UPOZORENJE VATROGASACA NEKIMA NE ZNAČI AMA BAŠ NIŠTA: Zbog paljenja korova izbio požar u Donjem Polju
[ # ]

ŠIBENIK

NOVO 11.15
- Dojavu o požaru zaprimili smo u 10.16 sati, a sedam vatrogasaca požar je ugasilo u 10.55 sati. Izgorjelo je 600 kvadrata trave i niskog raslinja, a dogorjele su i dvije, tri masline. Zbog dima na cesti, bila je zatražena i regulacija prometa – kazali su nam u Centru 112.

RANIJE 10.40
- Slobodno napišite da je do požara došlo zbog spaljivanja korova, iako je na snazi zabrana. Na terenu je trenutno sedam vatrogasaca, a zatražena je i regulacija prometa jer se vatra približava cesti Vrpolje-Split. Kuće za sada nisu ugrožene – kazali su nam u Centru 112. Radi izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta koji pogoduju naglom širenju požara, nadležne vatrogasne postrojbe do daljnjeg ne odobravaju spaljivanje na otvorenom prostoru, priopćeno je u petak iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ali očito je da upozorenje vatrogasca nekima ne znači ništa pa je jučer na području županije gorjelo na čak 14 mjesta! Podsjetimo još jednom da je prema podacima šibenske policije, tijekom siječnja i veljače ove godine na području te županije zabilježeno je ukupno 212 požara, od kojih je čak 201 planulo na otvorenom prostoru. To je značajno povećanje broja požara u odnosu na lani kada je u istom razdoblju zabilježeno ukupno 75 požara, od čega 64 na otvorenom prostoru. Zbog učestalih požara izazvanih spaljivanjem korova, od ovog petka svako spaljivanje na otvorenom prostoru je zabranjeno, dok god se vremenske prilike ne promijene.
Image and video hosting by TinyPic
Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna. Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru. Takvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, podsjećaju iz Policijske uprave šibensko-kninske.…. šibenik.in

Image and video hosting by TinyPic

02.04.2017. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters