NESVAKIDAŠNJE AKCIJE
[ # ]

ZADAR

U tri sata noću zove nas čovjek, kaže da se nalazi na cesti prema Pagu i da mu je automobil ostao bez goriva, a u mobitelu nema ni kune. Što će, zove nas, “93” je besplatan, daje nam broj mobitela svoga kuma i moli da ga mi nazovemo kako bi mu ovaj pomogao. Mi zovemo kuma, nećemo čovjeka ostaviti na cesti... – objašnjavaju zadarski vatrogasci svoj “opis posla” u kojemu su izlasci na požarišta tek dio intervencija koje obavljaju.

Intervencije u kojima nema požara su nebrojene: nedavno su s drveta skidali mačku, prije nekoliko dana su navalnim vozilom otišli na Kolovare da bi skinuli loptu s vrha bora, a vađenje pasa i ovaca koje upadnu u bunar redovita im je aktivnost.
- Otvaramo i liftove koji se po zadarskim neboderima često zaglave između katova. Mi jedini imamo alat za provaljivanje, pa njime rješavamo liftove – kaže zapovjednik zadarskih vatrogasaca Željko Šoša.

Među najbrojnijom skupinom koja, kada ostane bez kuna u mobitelu, zove besplatni “93” za pomoć, jesu - djeca.Ljeti su takvi pozivi rjeđi, no zimi osnovnoškolci zovu vatrogasce kada im se ne sjedi u školi ili ih zaista muče zdravstvene tegobe.
- Naš operativac se javi, s druge strane linije je dječak, osnovnoškolac, koji se uredno predstavi. Kaže da ga boli glava i da bi išao kući. Ne može nazvati mamu jer nema novaca na bonu u mobitelu. Onda mi zovemo mamu i objašnjavamo... Sve je to dio posla, pomognemo, iako u nekim situacijama uistinu ne bismo morali – kaže Šoša.

Takve intervencije se ne naplaćuju, osim provaljivanja vrata.
- Toliko nas ljudi zove koji iziđu iz stana bez ključeva i ne mogu natrag jer im vrata s vanjske strane imaju umjesto ručke lopticu koja se zablokira zatvaranjem. Mi tada provalimo vrata, i to se plaća 150 kuna. To je jedino što naplaćujemo. Ne možemo jedino provaliti tzv. protuprovalna vrata, pa u tim slučajevima moramo razbijati balkon kako bismo ušli u stan. Balkonska vrata razbijali smo više puta – naveo je Šoša.

Jedna je građanka zvala zadarske vatrogasce iz autobusa da odu u njezin stan jer je otputovala, a nije sigurna je li isključila ploču na štednjaku. U subotu navečer Zadranku je zabrinula voda koja je curila iz zatvorenog prostora, pa su vatrogasci došli, ušli u prostor i zatvorili ventil.

U Operativnom centru su zadovoljni smanjenjem broja lažnih poziva i raznih provokacija, jer, ipak, sada se sve snima.
- Toga je ipak sve manje, a bilo je i do pet posto takvih gluposti od ukupnog broja poziva – kaže Frane Đirlić iz Vatrogasnog operativnog centra.
slobodna dalmacija

29.08.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters