VATROGASCI DVD-a SOŠICE ODRŽALI SVOJU SKUPŠTINU
[ # ]

SOŠICE

Pored članova društva godišnjoj skupštini prisustvovali su i brojni predstavnici ostalih žumberačkih vatrogasnih društava te gosti iz Pribića, Krašića i Stupnika, načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak i ravnateljica Javne ustanove park prirode Žumberak samoborsko gorje Lovorka Jakopec. O radu društva u prošloj te planovima za 2014. godinu govorio je predsjednik DVD-a Sošice Zdravko Radić, koji je između ostalog naglasio kako društvo ove godine planira nabavu nešto nove opreme, a zajedno s mještanima sudjelovat će u uređenju prostora oko crkvi i lokalnog trga. U planu je i održavanje vatrogasne vježbe, a članovi društva sudjelovat će na svim događanjima u sošičkom kraju. Nakon skupštine za sve prisutne pripremljen je bogati domjenak, za što su zaslužni i sošički lovci koji su vatrogascima poklonili divljač za pripremu odličnog gulaša.

Budući da je skupština održana na Međunarodni dan žena vatrogasci iz Sošica organizirali su i malu zabavu uz grupu IN TIME koju čine žumberački glazbenici Davor Crljenica i Goran Đurašević. Vatrogasci i načelnik Šiljak prisutnim ženama darivali su cvijeće i čokolade za njihov dan. Veselje je potrajalo do duboku u noć, a plesni su podij žene iz Sošica i Kašta dobro ugrijale. Inače, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sošice osnovali su 21.12.1930. napredni i vrijedni ljudi ovoga kraja, Janko Hranilović, Marko Peris, Nikola Radić, Petar Radić i Nikica Smičiklas, a u rad društva uključivali su se brojni mještani različitih zanimanja; od trgovaca, ugostitelja i zemljoradnika do učitelja. Početak rada društva bio je vrlo težak jer nije bilo nikakve opreme i novčanih sredstava. Početni prihod sastojao se od članarine, dobrovoljnih priloga pojedinaca, zarade s održanih zabava u selu i od prodaje krumpira, graha u Metlici. Godine 1934. primljena je pripomoć od Hrvatske banske uprave i općine Sošice.

Vatrogasna kola(štrcaljku) društvo je nabavilo 1936. iz Ljubljane. Vatrogasci Sošica dobivali su vatrogasni vjesnik i plaćali vatrogasnoj župi u Jastrebarskom godišnju članarinu. DVD Sošice imalo je 37 izvršujućih članova 10 podupirajućih i 23 pomažuća člana. Prvi predsjednik bio je Nikola Radić-Ilas, a tajnik Marko Peris. Društvo je uspješno radilo do početka 1941. kada se rad društva gasi, a ponovno se obnavlja u prosincu 1951. godine. Članovi obnoviteljskog inicijativnog odbora bili su: Nikica Garapić, Nikola Radić, Janko Boić, Nikica Hranilović, Janko Hranilović, Pero Radić i Jure Tupac. U siječnju 1967. kupljena su kola za prijevoz mrtvaca, a 1987. kupljena je traktorska cisterna. Prije nekoliko godina nabavljen je moderniji agregat.…. jaska.com

Image and video hosting by TinyPic

11.03.2014. ...14:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters