali i klubovi iz Tramošnice, Skugrića, Hasića, Tišine, Pruda, Crkvine, Domaljevca, Matića i Donje Mahale.



I u to vremena, kao i u narednom razdoblju, igrači iz Oštre Luke važit će za neugodnog suparnika, posebice na domaćem terenu, a primjenjivat će oštru, beskompromisnu i energičnu igru s dosta dodira između igrača. I navijači tog kluba bit će nositelji aktivnosti i 12-ti igrač svoje momčadi. Teško su se iz Oštre Luke odnosili bodovi, jer je taj klub oduvijek imao kvalitetne igrače i stabilnu momčad.

Premda ni u slijedećem desetljeću nisu zabilježeni neki značajniji uspjesi, osim nekoliko pobjeda na turunirima u Boku i Orašju, ipak je stvoren dojam da je "pristigla" jedna nova generacija. To je ubrzo i potvrđeno nastupom u finalnom susretu za Kup u Brčkom na razini Meduopćinskog nogometnog saveza, 1974. godine.

U momčadi su, među ostalim, bili: Marko Šošić, Pejo Kopić, Slavko Oršolić, Franjo Kopić, Marko Kobaš, Pavo i Iljo Kopić, Tunjo Arlović, Grga Oršolić, Marijan Brašnić, Joso Grgić, Joso Oršolić, Pavo Pejić, Tunjo Šošić, Pejo Brkić, Tunjo Delić, Tunjo Pejić, Mijo Knežević, Marijan Mikičić, Mato Topić, Ivo Pejić, Mato Pejić, Duro Brašnic, Iljo Oršolić, Mato Kopić, Borko Oršolić, Luka Brašnić, Joso i Mato Topić, Joso Brkić...

Ipak, smjena generacije "krivac" je što se "Proleter" našao u općinskom rangu, gdje su igali sve do 1980. godine. U sezoni 1977/78. momčad "Proletera" je bila druga s bodom manje (32) iza Mladosti iz Vidovica, a nesto slično se dogodilo i u slijedećoj sezoni, kada su ponovno bili drugi iza Mladosti iz Lončara. Godine 1979/80. na području orškog saveza prvo je mjesto osvojio Proleter, i tako se nakon nekoliko godina našao u društvu starih poznanika Partizana, 1. maja, Posavca, Sloge iz Hrgova, Mladosti iz Vidovica i ostalih članova Posavsko-podmajevičke lige.

U prvoj godini sudjelovanja (1980/81) Proleter je završio na četvrtom mjestu sa 31 bodom, da bi godinu dana kasnije bio peti sa 27 bodova. Dobre Igre osobito su došle do izražaja u sezoni 1982/83., kada je momčad "Proletera" dugo bila na čelu, da bi na kraju završila iza donjomahalskog Dinama. Prvak Dinamo je tada imao 41 bod, dok su Oštrolušani ostvarili bilans 26 17 5 4 62:33 39. Zanimljivo je da je trćeplasirani kostrčki Partizan imao čak osam bodova manje.

U to vrijeme boje "Proletera" su branili: Đuro Brkić, Krunoslav Brašnić, Zvonimir Kopić, Vlado Brašnić, Marko Delić, Perica Kopić, Zvonko Brasnić, Luka Đurčević, Stjepo Oršolić, Mato Oršolić, Zvonko Oršolić, Vahid Tukulj, Marko Pejic, Anto Lukić, Slavko Oršolić, Mirko Krištić, Tunjo Topić, Mirko Brasnić, Ivo Brašnić, Đuro Brašnić, Marko Arlović, Marko Oršolić, Marko Mijić, Tunjo Pejić, Ivo Uletić, Slavko Oršolić, Stanko Oršolić, Luka Oršolić i drugi.

Neuspjeh je "plaćen" i slabim plasmanom u narednoj sezoni (12-to mjesto), premda je postojala mogućnost ulaska u viši rang. U sezoni 1984/85. Proieter je bio drugi sa 26 bodova (prvak Mladost iz Vidovica), da bi naredne godine završio na četvrtom mjestu sa 26 bodova. Međutim, već je bila sazrela nova generacija koja će u narednih pet-šest godina ostvariti najveće uspjehe u povijesti oštroluelčog ligaša

Već spomenutim igračima do 1992. pridružit će se i Marko Topić, Marijan Kopić, Zlatko Kopić, Vladimir Dominković, Pero Krištić, Marijan Arlović, Branko Kopić...

