Vido Bogdanović

29.11.2012., četvrtak

NE IDE NAM, NE IDE PA NE IDE ………

Dvadesetak godina samostalnosti, više od petnaest od završetka rata. Državotvorna bilanca je uglavnom poznata. Imamo grb, zastavu, himnu, teritorij s po nekoliko graničnih sporova sa svakom susjednom državom osim Italijom, državljane za koje ne znamo točno koliko nas ima, vlastiti novac, članovi smo Ujedinjenih naroda, NATO-a i još domalo Europske unije, imamo svoju vojsku i policiju, svoje špijune i svoje lupeže ……

Ipak nam ne ide. Svi ekonomski, socijalni pa ako hoćete i demografski pokazatelji su negativni s daljnjim negativnim trendovima. Kad bi netko napravio konsolidiranu bilancu države kroz posljednjih dvadesetak godina, sve tamo od 1990., od prvih višestranačkih izbora, rezultat bi bio negativan. Vrlo lako bi mogli zaključiti da smo još uvijek na površini prvenstveno zahvaljujući rasprodaji privatne i društvene imovine te zaduživanja, zaduživanja i zaduživanja …..

Proizvodnja nam pada, nezaposlenost raste, domaće i strane investicije izostaju, izvoz pada, uvoz raste, kreditni rejting ima negativne prognoze, broj stanovnika pada, broj mladih koji zauvijek iseljavaju raste, broj penzionera raste ….. projekcije ovih pokazatelja su i dalje negativne.

Što možemo očekivat ako je očito da kroz posljednjih dvadesetak godina nismo znali upravljati državom koju jesmo znali ostvariti, ako vidimo da ni danas ne znamo upravljat državom te da ne postoje nikakve naznake da ćemo to znat u budućnosti?

Nije moja izmišljotina da ne znamo upravljat državom. Svi nabrojeni, a i mnogi nespomenuti pokazatelji to nedvosmisleno potvrđuju. Pogledajmo semafor! Osim toga, donedavni prvi potpredsjednik Vlade javno je, eksplicitno ustvrdio da oni, odnosno mi, ne znamo organizirati uspješno upravljanje državnim auto cestama te da ćemo ih dati na upravljanje privatnom sektoru, najvjerojatnije stranom. Čini mi se da je to nazvao monetarizacijom? E sad, ako nismo sposobni upravljat već izgrađenim auto cestama, odnosno organizirat čišćenje snijega, posipanje soli, crtanje crta i najvažnije, naplaćivanje cestarine, kako onda možemo očekivat da ćemo biti sposobni upravljat državom, odnosno organizirat uspješno odvijanje brojnih državnih i društvenih funkcija. Imajući u vidu ukupno stanje nacije i stalno klizajuće negativne trendove te čuvši iskreno priznanje bivšeg prvog vajs prajm ministra što nam preostaje drugo nego zaključit da nijesmo kadri upravljat vlastitom državom.

Nastavak ovakvih trendova, bez obzira koja je politika na vlasti zasigurno nas vodi u bankrot. Što nam je činit? Prihvaćajući činjenicu da ne znamo upravljat vlastitom državom, nepostojanje pojedinca ili grupe koji jasno ukazuju da bi to bili sposobni dovodi nas u situaciju da moramo pronaći model po kojemu će umjesto nas to obavit netko tko to zna.

U zadnje doba sve češće se sjetim dobrog poznanika, vrsnog knjigovođe i revizora koji mi je još prije nekoliko godina objašnjavao, pola u šali, pola u zbilji, kako bi najbolje bilo cijelu Hrvatsku, ovako kako stoji, dat nekome ko zna što bi s njome u dugoročnu koncesiju. Preostaje jedino odredit koncesijsku naknadu po glavi stanovnika. Na taj način bi postigli višestruke povoljne rezultate. Prvo ne bi bankrotirali. Drugo, sve bi ostalo naše, ne bi trebali više ništa rasprodavat. Treće, živjeli bi od stabilne rente. Četvrto, oni ambiciozniji i vrjedniji mogli bi dodatno zaradit radeći kod koncesionara. Za očekivat je da bi se i demografska slika popravila. I tako nakon 99 godina bi naši unuci i praunuci ponovo preuzeli saniranu državu u svoje ruke, državu koja bi bila uređena, s otplaćenim dugovima, riješenim graničnim sporovima, državu koja bi u svom vlasništvu i dalje imala svoje more, vode, šume, poljoprivredno zemljište, autoceste, elektroprivredu, državnu banku, državno osiguravajuće društvo …….. U suprotnom, unucima i praunucima koji će bit najamni radnici u vlastitoj državi ostavit ćemo neotplaćene dugove za koje će morat radit generacije na resursima koji su nekad bili u vlasništvu njihovih nesposobnih predaka ……..

- 22:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga