Koaliciji HDZ-HSLS prijeti kazna od 40 tisuća kuna jer na listi za Gradsko vijeće Vrgorca ima samo tri žene, a minimum je šest!

subota , 13.05.2017.



Na predstojećim lokalnim izborima za Gradsko vijeće Vrgorca najveći broj žena na listi ima Hrvatska stranka umirovljenika, njih čak sedam. Liste HSP-a AS, SDP-HNS-a i NLM-a imaju šest žena. Međutim, koalicija HDZ-HSLS ima samo tri i to bi za nju mogao biti problema nakon izbora.

Naime, prije mjesec dana, još prije početka procedure prijave kandidacijskih listi na izborima, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dopisom je upozorila političke stranke u Hrvatskoj, pa tako i u Vrgorcu, da su prema Zakonu o lokalnim izborima predlagatelji kandidacijskih lista dužni poštovati načelo ravnopravnosti spolova sukladno posebnom zakonu. A taj, posebni, Zakon o ravnopravnosti spolova, odnosno njegov 12. članak, propisao je da su političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata i kandidatkinja za izbor članova predstavničkih tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Odnosno svaka kandidacijska lista mora voditi računa o tzv. spolnoj kvoti od 40% pripadnika jednoga ili drugoga spola na listama.

Kada je zakon donesen 2008. godine osigurano je razdoblje prilagodbe te je propisano (15. članak Zakona) da se postupno povećanje podzastupljenog spola mora se postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu tog zakona, a to su upravo ovi lokalni izbori.

Svim kandidacijskim listama koje bi se oglušile na ovaj propis predviđena je novčana kazna u iznosu od 40 tisuća kuna na izborima za članove gradskih vijeća i županijskih skupština i 20 tisuća kuna na izborima za članove općinskih vijeća. Prekršajne postupke pokreće nadležno državno odvjetništvo temeljem obavijesti Državnog izbornog povjerenstva, a o njihovoj provedbi i visini kazne odlučuje nadležni prekršajni sud.

Dakle, što se tiče Vrgorca, na ovim izborima niti jedna kandidacijska lista za Gradsko vijeće nije smjela imati manje od šest pripadnika ženskog ili muškog spola na listama od ukupno petnaest kandidata. I kako smo naveli, četiri od pet listi na izborima za Gradsko vijeće su ostvarile taj zakonski minimum, uz iznimku liste HDZ-HSLS koja ima samo tri žene: Nadu Jelavić, Sandru Marinović i Milenu Jelaš. Zakon jasno propisuje da će lista morati platiti kaznu, a o njezinoj visini će naknadno odlučiti nadležni prekršajni sud.

<< Arhiva >>