U natjecateljskoj sezoni 1986/87. Proleter je postao prvak Posavsko-podmajevičke lige sa rezultatom 22 17 1 4 66:27 35, i šest bodova više od drugoplasiranog 27. jula iz Boka. Međutim, ni ulazak a Međuopćinsku ligu nije zadovoljio "apetite" momčadi iz Oštre Luke, koja u golemoj trci sa Zadrugarorm iz Skugrića, u sezoni 1987/88. osvaja prvo mjesto i u tom višem rangu natjecanja. Na kraju prvenstva "Proleter" je imao 33 boda, 15 pobjeda, tri neodlučena rezultata i četiri poraza. Strijelci su tada postigli 61 zgoditak, dok je obrana svladana 28 puta. Isti broj bodova je imao i drugoplasirani Zadrugar, ali za tri gola slabiju gol- razliku. I sam se prisjećam do kakve se "strke" došlo, jer su u MNS Brčko bili objavili pogrešnu tablicu. Ipak, uslijedila je brza intervencija i slavlje u klubu. Tako su Oštrolučani samo jedno ljeto "plesali" u društvu Korpara, Mladosti iz Vidovica i Domaljevca, Sloge iz Tursinovca i Srednje Slatine, Mladosti iz Gorica i Posavine iz Ulica.

Ulaskom u Zonsku ligu bio je ostvaren dugogodišnji san kluba. Sada su se Oštrolučani našli u jakoj ligi klubova iz Posavine i Semberije u kojoj su već igrali i Mladost iz Če1ća, Dinamo iz Donje Mahale, Posavac iz Ugljare, Partizan iz Kostrča, Mladost iz Velike Obarske, Radnik iz Tišine, Bosna iz Brčkog, Omladinac iz Mionice i drugi.

Prve sezone Proleter je završio na 12-tom mjestu sa 21 bodom, all je opstanak sačuvan. Slijedeće godine plasman je bio popravljen za jedno mjesto sa osvojena 22 boda, da bi u godini pred rat, 1990/91., momčad bila osma sa 23 boda.

Prvenstveni uspjeh i plasman u Zonsku ligu bio je obilježen i pobjedom u Kupu Zadrugara 1991. godine. U jubilarnom 30-tom Kupu nogometaši tadašnjeg trenera Đurića su u finalu bili bolji od Mladosti iz Donjeg Svilaja. Tako su se i Oštrolučani upisali u zlatnu listu pobjednika, među kojima su jos bill i Napredak iz Matića, Dinamo iz Donje Mahale, Sloga iz Pruda, Sloga iz Tolise, Radnik iz Hrvatske Tišine i druge poznate momcadi. Uspjesima seniora devedesetih godina su se pridruzili i juniori osvajanjem Kupa na oraškom savezu, a iz tadašnje generacije većina i danas brani boje oštrolučkog kluba.





NK "PROLETER" Oštra Luka, 1951. godina

stoje: Marko Oršolić, Pavo Šošić, Đuro Kobaš, Đuro Vinković,

Blaž Pejić, Tado Kopić, učitelj Ranko

čuče: Pero Perković, Drago Đurčević, Pejo Brkić, Mato Krištić









NK "PROLETER" Oštra Luka, 1960/61. god.

stoje: Joso Oršolić, Pavo Pejić, Markica Oršolić, Tunjo Šošić,

Joso Grgić, sudac Tukulj, Joso Oršolić

čuče: Marijan Oršolić, Pavo Kopić, Pejo Brkić, Tunjo Delić, Tunjo Pejić





NK "PROLETER" Oštra Luka, 1985. godina

stoje: Kruno Brašnić, Đuro Brkić, Marko Delić, Marko Pejić, Perica Kopić, Zvonko Brašnić

čuče: Luka Đurčević, Vahid Tukulj, Stjepan Oršolić, Mato Oršolić, Zvonko Oršolić





Osvajač Kupa „Zadrugara“ 1991



POBJEDNIK 1991. NK "PROLETER" IZ OSTRE LUKE
SIAVLJE ZASJENIO PREKID

Jubilarni i posljednji 30-eti Kup "Zadrugara" je imao svoj

neslavan završetak. Ništa čudno, ako se zna u kojem je vremenu

održan (rat u Hrvatskoj) i kakve su bile cjelokupne prilike na

posavskim prostorima. To ipak ne umanjuje uspjeh oštrolučke

momčadi, koja se kao šesti oraški klub, upisala u osvajače Kupa.

Međutim, mora se istaknuti da je Proleter imao čudan i rijedak put do finala. U prvom kolu momčad iz Oštre Luke je bila slobodna, budući je Jedinstvo iz Bukove Grede odustalo od natjecanja. Kod izvlačenja parova za drugo kolo na podrucju ONS Orašje, to je momčad ponovno imala sreće. Naime, njihov protivnik je bila momčad općinskog ligaša Poleta iz Čović Polja. Prvi susret je završen pobjedom Proletera 3:1, a drugi njegovim porazom 5:4 na vrućem terenu u Čović Polju, gdje su već bill stigli "rezervisti". U polufinalu je Proleteru protivnik bila momčad toliške Sloge, pobjednik Kupa 1987. godine i član Regionalne lige.

