IPSOS ANKETA (2): Vrgorčani su za najvažniji projekt izabrali pokretanje Gospodarske zone Ravča (71,2%), a na izbore bi sigurno ili vjerojatno izašlo 85,6% ispitanika

srijeda , 26.04.2017.



Nastavljamo s objavom rezultata telefonskog istraživanja kojega je za Udrugu Vrgoračke novine izvršila zagrebačka agencija IPSOS na reprezentativnom uzorku od 200 punoljetnih građana Vrgorca od 18. do 21. travnja.

Građanima su u toj anketi ponuđena tri gradonačelnička kandidata: Nikolina Andačić (HDZ), Jure Divić (SDP) i Ante Pranić (NLM), te liste NLM-a, HDZ-a, SDP-a, HSP-a AS i ostale.

U dijelu istraživanja o projektima Grada Vrgorca u posljednjih godinu dana, na pitanje da izdvoje tri projekta koje smatraju najkorisnijim za građane Vrgorca, ispitanici su redom izabrali: Pokretanje Gospodarske zone Ravča (71,2%), pokretanje osnivanja zemljišne knjige katastarske općine Dusina (50,7%), završetak kanalizacije i pročišćivača otpadnih voda (50,5), dolazak novih investicija (31,1%), reorganizaciju gradske uprave i uvođenje reda (19,3%), uređenje grada (18,9%), pokretanje Poduzetničkog centra (10,7%) i usvajanje Strategije razvoja (6,9%). Zanimljivo je da je oboma spolovima, svim dobnim i obrazovnim skupinama, Vrgorčanima i mještanima sela neovisno o prihodu kućanstva projekt pokretanja Gospodarske zone Ravča na prvom mjestu po važnosti. Isto se odnosi i na simpatizere NLM-a i SDP-a, dok je simpatizerima HDZ-a na prvom mjestu pokretanje osnivanja zemljišne knjige u katastarskoj općini Dusina.



Na pitanje da s liste izaberu tri buduća projekta za koje smatraju da će biti od najveće važnosti za građane Vrgorca, 55,9% ispitanika izabralo je gradnju kanalizacije Dusine i zaštitu izvorišta pitke vode, 53,6% pomoć poljoprivrednicima, 48,3% obnovu gradske dvorane i dječjeg vrtića, 45,4% nastavak gradnje II. faze Gospodarske zone Ravča, 39,3% pronatalitetnu politiku i sadržaj za mlade, 27% razvoj strategije turizma i 8,2% obnovu gradskog parka i drugih znamenitosti. Gledajući po spolu, najvažniji budući projekt ženskim ispitanicima jest gradnja kanalizacije Dusine i zaštita izvorišta pitke vode, dok muškarci s jednakim postotkom (51%) kao najvažnije izdvajaju obnovu sportske dvorane i dječjeg vrtića, te gradnju kanalizacije Dusine i zaštitu izvorišta pitke vode. NLM-ovcima je najvažniji budući projekt gradnja kanalizacije Dusine i zaštita izvorišta pitke vode, SDP-ovci najviše preferiraju nastavak gradnje II. faze Gospodarske zone Ravča (71%), dok HDZ-ovci najviše žele (61%) pomoć poljoprivrednicima.

Na pitanje bi li izašli na izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće Vrgorca ako bi se izbori održavali naredni vikend, 74,1% ispitanih bi sigurno izašao, 11,5% vjerojatno izašao, 5,7% vjerojatno ne bi izašao, a 4% nije znalo ili je ostalo bez odgovora. Prema spolu, izašlo bi 76% muških i 73% ženskih ispitanika. Po dobi, najmanje sigurnih za izlazak na izbore jest u dobnoj skupini do 29 godina, dok ih je najviše u dobnoj skupini od 45 do 69 godina. Stranački gledano, 80% HDZ-ovaca i NLM-ovaca bi sigurno izašlo na izbore, dok taj postotak kod SDP-ovaca iznosi 87%. Gledajući po simpatizerima u prvom krugu, na izbore bi sigurno izašlo 75% glasača Ante Pranića, 83% glasača Nikoline Andačić i 100% glasača Jure Divića.

NAJAVA ZA SUTRA:
Rejtinzi stranačkih listi

<< Arhiva >>