Vibbi - back again

08.05.2007., utorak

Sarkozy i kaotična budućnost Francuske



Sarkozy je dobio izbore s relativno velikom razlikom. Iako su ga zadnje ankete prije izbora udaljavale od Segolene Royale za samo jedan do dva posto, Sarkozy je uvjerljivo dobio sa šest bodova prednosti. Još u nedjelju navečer, Silvija Luks se javila za Milićev dnevnik iz pobjedničkog stožera, pozivajući se na izlazne ankete koje su pokazale da je već sve rješeno. Dakle, već prije zatvarnja birališta Francuzi su znali tko im je novi vođa.

Rekordni odaziv od 85% u prvom i 75% posto u drugom krugu ukazuju na to da s ovi predsjednički izbori od presudne važnosti za francusku koja se bori sama između sebe. Francuska danas je kotlovnica naroda i narodnosti, ugoržena socijalnim razlikama između bogatih i siromašnih, gdje mladi više ne vide svijetlu budućnost. Postavlja se pitanje što će Sarkozy donijeti Francuzima i Francuskoj te ostatku Europe. Kad bi pitali prosječnog mladog Francuza, pogotov ako nije iz bogate obitelji, rekao bi da je za njega pobjeda Sarkozy-a jedna velika katastrofa.

Kako sam pet godina proveo u Parizu studirajući, upoznao sam mnoge mlade Arape, Afrikance, ali i bijele Francuze "čistokrvnih" osobina kojima je Sarkozy gori nego Bush ostatku svijeta. Oni ga jednostavno mrze. Zašto? Zato jer je odgovoran za policijska ubojstva dvojice mladića prije dvije godine nakon čega je Pariz doslovno gorio. Zato jer su Francuski specijalci veći rasisti od samih nacista i ako si slučajno malo tamnije kože, dobiješ batine jednostavno zato jer postojiš. Zato jer Sarkozy smanjuje prava mladih radnika i zagovara ugnjetavajuću neo-liberalnu politiku velikih firmi. Zato jer je Sarkozy zadrti desničar koji od Francuske želi napraviti policijsku državu kakvu Bush polako stvara u Americi. Zbog svih ovih gore navedenih razloga, U Francukoj će se još više produbiti socijalni nemiri. Pariz lagano tinja, a kaos, razbijanje i požari i opet postaju svakodnevnica. Sve dok murija ne razbije najveće lidere pobune. A tek onda dolazi sranje. Šta je s Turcima u Njemačkoj, Arapima u Beligiji i Danskoj, Surinamcima u Nizozemskoj , Pakistancima u Engleskoj, itd, itd.

Dokle god ljudi poput Sarkozy-a budu pobijeđivali, imigrantima i manjinama u Europi loše sepiše. Kada uđemo u EU, iskreno sumnjam da će prosječnom Hrvatu biti puno bolje nego prosješnom Marokancu u predgrađu Pariza. Ako nama pukne film, tko zna, možda počnemo paliti automobile tajkuna i tajkunčića na Pantovčaku i Tuškancu. ;)
- 12:04 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

KORČULA

LINKOVI

KONTAKT

eXTReMe Tracker