PRNJAVORSKI VATROGASCI JAČI OD POPLAVA
[ # ]

PRNJAVORhttp://www.blog.hr/img/hr/system/blank_17x17.gif
Piše: Ninko Đurić

Bujala je rijeka Ukrina. Ovakvih poplava nije bilo 35 godina. Voda je poplavila puteve, dvorišta i kuće Prnjavora. Narod nemoćan i u panici. Smireno, hrabro i požrtvovano na scenu su stupili vatrgogasci iz ovog Prnjavora. Spasili su 15 ljudi - starce, trudnicu, putnike zarobljenog autobusa "Autobanata".Voda je nadolazila iz sekunde u sekundu. U kući je bio zarobljen slijepi starac Milan Stojaković (84). Sklupčao se u kutu i čekao pomoć. Do njegovog doma moglo se samo čamcem. Tako su vatrogasci Igor Živković (33), Dragan Aleksić (40) i Tomislav Subić (45) i stigli.

Image and video hosting by TinyPic

- Zatekli smo ga bespomoćnog, licem okrenutog prema zidu - pričaju spasitelji. - Da je slijep, uočili smo tek kad je upitao: djeco, gdje je moj štap.Priznanja baš ova jedinica učestvovala je na pokaznoj vježbi na obelježavanju Dana vatrogasaca. Ministar policije RS Stanislav Čađo im se zahvalio jer u poplavama, zahvaljujući njima, nije bilo žrtava.Prisjećaju se da je starac bio promrzao i da je svaki minut vremena bio važan. U susjednoj kući, na tavanu su se od vode krili Radovan (81) i Gospava Bijelić (81). Pitali su se što je sa Milanom. Obradovali su se kada su ugledali da vatrogasci pomažu njihovom prvom susjedi, a zatim dolaze i po njih.

- A, ti si onaj koji je mene iznio iz kuće - po ko zna koji put iznova pita i konstatira starac Radovan, dok u znak zahvalnosti grli Igora Živkovića, vođu vatrogasne ekipe svojih spasitelja.Na spisku podviga ovih junaka nalazi se i spašavanje trudnice u osmom mjesecu Nevene Kenjalo (20) u izbjegličkom kampu Ratkovac.

- Prestrašila sam se kad je bujica ponjela jednog vatrogasca, koji je pokušavao priči mi i pružiti ruku spasa dok sam čekala na terasi - sjeća se Nevena.Srećom, sve je dobro prošlo. Nevena je mjesec dana kasnije rodila Mihaila, a vatrogasac Igor ga je posjetio. Poplave su i dalje bujale. Voda je sa puta Prnjavor - Derventa izgurala autobus „Autobanata“. Vozilo sa 11 putnika je gutala bujica.

Vozači autobusa „Autobanata“ Zrenjanin Vladan Mišković i Dragan Baneka sjećaju se da je bio mrak, ništa se nije vidjelo, a bujica je pomjerala autobus. Ipak, vatrogasci Igor Živković, Dragan Aleksić i Sava Tomašević uspjeli su da izvuku putnike.
prnjavor.info

02.12.2010. ...17:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters