Izborni intervju NIKOLINA ANDAČIĆ: Želim osigurati bespatne udžbenike, vrtić za treće dijete u obitelji, subvenciju osiguranja poljoprivrednika i jeftiniju vodu - cilj je pomoći mladim obiteljima

četvrtak , 18.05.2017.



ORGANIZACIJA RAZGOVORA: Branko Radonić

VN: Kako gledate na trenutno stanje u Vrgorcu? Jeste li zadovoljni?
ANDAČIĆ: Vrgorac je u moralnom smislu, točnije politički Vrgorac, dodirnuo samo dno. U ove dvije godine namjerno uzrokovane kronične političke nestabilnosti nisu se birala sredstva kako bi se domoglo vlasti pa se često rušilo. Vrgorac je postao poligon na kojem se testirala uloga policije u lokalnim izborima, a događale su se i zlouporabe nekih segmenata državnog aparata. Želim to ostaviti iza nas, želim da to bude prošlost, a da Vrgorac ponovno bude poznat po jagodama, bikli i Tinu. Smjer u kojem grad ide, u financijskom smislu, je loš. U samo nekoliko mjeseci sadašnja vlast je odlučila grad i gradske tvrtke zadužiti za gotovo osam milijuna kuna, kredit za Komunalno, minus u banci, financiranje Zone većinom iz vlastitih sredstava,... Nedostaje vizije i suradnje s višim razinama vlasti, a pojedinci su porušili sve mostove suradnje. Niti jedan novi bitni projekt nije pokrenut osim što su dovršeni HDZ-ovi projekti u završnoj fazi (Zona, kanalizacija). Naprimjer, Vrgorac živi od poljoprivrede, a mi nemamo strategiju razvoja poljoprivrede, kroz Vrgorac prolazi mnoštvo turista prema Međugorju, a mi nismo napravili plan razvoja turizma...

VN: Zašto ste se odlučili kandidirati za dužnost gradonačelnika/ce Vrgorca?
ANDAČIĆ: Zato što Vrgorac nema više vremena, Vrgorac treba pozitivne promjene, a ne podjele i nepoštivanje. Vrgorac je mjesto u kojem vlada duboka gospodarska i društvena kriza, strah, besperspektivnost, a u zadnje vrijeme i egzodus naših građana. Vrgorčanima nudim jedan program razvoja usklađen s preporukama županijske razvojne agencije i mjerama koje provode ministarstva regionalnog razvoja, poljoprivrede i gospodarstva. Prioritet nam je zaustaviti val iseljavanja koji je poprimio alarmantne razmjere. Drugi dio programa je zasnovan na aktiviranju najvrjednijih potencijala koje Vrgorac ima, a to su poljoprivreda, mala obiteljska gospodarstva i ogroman turistički potencijal (projekt obnove ceste Vrgorac-Makarska) koji je potpuno neiskorišten. U kakvoj se situaciji Vrgorac danas nalazi najbolje govore podaci sa Zavoda za mirovinsko osiguranje koji je ustvrdio kako je samo u razdoblju od godinu dana Vrgorac izgubio gotovo 250 korisnika mirovinskog osiguranja, što znači i 250 radnih mjesta. Za usporedbu, to je kao da Split izgubi 10 tisuća radnih mjesta. Kako bi to zaustavili i ostavili mlade ljude na području Vrgorca, u svom programu Vrgorčanima sam ponudila besplatne udžbenike za osnovnoškolce, poticaje za treće dijete, besplatan vrtić za treće dijete... Loše vođenje grada i nedostatak vizije sadašnja gradska uprava pokušava prebaciti na građane pa Vrgorčani danas plaćaju najskuplju vodu u državi i stoga sam obećala kako ću cijenu vode smanjiti sa 18 na 10 kuna. Sa županijskim službama za poljoprivredu već sam dogovorila sufinanciranje sadnica jagoda za sve proizvođače jagoda, prvi put od kada se ova kultura sadi na području Vrgorca. S istim službama i ministarstvom poljoprivrede razrađujem model prema kojem bi sanirali štete u poljoprivredi poput nedavnog mraza. Prema modelu koji razrađujem, država, županija i grad bi financirali premije osiguranja za poljoprivrednike. S lokalnom razvojnom agencijom razrađujem plan razvoja malih obiteljskih gospodarstava, farmi, cesta pršuta, sira i vina...

VN: Možete li nam reći nekoliko rečenica o ljudima s liste vaše stranke/koalicije na predstojećim lokalnim izborima? Što oni kao gradski vijećnici mogu ponuditi Vrgorcu?
ANDAČIĆ: Naša lista za Gradsko vijeće je sinteza mladosti i iskustva koja će u Vrgorac ponovno unijeti zajedništvo, suživot i budućnost. Moj tim, tim koji će braniti boje HDZ-a na izborima 21. svibnja čine inženjeri, pravnici, liječnici, agronomi, odgajatelji, profesori, poljoprivrednici, radnici i sportaši. Moj tim presjek je vrgorskog i hrvatskog društva - najbolje iz svih sfera našeg društva. Sigurna sam da imamo najbolju listu na ovim izborima, listu koja će vratit nadu u bolje sutra.

VN: Što Vaš predizborni program nudi građanima Vrgorca u pitanjima gospodarstva, poljoprivrede, kulture, školstva i drugih aspekata društvenog života našega kraja?
ANDAČIĆ: Izašla sam s programom koji je najlakše sažeti u nekoliko osnovnih poruka:
- cijena vode za sve Vrgorčane 10 kuna umjesto 18
- svim poljoprivrednicima sufinancirat ćemo premije osiguranja u poljoprivredi
- svim proizvođačima jagoda sufinancirati ćemo sadni materijal
- osnovnoškolcima besplatni udžbenici
- svim umirovljenicima božićnice
- svakom trećem djetetu u obitelji besplatan vrtić
- izradit ćemo pješačko biciklističke staze
- izgradit ćemo agropoduzetnički centar
- završit ćemo infrastrukturne projekte koji su od značaja za razvoj našeg mjesta

VN: Što planirate učiniti kako bi zaustavili iseljavanje mladih ljudi iz Vrgorske krajine?
ANDAČIĆ: Cilj nam je pomoći mladim obiteljima da pokušaju upravo na ovom području pronaći svoju budućnost i tu ćemo uložiti najviše energije. Želimo kombinirati poticaje za demografsko i gospodarsko oživljavanje koje pružaju država i županija s našim programom i tek kada to uspijemo postići možemo kazati kako smo uspjeli i kako će u Vrgorcu biti života, radosti i nade u bolju budućnost.

VN: Kako privući ulagače u Vrgorac koji će pokrenuti proizvodnju i zapošljavati domaće radnike?
ANDAČIĆ: Da bi privukli strane odnosno domaće ulagače potrebno je razvijati postojeće i stvarati nove komparativne prednosti Vrgoračke krajine te u skladu s tim prednostima stvoriti marketinšku strategiju i promidžbu kojom ćemo privlačiti strane odnosno domaće investitore koji će na temelju naših potencijala o kojima pišemo stvarati i plasirati konkurentne proizvode na tržište i time širiti svoju proizvodnju i zapošljavanje naših ljudi. S druge strane, zadatak ne samo grada nego i države trebao bi biti da stvori što efikasnije poticajne mjere za privlačenje novih investitora, u prvom redu tu mislim na porezna rasterećenja investitora.

VN: Ako pobijedite, kakva će biti Vaša suradnja sa županijskim i državnim vlastima?
ANDAČIĆ: Za razliku od trenutne destruktivne vlasti koja sve radi kako bi nas posvađala sa Splitom i Zagrebom, iza mene i mog programa stoji upravo Splitsko dalmatinska županija i Vlada RH na čelu s premijerom i oni su jamci realizacije mog programa u četverogodišnjem mandatu.

VN: Zašto bi građani Vrgorca trebali glasati baš za Vas?
ANDAČIĆ: Zato što sam sposobna osigurati funkcioniranje grada i gradskog pogona. Aktualni gradonačelnik je upravo na tome pao - nije uspio osigurati ni funkcioniranje grada već je taj teret prebacio na zaposlenike, snižavajući plaće i otpuštajući, a istodobno se svađa s aktualnim ministrima u Vladi RH. Vrgorčanima nudim konkretne mjere i projekte čija bi realizacija život u našem gradu učinila kvalitetnijim. Nudim im zajedništvo jer jedino zajedno možemo Vrgorac učiniti boljim. Poštenih sam namjera i bez ikakvih afera iza sebe. Stalo mi je do mog grada i ne mogu skrštenih ruku gledati kako iz dana u dan srljamo u propast. Pozivam birače da mi pruže priliku i zajedno krenemo u bolje sutra.

<< Arhiva >>