");

srijeda, 13.10.2004.

SEITAN



KAKO NAPRAVITI SEITAN??

Seitan je nadomjestak za meso, vrlo bogat proteinima s vrlo malo masnoća. To je zapravo ime za gluten kuhan u vodi sa Shoyu sosom ( soja sos), đumbirom i solju, a priprema se vrlo lako iz brašna namijenjenog pečenju kruha ( najbolje polubijelo brašno).

Priprema:

Uzmimo dvije kile polu bijelog brašna , 1 litru vode i zamijesimo ih u čvrstu štrucu ( kao za kruh, ali bez kvasca!) te ostavimo da stoji oko 30 minuta. Zatim još malo izmijesimo štrucu te je stavimo u posudu s mlakom vodom.

Sada ćemo štrucu ispirati vodom dok ne prestane biti bijela od škroba : U posudi mijesimo štrucu, a kad voda postane bijela, štrucu prebacimo u drugu posudu u kojoj ponovimo postupak ispiranja. Tako ćemo mijenjati vodu i ispirati škrob iz štruce sve dok voda ne prestane biti bijela poput mlijeka, te dok se štruca ne pretvori u smeđu gumenu masu koja nije ništa drugo do glutena.

U toku ispiranja, naša štruca će se raspasti na manje dijelove, ali mi ćemo ih skupiti i ponovno umijesiti u štrucu. Kada dođe do raspadanja, znači da smo otprilike na pola puta do našeg seitana.

Kada smo dobili čvrstu grudu glutena, ostavimo je da stoji 30 minuta. Za to vrijeme pripremimo lonac s 2 litre vode u koju stavimo komadić svježeg đumbira ( po želji) , 3 žličice soli i 2 dl soja sosa.

Kada gluten odstoji, zavaljamo ga u štrucu. Debljina štruce će odrediti širinu naših seitanovih odrezaka, stoga oblikujte ju po vašoj želji. Štrucu zamotati i čistu krpu i svezati, kako se seitan ne bi raspao tokom kuhanja. Kuhamo oko 45 minuta, te seitan izvadimo da se ocijedi i ohladi...

I TO JE TO!!!!
Uskoro recepti sa seitanom....:)

- 21:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>