Utakmica, odigrana u Tolisi, završena je pobjedom domaćina 3:0, ali su gosti imali velike primjedbe na suđenje Selima Memiševića iz Orašja. Na uzvratni susret tada nisu doputovali suci, pa je natjecateljska komisija, uz suglasnost predstavnika klubova, donijela odluku o poništenju prvog susreta i odigravanju novog na neutralnom terenu. Na toj utakmici, odigranoj pred oko 700 gledatelja u Donjoj Mahali, Ogštrolučani su u odličnoj igri pobijedili 3:2, i izborili finale. Protivnik u finalu bio im je Napredak iz Matića, koji je do 70. minute vodio 1:0, da bi njegovi igrači izazvali prekid napadom na suca Nikolu Trogrlića, koji je dosudio kazneni udarac za Proleter.

U četvrtfinalu, na razini MNS Brčko, momčad iz Oštre Luke je za protivnika dobila Drinu iz Amajlija (općina Bijeljina). Na

gostovanjuje bilo 1:0 za Drinu, da bi Oštrolučani u uzvratu, s tri zgoditka Branka Mikulića, slavili pobjedu 3:1, i plasirali se u polufinale. U prvom polufinalnom susretu s predstavnikom ONS Brčko, momčad Proletera je u Bosanskoj Bijeloj slavila pobjedu 3:0. Međutim, Mladost nije doputovala na uzvrat, pa se Proleter našao u finalu, čiji je bio domaćin.





FINALE



PROLETER (OŠTRA LUKA) - MLADOST (DONJI SVILAJ)

1:0 prekid u 70. minuti

Stadion u Oštroj Luki. Gledatelja oko 2000. Teren Odličan, vrijeme pogodno. Suci: Jezdimir Stankić (Bijeljina), Ivo Brkić (Grebnice), Milan Stanić (Ug1jevik). Dele­gat: Iljo Dominković (Orašje).

Strijelac: 1:0 - Zlatko Kopić u 38 minuti.

PROLETER: Đuro Brkić, Zvonko Kopić (kapetan), Vlado Brašnić, Luka Oršolić. Mato Knežević, Marijan Kopić, Zlatko Kopić, Branko Kopić, Branko Mikulić Mirko Oršolić i Marko Martinović.

Pricuva: Marko Topić, Pero Kristić, Mijo Pejić, Nedžad Imširović i Marijan Arlović. Trener: Miroslav Đurić

MLADOST: Luka Gašić, Stjepan Terzić, Mato Jagić (Ivica Jukić), Ilija Nedić, Tadija Vranjić, Marko Kopačević, Matije Marinović, Pejo Marijančić, Zorarn Tokić, Fadil Čeliković, Ivica Mrsić.

Pričuva: Anto Grgić, Zvonko Radman, Mato Jagić i Ramiz Porobić. Trenner: Mu­tapčić.

Sve do kobnog 70. minuta bila je to odlična predstava, igralo se napadački, a napadi su se smjenjivali i s jedne i s druge strane, pa je prepuno gledalište moglo uživati. U 4. i 8. minuti domaći su stvarali prigode preko Kopića i Oršolića, a gosti uzvratili u 10. minuti, kada je odličnu prigodu propustio Mršić.

Od tada domaći nogometaši stvaraju prilike, najpovoljnije u 13., 20., 22., 24., 25. i 28. minuti, all napadači nisu imali svoj dan. Ipak, u 38. minuti odlično ubačenu loptu Oršolića s lijeve strane, Zlatko Kopić udarcem glavom s oko šest metara šalje u mrežu. Na početku drugog dijela domaćini ponovno stvaraju prigode ali su se propisno obrukali Kopić u 49., Oršolić u 61. i Martinović u 64. minuti.

U 70. minuti, zbog očitog prekršaja nad domaćim igračem u kaznenom prostoru Mladosti, sudac je opravdano dosudio penal. U tom je trenutku na njega bespotrebno nasrnuo igrad Mladosti Nedić, a potom i Kopačević, udaraju ga, a on je nakon smirivanja situacije, svirao prekid.

Unatoč tome, Proleter je potpuno zasluženo slavio, jer je na terenu nadigrao goste, a Svilajci su i u svom drugom finalu (prvo 1989.) bili poraženi. Neki posjetitelji tog susreta ovako su vidjeli dvoboj.

'Živko Bukonjić, predstavnik NIP "Zadrugara":

"Prava šteta za nogomet. Nisam očekivao takav kraj. Domaći su bili bolji, i njima zasluženo pripada pehar."

Ivo Brkić, mežašni sudac:

"Akcija domaćih bila je munjevita. Prekršaj je bio očigledan, to je postupak igra­ča gostiju neopravdan. Domaća momčad je ostavila jak dojam. Radi se o kvalitetnoj i dobroj momčadi."



Momci koji su osvojili Kup „Zadrugara“





NK "PROLETER" Oštra Luka, pobjednik Kupa "Zadrugara" 1991. god.

stoje: Branko Kopić, Marko Martinović, Luka Oršolić, Đuro

Brkić, Marijan Kopić, Miroslav Đurić (trener)

čuče: Mirko Oršolić, Zvonko Kopić (kapetan), Vlado Brašnić,

Zlatko Kopić, Mato Knežević, Branko Mikulić











- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Sve o sportu u Oštroj Luki

Linkovi